Με μεγάλη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε στη Λέρο, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ

Την παραμονή το εσπέρας (Δευτέρα 29/1), βάσει επισήμου προγράμματος το οποίο εξέδωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολις και ο Δήμος Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών, βασταζομένη υπό μαθητών και μαθητριών του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, τους οποίους συνόδευσαν η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, δασκάλες και δάσκαλοι του σχολείου, καθώς και η αρτοκλασία, τέθηκαν στο κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Εψάλη πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου και του ιερού κλήρου της Νήσου, εκπαιδευτικών, μαθητών, μαθητριών, γονέων και κηδεμόνων, και πολλών πιστών.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Τρίτης 30 Ιανουαρίου 2024, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, του εφημερίου του Ναού π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη, και των αιδεσιμωτάτων ιερέων π. Σωφρονίου Χατζηλάρη και π. Γεωργίου Γαμπιέρη. Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστη η αναπληρώτρια Δημάρχου κα Ελένη Χέλμη, ο τέως Δήμαρχος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μιχ. Κόλιας, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Άγγ. Κωνσταντινίδης, αντιπροσωπείες των σχολείων της νήσου με τις σημαίες τους, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και αρκετών πιστών.

Ο Μητροπολίτης στο Μήνυμά του για την μεγάλη ημέρα των γραμμάτων, εξήρε την σπουδαία αυτή ελληνοθρησκευτική εορτή, την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και εκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εορτή των Τριών Ιεραρχών. Συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων, που τίμησαν αυτή τη διπλή εορτή: του εορτασμού των τρισμεγίστων φωστήρων της Εκκλησίας μας και στυλοβάτες της Ελληνικής παιδείας, καθώς και τους μεγάλους διδασκάλους, ευεργέτες, δωρητές και κτήτορες των σχολείων της Λέρου.

Ιερή και ιδιαιτέρως συγκινητική, κάθε χρόνο, είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν ο Μητροπολίτης αναγιγνώσκει τον μεγάλο κατάλογο των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας της νήσου και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των αοιδίμων Διδασκάλων του Γένους, που σε χρόνια σκλαβιάς και δουλείας γαλούχησαν γενεές γενεών στα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως και Φιλτάτης Πατρίδος. Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία η χορωδία των νέων ιεροψαλτών του νησιού μας εντυπωσίασε με την άψογη βυζαντινή απόδοση των ύμνων.

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟ «ΝΙΚΟΛΑΪΔΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μετά την Θεία Λειτουργία η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών και το κόλλυβο, κατά το έθος, που κρατούσαν οι μαθητές και μαθήτριες, με ιερά πομπή, προπορευομένης της σημαίας του σχολείου, κατέληξαν στον αύλειο χώρο του «Νικολαϊδείου» Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των προτομών των μεγάλων ευεργετών, όπου τελέσθηκε τρισάγιο, κατατέθηκαν στεφάνια στις προτομές τους και στο τέλος εψάλη ο Εθνικός μας Ύμνος.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, η διευθύντρια κα Σιμέλα Κινεβεζίδου, μετά τις καθιερωμένες ευχές, κάλεσε τον Μητροπολίτη να ευλογήσει την βασιλόπιτα του σχολείου, ο οποίος ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και καλή πρόοδο στους μαθητές και η άνωθεν σοφία να φωτίσει τις παιδικές ψυχές τους.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 29/1, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός των Τριών Ιεραρχών, όπου εορτάζει το δεξιό κλίτος του Ι. Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου. Μετά το πέρας του Εσπερινού έγινε η κοπή πίτας του Σωματείου «Οι Τρεις Ιεράρχες».

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως