"ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ 1956-2006 ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ"

 

Μία λαμπρή εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 31 Μαΐου στις 7μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Aλιντα, που διοργάνωσε το Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου, με θέμα την παρουσίαση του λευκώματος: «Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου 1956 – 2006 πενήντα χρόνια ύπαρξης και πνευματικής προσφοράς».

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ.Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παισιος, ο Θεοφ.Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ.Εμμανουήλ, ο Ιερός Κλήρος της Νήσου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α.

 

Η αίθουσα του συνεδριακού κέντρου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο, που ήρθαν για να τιμήσουν αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση, μιας και οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι του Μπελλενείου Γυμνασίου και οι μνήμες από τα μαθητικά χρόνια παραμένουν ζωντανές και ανεξίτηλες.

Χρόνια αξέχαστα και δημιουργικά. Απόφοιτοι, συμμαθητές και καθηγητές σε μία συγκινητική πανδαισία συναισθημάτων και αναμνήσεων. Ευχάριστη συναισθηματική φόρτιση απ’ αυτές που σπάνια ζούμε και μας γυρνούν χρόνια πίσω αναμοχλεύοντας τα αγνά παιδικά μαθητικά χρόνια, σε ένα ιστορικό σχολείο της Λέρου, το ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ.

           

Την ευθύνη παρουσίασης του λευκώματος είχε η Γυμνασιάρχης κα.Ειρήνη Διαμαντάρα, ενώ στο πάνελ του προεδρείου ήταν οι εκπρόσωποι των χορηγών του λευκώματος, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων ο πρόεδρος κ.Ν.Νταλόγλου, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λέρου η πρόεδρος κα.Φρόσω Τζανουδάκη, εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μπελλενείου Γυμνασίου ο αντιπρόεδρος κ.Αντώνης Νταλαρής, και ο Προϊστάμενος του Τοπικού Αρχείου Λέρου κ.Δημήτρης Κωστόπουλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς εκ μέρους του Μητροπολίτου, του κ.Δ.Καρανικόλα εκπροσωπώντας τον Δήμο Λέρου, κ.α. Επίσης συγχαρητήρια τηλεγραφήματα ανεγνώσθησαν εκ μέρους του κ.Ίωνος Μπελλένη εγγονού του αειμνήστου ευεργέτου Παρίση Μπελλένη, της Επάρχου κ.Χρ.Σιφουνιού, και του ενός εκ των τριών χορηγών του λευκώματος κ.Μάσσιμο Αντ.Ντι Μπάμπο.

Από τα εγκαίνια του Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου 16.9.1956

Στη φωτογραφία η μαθήτρια Μ.Μπουλαφέντη προσφέρει ανθοδέσμη στον Μεγάλο Ευεργέτη ΠΑΡΙΣΗ ΜΠΕΛΛΕΝΗ

 

Εν συνεχεία με έναν λιτό και μεστό λόγο η Γυμνασιάρχης κα Ειρήνη Διαμαντάρα, αναφέρθηκε στην δημιουργία του βιβλίου, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για την συλλογή στοιχείων και φωτογραφιών. Παράλληλα με ευθύνη του καθηγητού κ.Γ.Χατζημιχάλη προβαλλόταν, μέσω υπολογιστή, φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια του Γυμνασίου, από διάφορες σχολικές δραστηριότητες (γυμναστικές επιδείξεις, θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, κλπ), έγγραφα και πρακτικά, κ.α. Τέλος δε ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το βιβλίο (παραχώρηση φωτογραφιών, ενδεικτικών, κλπ), αλλά και την κάλυψη των εξόδων έκδοσης.

 

Κατόπιν τον λόγο έλαβαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων κ.Ν.Νταλόγλου, η πρόεδρος του Πνευματικού Λέρου κα.Φρόσω Τζανουδάκη, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μπελλενείου Γυμνασίου κ.Αντ.Νταλλαρής και ο Προϊστάμενος του Τοπικού Αρχείου Λέρου κ.Δημήτρης Κωστόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ζωή και το έργο του ευεργέτου Παρίση Μπελλένη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης όλοι οι παριστάμενοι συνεχάρησαν την Γυμνασιάρχη κα.Ειρήνη Διαμαντάρα για την τόσο σημαντική εργασία και την έκδοση του πολύτιμου αυτού έργου, ενώ  εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μπελενείου Γυμνασίου εδόθη μικρά δεξίωσις.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΠΑΡΙΣΗ ΜΠΕΛΛΕΝΗ

Ο Παρίσης Μπελλένης γεννήθηκε στη Λέρο το 1871 από φτωχό πατέρα αλλά μητέρα με καταγωγή από την γνωστή οικογένεια των Ρούσσων. Στη Λέρο τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Σε ηλικία 25 ετών μετανάστευσε στο Κάιρο Αιγύπτου όπου εκεί είχε αναπτυχθεί μεγάλη Λεριακή Κοινότητα.

