Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης, τελέσθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή (3-5-2024), η Ακολουθία του Επιταφίου και η περιφορά του, στους Ιερούς Ναούς της ακριτικής Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλες τις Ενορίες γίνεται η Αποκαθήλωση και εκτίθεται σε προσκύνημα η χρυσοΰφαντη παράσταση του νεκρού Ιησού.

ΕΠΙΤΑΦΙΟΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΛΕΡΟΥ

Επιτάφιος Ι. Μητροπολιτικού Ναού "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου"

 

Επιτάφιος Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου

 

Επιτάφιος Ι. Ναού Σωτήρος Χριστού

 

Επιτάφιος Ιερού Ναού Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

 

Επιτάφιος Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου

 

Επιτάφιος Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης

 

Επιτάφιος Ιερού Ναού Αγίων Τεσσαράκοντα

 

Επιτάφιος Ιερού Ναού Παναγίας Κάστρου

 

Επιτάφιος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Νοσοκομείου Λέρου

 


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΛΕΡΟΥ


Βάσει του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, σε συνεργασία με τον Δήμο Λέρου και το Φρουραρχείο, την Μεγάλη Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε την Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως στην Παναγία του Κάστρου. Στα «πεντένια» του Κάστρου, έλαβε χώρα με ευλάβεια και κατάνυξη η Αποκαθήλωση. Παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος κόσμου που παρακολούθησαν με συγκίνηση την αποκορύφωση του θείου δράματος.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

 


Από τις 3 έως 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιταφίων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και του 588ΤΕ, ενώ στις 9 το βράδυ έγινε η περιφορά των Επιταφίων όλων των Ενοριών. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος προέστη κατά την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του Εφημερίου του Ιερού Ναού π. Νικολάου Ταχλιαμπούρη. Οι χοροί των Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη απέδωσαν με κατάνυξη, τόσο τα τροπάρια της Ακολουθίας, όσο και τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου. "Η ζωή εν τάφω...", "Άξιον εστί..."Αι γενεαί πάσαι..." έψαλλαν μικροί και μεγάλοι με ευλάβεια.

Στις 9 το βράδι και με την συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λέρου, τιμητικού αγήματος και τις μελωδικές ψαλμωδίες των ιεροψαλτών, όπως ορίζει το παλαιό έθιμο χρόνια τώρα, οι επιτάφιοι των τριών ενοριών του Μητροπολιτικού Ναού, του Σωτήρος Χριστού και της Αγίας Μαρίνης συναντήθηκαν με τους πανέμορφους επιταφίους στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο.

Εκατοντάδες οι πιστοί όλων των ηλικιών, γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία Πλατάνου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λέρου, τον πρόεδρο του Δ.Σ., Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της νήσου συμμετέχοντας στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Στο πλήθος πιστών που πλημμύρισε το κέντρο της πόλεως, έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου απηύθηνε ο Θεοφιλέστατος αναστάσιμες ευχές.

Κατόπιν οι επιτάφιοι επέστρεψαν στους Ναούς, όπου σύμφωνα με το έθιμο οι πιστοί πέρασαν κάτω από αυτούς κάνοντας ευχές και παρεκάλεσαν το «εσφαγμένο αρνίο της αποκαλύψεως» υπέρ υγείας και θείας βοηθείας των οικογενειών τους και των ξενιτεμένων τους.

ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως