Με θρησκευτική λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου.

Το εσπέρας της παραμονής, Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, στις 7:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουϊνέας κ. Γεωργίου, συμπροσευχομένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, πλαισιωμένων υπό του Ιερού Κλήρου της νήσου, αλλά και πολλών παρεπιδημούντων ιερέων από διάφορες Μητροπόλεις της Ελλάδος. Στα Ιερά Αναλόγια έψαλλαν οι χορωδίες των καλλίφωνων ιεροψαλτών μας υπό την διεύθυνση του Αναστασίου Χατζηλάρη (στο δεξιό αναλόγιο) και Ραφαήλ Χατζηλάρη (στο αριστερό αναλόγιο).

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου, μοναχή Μαριάμ με δέκα μοναχές, οι οποίες έφθασαν στη Λέρο και για τον εορτασμό της Οσίας Γαβρηλίας (17-19/7), οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους και ασπάσθηκαν την Εικόνα της Αγίας.

Μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Μαρίνας στους δρόμους της πόλεως και στο ομώνυμο λιμάνι, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λέρου, του Τιμίου Σταυρού και των εξαπτερύγων, του Ιερού Ευαγγελίου, του Ιερού Κλήρου, των Αρχιερέων, των τοπικών Αρχών, και του πιστού λαού.

Δέησις κατά το έθος εψάλλη προ του Αστυνομικού Τμήματος, υπέρ υγείας και θείας βοηθείας του κατά ξηρά, θάλασσα και αέρα φιλοχρήστου στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ως επίσης υπέρ των δημοτικών αρχόντων και του ευσεβούς Λεριακού λαού του ενταύθα και των όπου γης ευρισκομένων αδελφών ημών Λερίων.

Η Φιλαρμονική του Δήμου απέδωσε τις κεκανονισμένες τιμές, ενώ μέλη του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου βάσταζαν την Εικόνα της Αγίας Μαρίνας κατά την περιφορά.

Τέλος ο Μητροπολίτης μας ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και η Αγία Μαρίνα να σκέπει τους όπου γης Λερίους αδελφούς μας.


ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουλίου 2024, ετελέσθη ο Όρθρος και η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουϊνέας κ. Γεωργίου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ημών κ. Παϊσίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, πλειάδα ιερέων της νήσου, αλλά και παρεπιδημούντων ιερέων.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Τον θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ.Γεδεών Μαγκριώτης, αναφερθείς στον βίο και τις αρετές της Αγίας Μαρίνας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη μας κ. Παΐσιο για την φιλοξενία, και ο Μητροπολίτης ανταπέδωσε τις ευχές.

Επίσης συνεχάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους χορούς των καλλίφωνων ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των ιεροψαλτών κ. Αναστασίου και Ραφαήλ Χατζηλάρη, οι οποίοι έψαλλαν θαυμάσια με τις χορωδίες τους, αποδίδοντας με βυζαντινό λέρικο ύφος τους ύμνους και τα τροπάρια της Αγίας και ύψωσαν πνευματικά το εκκλησίασμα, τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, και ευχήθηκε «χρόνια πολλά» και η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ του ευσεβούς Λεριακού λαού.

 

Φωτογραφίες-βίντεο:  Γιώργος Χρυσούλης

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως