Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς και παρεκκλήσια της Ιεράς Μητροπόλεως.
ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟ
Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια παρουσία και των τοπικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 το πρωί, ο επίσημος εορτασμός για τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΙΖΑΝΙΑ», έδρα του 5/42 ΣΕ στην Κάλυμνο. Οικοδεσπότης των εκδηλώσεων, ο Συνταγματάρχης Δημήτριος Γώγουλας και παρόντες οι αξιωματικοί, στελέχη και οπλίτες του Στρατοπέδου, του 5/42 ΣΕ καθώς και έφεδροι αξιωματικοί και Εθνοφύλακες.
Στη δοξολογία μπροστά στο Ηρώον του Στρατοπέδου, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος, συμπαραστατούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο πρωτ. Αμφιλόχιο Σακαλλέρο, τον π. Τίτο Καμπούρη και π. Ισίδωρο Γλυνάτση.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
Ακολούθησε από την Ανθυπασπιστή (ΔΒ) Κατερίνα Σανίδα Φανιού, η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού ΓΕΣ, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο ηρώο του στρατοπέδου ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Δημήτριος Γώγουλας. Τελετάρχης ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Αναστάσιος Κορφιάς.
Στο πλαίσιο του εορτασμού λειτούργησε έκθεση στρατιωτικού οπλισμού και υλικού.
(πηγή-φωτογραφίες: “Kalymnos news”
ΣΤΗ ΛΕΡΟ
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή του Πάσχα 5/5/2024, τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου «Βουρλίδια», χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. Επίσης εόρτασαν τα παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου του «φτωχού» στην περιοχή Βρομόλιθος της ενορίας της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, του Αγίου Γεωργίου στον Δρυμώνα, κ.α.
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΜΩΝΑ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ "Ο ΦΤΩΧΟΣ" ΒΡΟΜΟΛΙΘΟ
ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ "ΒΟΥΡΛΙΔΙΑ"
ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Γεώργιος, του οποίου τη μνήμη εορτάζει η Εκκλησία μας στις 23 Απριλίου (κινητή εορτή), είναι πρότυπο αρετής και ανδρείας. Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, είναι ο Άγιος που σέβονται, τιμούν και αγαπούν, όχι μόνο οι Ορθόδοξοι, αλλά και άνθρωποι άλλων θρησκειών. Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς.
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε περί το 270 μ.Χ. στην Καππαδοκία, απόκτησε ευρύτατη μόρφωση και σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στο Ρωμαϊκό Στρατό όπου χάρη στα προσόντα και την πολεμική του δράση ανήλθε γρήγορα στο βαθμό του Χιλίαρχου.
Όταν ο Αυτοκράτορας της Ρώμης Διοκλητιανός κήρυξε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο Χιλίαρχος Γεώργιος δεν δέχθηκε να συλλάβει και να παραδώσει στα βασανιστήρια Χριστιανούς όπως είχε διαταχθεί. Αντίθετα διακήρυξε και αποκάλυψε με θάρρος ότι και ο ίδιος είχε ασπασθεί τον Χριστιανισμό.
Ο Διοκλητιανός για να τον μεταπείσει του πρόσφερε μεγάλα αξιώματα και θέσεις στην Αυτοκρατορία, αλλά, όταν διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κάμψει ή έστω να κλονίσει την πίστη του στο Χριστό, διέταξε να τον παραδώσουν στα βασανιστήρια.
Ο Χιλίαρχος Γεώργιος φυλακίστηκε και υποβλήθηκε τότε στο μαρτύριο της πείνας, της δίψας και του μαστιγώματος. Υπέφερε με καρτερία τον πόνο από τα πυρακτωμένα πέδιλα που τον ανάγκασαν να φορέσει. Αποκήρυξε με οργή τα είδωλα και παρέμεινε πιστός στο Χριστό μέχρι τη στιγμή που θανατώθηκε με αποκεφαλισμό, στις 23 Απριλίου 303 μ.Χ.
Η ακλόνητη πίστη του Χριστιανού Χιλίαρχου Γεωργίου έδωσε θάρρος και ψυχή σε όλους τους Χριστιανούς, από τα βάθη της Ασίας μέχρι τη μακρινή, τότε, Αγγλία και την Αίγυπτο, μέχρι τους Βόρειους λαούς της Ευρώπης, γεγονός για το οποίο η Χριστιανοσύνη τον ανακήρυξε άγιο.
Η μετά θάνατο θαυματουργός εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου αναφέρεται στους χρόνους μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και συγκεκριμένα κατά την εκστρατεία των Τούρκων εναντίον του Χριστιανού Ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στεφάνου. Αυτός απειλούμενος να καταστραφεί και ζητώντας τη βοήθεια του Χριστού είδε στον ύπνο του τον Άγιο Γεώργιο ο οποίος τον εμψύχωσε και του είπε να έχει πίστη στο Θεό και να επιτεθεί εναντίον του εχθρού τον οποίο και θα νικήσει. Την άλλη ημέρα εξήγησε το όνειρο στα στρατεύματά του και τα διέταξε να επιτεθούν κρατώντας στα χέρια την εικόνα του Αγίου. Έτσι το Θαύμα έγινε και ο εχθρός νικήθηκε και τράπηκε σε άτακτη φυγή. Από τότε ο Ηγεμόνας Στέφανος τοποθέτησε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου στις Σημαίες και αργότερα σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, επικράτησε οι Σημαίες του Πεζικού, που προπορεύονται στις μάχες και τις θυσίες, να φέρουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.
Με Βασιλικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε το 1864 θεσπίστηκε οριστικά από την Πολιτεία να φέρουν οι Πολεμικές Σημαίες την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και με άλλο Βασιλικό Διάταγμα το 1953 καθιερώθηκε ως εορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού (εκτός του Πυροβολικού), η 23η Απριλίου, ημέρα που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος.
Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου είναι εκείνη που σκοτώνει το δράκο. Εκεί, έξω από την πόλη Αλαγία, στη λίμνη, ενεφώλευε ένας δράκοντας φοβερός και κάθε μέρα εξερχόμενος από την φωλιά του κατεσπάρασσε όποιον άνθρωπο βρισκόταν εκεί κοντά. Γι’ αυτό και οι κάτοικοι της πόλεως αποφάσισαν να του δίνουν έναν άνθρωπο κάθε μέρα για να αφήνει απείραχτους όσους διέρχονταν από εκεί. Κάποτε ήρθε και η σειρά της κόρης του άρχοντα να δοθεί τροφή στο αδηφάγο θηρίο. Ο άρχοντας αντέδρασε, αλλά εξαίρεση δεν γινόταν για κανέναν. Κι ενώ οι κάτοικοι παρατηρούσαν από τα τείχη της πόλεως την επερχόμενη «τύχη» της μικρής κοπέλας, καταφθάνει προνοία Θεού ο άγιος Γεώργιος. Μόλις έχει επιστρέψει από μια εκστρατεία. Ξεπεζεύει απ’ το άλογό του για να πιεί νερό. Έντρομη η βασιλοπούλα του διηγείται το μαρτύριο της πόλης της και τη δική της αγωνία. Ατρόμητος ο άγιος καταφέρνει να σκοτώσει τον αγριεμένο δράκοντα που προσπαθούσε να επιτεθεί εναντίον του αγίου και της βασιλοπούλας. Η πράξη του ενθουσιάζει τους κατοίκους και έχει ως αποτέλεσμα να βαπτισθούν όλοι τους χριστιανοί.
Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως