Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ (2024)

«Μεγάλη Εβδομάδα» ή «Εβδομάδα των Παθών», ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.

Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες κι αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα συνέβησαν στη διάρκειά της. Κέντρο αυτών των γεγονότων είναι βεβαίως τα άγια και άχραντα Πάθη, η θεόσωμη Ταφή και η ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (28 Απριλίου 2024)

«Η εις Ιερουσαλήμ είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού»

Η Κυριακή αυτή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος «επί πώλου όνου», ενώ ο κόσμος και τα μικρά παιδιά, σε μια ατμόσφαιρα χαράς και αγαλλιάσεως, βγήκαν στους δρόμους για να Τον προϋπαντήσουν με ζωηρούς αλαλαγμούς και κρατούν βάγια των φοινίκων. «Ωσαννά τω Υιώ Δαβίδ, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ!». Έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία του Δαβίδ «εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον».

Την Κυριακή των Βαΐων, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως ετελέσθη Θεία Λειτουργία. Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των Εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία οι ιερείς ευλογούν και μοιράζουν στους πιστούς σταυρούς από βάγια και μικρά κλαδάκια ελιάς, τα οποία φυλάττουμε στα εικονίσματα, ή οπουδήποτε αλλού, για ευλογία (στα καΐκια, πλοία, αυτοκίνητα, κλπ). Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

Οι Ναοί, από το μεσημέρι της Κυριακής, παίρνουν πένθιμη όψη, όπου επικρατεί το βυσσινί χρώμα (Αίμα Χριστού). Το βυσσινί, σύμβολο πένθους, κυριαρχεί παντού. Πένθος και σεβασμός προς τον «Ερχόμενον». 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Την Κυριακή των Βαίων (28-4-2024), στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ναού π. Αμφιλοχίου Σακαλέρου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους πιστών.


Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΥ»

Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος εορτασμός για την 89η επέτειο του Πετροπόλεμου. Τιμήθηκε η Εθνικοθρησκευτική εξέγερση του Καλυμνιακού λαού το τριήμερο 6-8 Απριλίου 1935 ενάντια στη Φασιστική Ιταλική κατοχή  που είχε ως αποτέλεσμα  τη δολοφονία του νεαρού Μανώλη Καζώνη. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι τοπικές Αρχές , ενώ τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλύμνου. Ομιλητής ο ιστορικός κ. Θεόφιλος Τσουκαλάς, ο οποίος έκανε αναφορά στον Πετροπόλεμο του 1935, και εξήρε την προσφορά του παπα-Τσουγκράνη και των άλλων Κληρικών της Καλύμνου. Ακολούθησε στον προαύλειο χώρο του ναού επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ιερέα Μιχαήλ Τσουγκράνη από το Δήμαρχο, Διοικητή του 5/42 ΣΕ και Έπαρχο. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου (πηγή-φωτογραφίες: "Καλύμνος news").

 


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΕΡΟΥ

Στο Ενοριακό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού Λέρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ναού π. Νικοδήμου Φωκά.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ-Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΤΑ ΛΕΡΟΥ - Εφημέριος π. Σεβαστιανός Καζηλιέρης

 

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Θεολόγος Λυράς