Εργάτης στην αρχή και μετά από σκληρή δουλειά πολλών ετών εξελίσσεται επαγγελματικά ως εργολήπτης τεχνικών έργων και μετέπειτα εργολήπτης δημοσίων έργων των Αιγυπτιακών Κυβερνήσεων. Κατασκευάζει μεγάλα δημόσια έργα δρόμους, γέφυρες, αρδευτικά έργα, κλπ. Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είναι πια μεγάλος οικονομικός παράγοντας της Αιγύπτου και καταξιώνεται στον αστικό κόσμο του Καΐρου.

Με μεγάλες προσπάθειες καταφέρνει να αποκτήσει εγκυκλοπαιδική μόρφωση και να μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, αραβικά).

Επί σειρά ετών θα διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου , της «Αδελφότητος των εν Αιγύπτω Λερίων», αλλά και του φημισμένου «Μωχάμετ Aλυ Κλάμπ» μέλη του οποίου ήταν σχεδόν όλα τα εξέχοντα πρόσωπα της Αιγυπτιακής και διεθνούς κοινότητας Καΐρου, όπως ήταν όλοι οι αρχηγοί κρατών και βασιλείς που επισκέπτονταν την Αίγυπτο.

Καταξιωμένος πια, τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του θα τον αφιερώσει σε ευεργεσίες, δωρεές αλλά και γενναίες παρεμβάσεις του σε εθνικό επίπεδο που θα βοηθήσουν την Ελλάδα στους Βαλκανικούς Πολέμους αλλά και στους μετέπειτα δύο Παγκοσμίους Πολέμους και όχι μόνο.

Με δικές του πρωτοβουλίες πρωτοστατεί στην ανέγερση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Γαλλικό Λύκειο, Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, Ελβετική Σχολή, κλπ). Επίσης με δικές του δωρεές ενισχύεται η λειτουργία του διάσημου Νοσοκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στις 24.1.1908 εγκαινιάζεται στην Αθήνα, κοντά στο Ναό του Ολυμπίου Διός, το «Μπελλένειο Σκοπευτήριο Αθηνών», δωρεά του Παρίση Μπελλένη ο οποίος προσέφερε τότε το ποσό των 30.000 χρυσών δραχμών για την ανέγερση του σκοπευτηρίου.

Διατηρώντας αδιάκοπες σχέσεις με την γενέτειρά του την Λέρο, την περίοδο 1925-1926 κτίζει στην παραλία των Αλίντων τον γνωστό «Πύργο Μπελλένη» ως παραθεριστική κατοικία του. Μετέπειτα, την δεκαετία του 1980 αυτός ο πύργος, αφού πρώτα χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού έργο τέχνης και διατηρητέο μνημείο, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Λέρου, όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λέρου «Μανόλης Ήσυχος».

Ο Μ.Ευεργέτης Παρίσης Μπελλένης στα εγκαίνια του "Μπελλενείου Γυμνασίου" Λέρου 16.9.1956 

Το 1955-1956 δε δικές του δαπάνες θα ανεγερθεί το «Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου», στον δρόμο που συνδέει τον Πλάτανο με την Αγία Μαρίνα και σε μεγάλο οικόπεδο της οικογένειας Χαραμή. Το ιστορικό αυτό σχολείο εξακολουθεί μέχρι σήμερα να φιλοξενεί ένα από τα δύο γυμνάσια της Λέρου.

Για τις μεγάλες του υπηρεσίες και δωρεές ο Παρίσης Μπελλένης θα ανακηρυχθεί από το Ελληνικό Κράτος Εθνικός Ευεργέτης και φυσικά από την ιδιαιτέρα του πατρίδα Μεγάλος Ευεργέτης.

Ο Παρίσης Μπελλένης θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Κάιρο το 1957 σε ηλικία 86 ετών.

Ο Παρίσης Μπελλένης αποτελεί έναν από τους τελευταίους Εθνικούς Ευεργέτες, εκπροσώπους εκείνης της εποχής που οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και η οικονομική επιτυχία καταξιωνόταν με την κοινωνική προσφορά. Ένα τεράστιο απόθεμα κτιρίων σε όλες τις περιοχές του ακμάζοντος ελληνισμού μαρτυρούν αυτή την προσφορά και παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες μέχρι σήμερα.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως και απόφοιτος του Μπελλενείου Γυμνασίου Λέρου σχολικού έτους 1979-1980