Με λαμπρότητα και φέτος εορτάσθηκε, η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής στα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, προπαραμονή της εορτής της Αγίας Κυριακής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου στο ομώνυμο εκκλησάκι της οικογένειας του αείμνηστου Βασίλη Μουζουράκη, που ήταν ο κτήτορας και βρίσκεται δίπλα στο Ε.Π.Α.Λ. Καλύμνου.

Το Σάββατο 6/7, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Η οικογένεια Μουζουράκη μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσέφερε στον Μητροπολίτη, τούς Ιερείς και στους πιστούς το πατροπαράδοτο πρωινό, ο δε Μητροπολίτης ευχαρίστησε την οικογένεια και ευχήθηκε Χρόνια πολλά!

 

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς

H Αγία Κυριακή γεννήθηκε στη Νικομήδεια, η μοναδική κόρη του Δωρόθεου και της Ευσεβίας. Οι γονείς της ήταν Έλληνες, ευσεβείς χριστιανοί και πλούσιοι. Δεν είχαν όμως παιδιά και προσευχόντουσαν να αποκτήσουν. Απέκτησαν μία κόρη την Κυριακή η οποία ονομάστηκε έτσι γιατί γεννήθηκε την ημέρα του κυρίου, την Κυριακή.
Ήταν όμορφη κόρη και στο σώμα και στην ψυχή, μεγαλωμένη με χριστιανικές αρχές. Πολλοί την ζήτησαν σε γάμο, αλλά δεν ήθελε κανέναν, λέγοντας ότι είναι αρραβωνιασμένη με τον Χριστό και ότι δεν ήθελε τίποτε άλλο παρά να πεθάνει παρθένα.

Ένας δικαστής από την Νικομήδεια θέλησε την Κυριακή για τον γιο του αλλά και η δική του πρόταση απορρίφθηκε. Τότε για εκδίκηση κατήγγειλε την Κυριακή και τους γονείς της ως Χριστιανούς στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Ο αυτοκράτορας διέταξε να υποβληθούν σε βασανιστήρια. Ο Δωρόθεος ξυλοκοπήθηκε άγρια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δεν αλλαξοπιστούσαν. Στο τέλος ο Δωρόθεος και η Ευσεβία εξορίσθηκαν, όπου πέθαναν υπομένοντας πολλά δεινά για τον Χριστό.
Ήρθε και η σειρά της Κυριακής να ανακριθεί από τον Μαξιμιανό. Η Κυριακή αρνήθηκε να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Μαξιμιανός διέταξε να τη μαστιγώσουν. Οι άνδρες του αυτοκράτορα τη βασάνισαν με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά η πίστη της ήταν ακλόνητη.
Ένα βράδυ, καθώς βρισκόταν στο πάτωμα του κελιού της, άκουσε τη φωνή του Θεού να της λέει: «Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια Κυριακή, το πνεύμα μου είναι μαζί σου».
Έπειτα από πολλές δοκιμασίες, ο Μαξιμιανός απέτυχε να πείσει τη νεαρή γυναίκα να αλλάξει την πίστη της. Την έστειλε τότε στον έπαρχο της Βιθυνίας Ιλαρίωνα, από τον οποίο ζήτησε να κάνει την Κυριακή ειδωλολάτρη ή να του την ξαναστείλει.

Ο Ιλαρίων έβαλε τα δυνατά του για να το πετύχει αυτό. Ένα από τα βασανιστήρια που δοκίμασε ήταν να την βάζει να κρέμεται από τα μαλλιά της αρκετές ώρες ενώ στρατιώτες της έκαιγαν το σώμα με αναμμένες δάδες. Τέλος, την έριξαν σε ένα κελί φυλακής. Εκείνη τη νύχτα ο Χριστός εμφανίστηκε και της θεράπευσε τις πληγές. Βλέποντας τη θαυματουργή σωτηρία της Κυριακής πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στο Χριστό και αποκεφαλίστηκαν γι αυτό.

Αφού δεν τους έμενε τίποτα άλλο να κάνουν, οδήγησαν την Κυριακή στο ναό να θυσιάσει στα είδωλα. Στο δρόμο εκείνη παρακαλούσε τον Θεό να την βοηθήσει να μην κάνει κάτι τέτοιο. Την στιγμή που έφτασαν στον ναό, ένας δυνατός σεισμός κατατρόμαξε τους δημίους και τα αγάλματα του ναού έπεσαν από τα βάθρα τους κι έγιναν θρύψαλα.
Η Κυριακή παρ όλα αυτά βασανίστηκε ακόμα μια φορά από τον Απολλώνιο. Όταν όμως την έριχναν στη φωτιά, οι φλόγες δεν την έκαιγαν. Όταν την έριχναν στα άγρια ​​θηρία αυτά ημέρευαν. Στο τέλος ο Απολλώνιος την καταδίκασε σε αποκεφαλισμό.
Της δόθηκαν λίγα λεπτά για να προσευχηθεί, και ζήτησε από το Θεό να παραλάβει την ψυχή της. Όταν ο δήμιος πλησίασε για την εκτέλεση είδε ότι η Κυριακή ήταν ήδη νεκρή. Ήταν μόλις 21 χρονών.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως