Η Ιερά Μητρόπολη Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας μετά την Αγιοκατάταξη στο Αγιολόγιο της κατ’ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, της Ελεήμονος, Εφόρου και Προστάτου της Νήσου Λέρου, βάσει της Σεπτής Πατριαρχικής Αποφάσεως, διοργάνωσε στη νήσο Λέρο, την Τετάρτη 17, Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, την πρώτη πανηγυρική εορτή επί την Μνήμη της Οσίας με εορταστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωση την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία εν τω Ιερώ Μητροπολιτικώ Ναώ «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» Λέρου, υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ρόδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Γουινέας κ. Γεωργίου, Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Την πρωΐαν της Παρασκευής 19/7/2024, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, εγένετο η επιστροφή και η εναπόθεσις της Τιμίας Κάρας, των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος της Οσίας Γαβριηλίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, ένθα ευρίσκεται και ο τάφος της Οσίας. Κατόπιν ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάστου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλαν οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους πιστούς και τους προσκυνητές οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τις τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του πρώτου εορτασμού μετά την Αγιοκατάταξη της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας της εν Λέρω.

Στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής 19/7, αναχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος μετά της συνοδείας του, δια Ρόδο.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 – ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗΣ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΒΡΥΟΥΛΩΝ ΜΟΝΑΧΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης 18/7/2024, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Άλιντα Λέρου, έλαβε χώρα ομιλία από την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων, μοναχής Φιλοθέης, για την ζωή και το έργο της Οσίας Γαβριηλίας. Περισσότερα από 150 άτομα γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου για να παρακολουθήσουν την ομιλία της Καθηγουμένης, η οποία συνάρπασε το κοινό με τις περιγραφές των λόγων και των έργων της Οσίας.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΧΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ:

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος, Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος, ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, Ιερείς, Μοναχές, και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος.

Στο τέλος της ομιλίας, ένα από τα πνευματικά τέκνα της Οσίας που την γνώρισαν και την αγάπησαν, η κα Ασπασία Ζωναρά (αδελφή του συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη), τραγούδησε με την κιθάρα της μερικά από τα τραγούδια που άρεσαν και άκουγε η μοναχή Γαβριηλία.


Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024 – ΤΡΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Επιστέγασμα των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας για τον πρώτο εορτασμό μετά την αγιοκατάταξη της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης, της εν Λέρω, αποτέλεσε η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου αρχιμ. Θεωνάς Καμπέρης, ο διάκονος του Μητροπολίτου Ρόδου π. Τίτος, και πλειάδα Ιερέων από Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, κ.α. Κατά την Θ. Λειτουργία παρέστη η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου Μαριάμ συνοδευομένη από μοναχές της Μονής, η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων μοναχή Φιλοθέη συνοδευομένη από μοναχές της Μονής, κ.α.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ημών κ. Παΐσιο για την προσγενομένη πρόσκληση να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της Οσίας Γαβριηλίας, και ο Μητροπολίτης μας ενεχείρισε στον άγιο Ρόδου απότμημα Ιερού Λειψάνου της Οσίας προς ευλογία του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου καθώς και διάφορα αναμνηστικά δώρα.

Επίσης, ο Μητροπολίτης ημών κ. Παΐσιος εις ανάμνησιν του πρώτου αυτού εορτασμού της Οσίας, ενεχείρισε από μία μεγάλη Εικόνα της Οσίας Γαβριηλίας στον Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο , στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου μοναχή Μαριάμ και στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων μοναχή Φιλοθέη.

Τέλος, ο εφημέριος και το εκκλ. συμβούλιο του Ναού παρέθεσε καφέ και παραδοσιακά κεράσματα προς τιμήν των Αρχιερέων, του ιερού κλήρου, των ιεροψαλτών, των μοναζουσών και του εκκλησιάσματος.


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 

ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

ώρα 18:00΄: Ιερά Παράκλησις της Οσίας Μητρός ημών Γαβριηλίας προ του Τάφου Της, εις την Ιεράν Μονήν της Παναγίας του Κάστρου Λέρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου Καλύμνου Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, μετά του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ:


ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ώρα 19:00΄: Άφιξις επισήμων εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου. Άφιξις και υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, ως εκπροσώπου της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και των λοιπών Αρχιερέων.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:

Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικὸς Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, εις τον οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, ο κυρίαρχος Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου αρχιμ. Θεωνάς Καμπέρης, ο διάκονος του Μητροπολίτου Ρόδου π. Τίτος, πλειάδα Ιερέων από Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου Μαριάμ συνοδευομένη από μοναχές της Μονής, η καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων μοναχή Φιλοθέη συνοδευομένη από μοναχές της Μονής, κ.α.

Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλε πολυμελής χορός καλλικελάδων Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερίου Χατζηλάρη.

Στον Εσπερινό παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Απ. Ασπράκης, οι τοπικές πολιτικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου Τιμοθέου Κωττάκη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι στρατιωτικές Αρχές προξάρχοντος του Φρουράρχου Λέρου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα λιτάνευση της Τιμίας Κάρας, των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος της Οσίας Γαβριηλίας, από τον Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία Πλατάνου. Την ιερά πομπή συνόδευσε η Δημοτική  Φιλαρμονική παιανίζοντας κατάλληλα εμβατήρια και αποδίδοντας τις κεκανονισμένες τιμές, αντιπροσωπείες και πολυμελείς ομάδες από τους Συλλόγους ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις», Μικρασιατών Λέρου, 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου, Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Λέρου, κ.α. Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Πλατάνου και έμπροσθεν του Δημαρχείου της νήσου εγένετο δέηση.


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ:


ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ

Μετά το πέρας της Ιεράς Λιτανείας, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία περί ώρα 22:00΄-02:00΄π.μ. Στο Ιερό Αναλόγιο έψαλλαν οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου και της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων Αττικής.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως