Αγαπητοί μου αδελφοί,

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα βλέπουμε να προσεγγίζει τον Κύριό μας ένας νομικός, διδάσκαλος δηλαδή του Μωσαϊκού Νόμου, όχι όμως για να ωφεληθεί από τα σωτήρια διδάγματά Του και την συνάντηση μαζί Του, αλλά «πειράζων αυτόν».

Έχουμε δει πολλές φορές ομάδες των θρησκευτικών τάξεων των Ιουδαίων να προσεγγίζουν τον Χριστό με μοναδικό σκοπό να τον «παγιδεύσουν» ώστε να τον κατηγορήσουν ότι Εκείνος καταργεί τον Νόμο του Μωϋσέως ενώ εκείνοι είναι αυτοί που τον τηρούν κατά γράμμα και επομένως είναι πιστά τέκνα Αβραάμ.

Κάθε φορά όμως ο Κύριος ως καρδιογνώστης έβλεπε πως η καρδιά των συνομιλητών Του ήταν κυριευμένη από το πάθος του εγωϊσμού και της υπερηφάνειας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλάβουν ποιον έχουν απέναντί τους. Η καρδιά τους ήταν πωρωμένη και σκληροτράχηλη καθώς ήταν εγκλωβισμένη στο σκοτάδι που δημιουργείται όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από τον δρόμο του Θεού και κινείται σε οδούς των παθών και της αμαρτίας.

Στην ερώτηση από τον νομικό για το ποια είναι η μεγαλύτερη εντολή κατά τον νόμο, ο Κύριος του απαντά πως αυτή είναι να αγαπήσεις τον Θεό σου ολοκληρωτικά όπως επίσης να αγαπήσεις και τον συνάνθρωπό σου «ως σεαυτόν». Αυτή είναι η διαχρονική εντολή του Θεού, η αγάπη.

Δεν είναι σκοπός του πιστού να τηρεί τις εντολές του Θεού έτσι απλά και στείρα τις περισσότερες φορές. Σκοπός είναι η βίωση της αγάπης ως ιδίωμα του Θεού. «Ο Θεός Αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει» ( Α΄ Ιωαν. 4,16). Η αγάπη είναι ανώτερη από την πίστη και την ελπίδα όπως μας λέει και ο απόστολος Παύλος «Νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα· μείζων δε τούτων η αγάπη»( Α΄ Κορ. 13,13).

Αγαπητοί μου,

Ο εγωϊσμός συστέλλει την καρδιά του ανθρώπου και την κάνει στενή, ώστε να μην χωράει κανέναν εκτός από το Εγώ.  Η αγάπη διαστέλλει την καρδιά του ανθρώπου τόσο ώστε να χωράει τον Θεό και τους ανθρώπους.

Η αγάπη είναι η πρώτη και μεγάλη εντολή. Αλλά ποια αγάπη; Η ολόψυχη αγάπη: «Εν όλη τη καρδία και εν όλη τη ψυχή και εν όλη τη διάνοιά μας». Η αγάπη καλύπτει και ρυθμίζει όλη τη διάνοια και αποκλείει την είσοδο κάθε κακού λογισμού. Η αγάπη κατακλύζει όλη την καρδιά, ρυθμίζει όλους τους κτύπους της και αποκλείει την είσοδο στο μίσος, στην εμπάθεια και της κακότητας. Μακάρι να βιώσουμε και μεις αυτήν την αγάπη, αφού όμως προσεγγίσουμε τον Χριστό μας και την Εκκλησία Του, που είναι ιστορικά το παρατεινόμενο Σώμα Του, με απλότητα και ταπεινή διάθεση.

ΑΜΗΝ.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως +Μ.Μ.