Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 (Κυριακή των Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, ετελέσθη ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ.Στεφάνου, καθώς επίσης έλαβε χώρα και το Ιερό Μυστήριο της χειροτονίας Ιεροδιακόνου.

Με την εντολή, την ευλογία και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, τέλεσε το Ιερό Μυστήριο της χειροτονίας ιεροδιακόνου, του ευλαβεστάτου Αθανασίου Αγγελάκη, ο οποίος χάριτι θεία έλαβε το όνομα «Παΐσιος».

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ:

Μετά του Θεοφιλεστάτου συλλειτούργησαν οι Ιερείς αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτης, π. Χαράλαμπος Αγγελάκης (πατέρας του νεοχειροτονηθέντος), π. Δαμασκηνός Παλαπουγιούκ, π. Νικόλαος Ταχλιαμπούρης (εφημέριος του Ναού), και π. Ιωάννης Ταχλιαμπούρης.

Την χειροτονία παρηκολούθησε η οικογένεια, οι γονείς, συγγενείς και φίλοι του νέου ιεροδιακόνου, αλλά και πολλοί πιστοί.

Στο ιερό αναλόγιο έψαλλε χορός καλλίφωνων ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Ελευθερίου Χατζηλάρη.

Κατά την χειροτονία ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου, όπου μεταξύ άλλων τόνισε την σημαντικότητα και την σπουδαιότητα του υψηλού «υπουργήματος» της Ιερωσύνης και τον κάλεσε να διακονήσει το Άγιο και Πανάγιο Αυτού Θυσιαστήριο, μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης.

Στη συνέχεια, ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τον νέο ιεροδιάκονο στην Ωραία Πύλη, ο αρχιμ. Γεδεών Μαγκριώτης ανέγνωσε την Συμμαρτυρία, και εισήλθε στο Ιερό.

Στην Αγία Τράπεζα ο Θεοφιλέστατος του διάβασε τις ευχές, ενώ ο ιεροδιάκονος Παΐσιος ήταν γονατιστός.

Μετά, στην Ωραία Πύλη, ενεδύθη τα ιερατικά άμφια που του έδινε ο Θεοφιλέστατος. Σε κάθε ένα από αυτά ο Επίσκοπος αναφωνούσε «άξιος», και όλο το εκκλησίασμα επαναλάμβανε μεγαλοφώνως «άξιος».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας, ο νεοχειροτονηθείς ιεροδιάκονος π. Παΐσιος εδέχθη τις ευχές του Ιερού Κλήρου και του εκκλησιάσματος.

Ο νέος Ιεροδιάκονος Παΐσιος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Αγγελάκης, κατάγεται από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, τυγχάνει πολύτεκνος και γόνος ιερατικής οικογενείας (ο πατέρας του είναι Κληρικός και υπηρετεί στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας), είναι αξιωματικός ε.α. του Στρατού Ξηράς, ενώ διακρίνεται για το θυσιαστικό πνεύμα και την αγάπη για το Χριστό, την Εκκλησία και τον συνάνθρωπο.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, ο νέος ιεροδιάκονος θα λάβη τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, τον του Πρεσβυτέρου, την Κυριακή 28 Ιουλίου 2024, στον Ιερό Ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Λέρου.

 

Επιμέλεια-φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως