ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ

 

Την Τετάρτη 27 Μαΐου απόδοση της εορτής του Πάσχα, εορτάσθηκε και η μνήμη του Οσίου Πατρός Ιωάννου του Ρώσου, στο παρεκκλήσιο της Ενορίας του Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου Λέρου.

         

Την παραμονή το απόγευμα, Τρίτη 26 Μαΐου, ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και το πρωί της Τετάρτης η Θεία Λειτουργία, υπό του Εφημερίου πατρός Σεργίου Γουρλά.

         

Πλήθος πιστών προσήλθε για να τιμήσουν τον θαυματουργό Aγιο, στο γραφικό εξωκκλήσι που ανέγειρε η Λεριά κα.Μαρία Μαραβέλια, και βρίσκεται στην περιοχή του παλιού λατομείου στον Ξηροκάμπο Λέρου.

 

ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ

Η ιδιαιτέρα πατρίδα του Οσίου Ιωάννου είναι η Ουκρανία. Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1711 σκλαβώθηκε από τους Τατάρους, συμμάχους των Τούρκων, οι οποίοι τον πούλησαν σκλάβο σε Τούρκο αξιωματούχο, στο Προκόπι της Μικράς Ασίας.

Η ζωή της σκλαβιάς ήταν πολύ σκληρή για τον νεαρό Ιωάννη, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό. Οι πιέσεις για να αλλαξοπιστήσει ήσαν αφόρητες και τα βασανιστήρια απερίγραπτα. Ζούσε μέσα σε άθλιες συνθήκες, αλλά εύρισκε παρηγοριά στην αδιάλειπτη προσευχή, δια της οποίας αντλούσε δύναμη, κουράγιο και έμπνευση στον αγώνα του. Εκτελούσε με προθυμία τις εντολές του αφεντικού του, εργαζόταν φιλότιμα και ακούραστα και ταυτόχρονα ψιθύριζε συνεχώς, πότε με τα χείλη και πότε με τον νού και την καρδιά, το “Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με”.
Ο άγιος Ιωάννης εβίωσε μέσα στην σκλαβιά την αληθινή ελευθερία. Και ήταν πράγματι ελεύθερος, αφού η ελευθερία είναι εσωτερική υπόθεση. Κατάφερε, με την κατά Χριστόν ζωή, να απαλλαγή από την τυραννία των παθών, της αμαρτίας και του διαβόλου, που είναι η πιο σκληρή μορφή δουλείας.

Παρέδωσε την αγία ψυχή του “εις χείρας Θεού Ζώντος” σε ηλικία σαράντα περίπου ετών, στις 27 Μαΐου του 1730, αφού προηγουμένως κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Ο τάφος του έγινε λαϊκό προσκύνημα για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, αφού ευεργετούσε τους πάντες χωρίς διάκριση.

Το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι κάτοικοι του Προκοπίου μετέφεραν ως θησαυρό ατίμητο το άφθαρτο Λείψανό του στην Εύβοια, στο χωριό Εμίν Αγά, που το ονόμασαν Νέο Προκόπιο. Και ο περικαλλής Ιερός Ναός, που κτίσθηκε προς τιμήν του, δέχεται την επίσκεψη χιλιάδων πιστών όλο τον χρόνο. 

Επιμέλεια: π.Σέργιος Γουρλάς, Εφημέριος Ι.Ναού Αγίου Φανουρίου Λέρου

Φωτογραφίες: πρεσβυτέρα Βακίνα Γιαμαίου Γουρλά