ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 7.7.2009 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια την Τρίτη 7 Ιουλίου, στη Λέρο, εόρτασε ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής στο ομώνυμο νησάκι, απέναντι από το λιμάνι του Παντελιού.

    

 

Την Δευτέρα 6 Ιουλίου, το απόγευμα, παραμονή της εορτής, από τις 4 το απόγευμα, πλωτά μέσα μετέφεραν πολλούς προσκηνυτές δια τον Εσπερινό, που τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό των Αιδεσιμωτάτων π.Νικοδήμου Φωκά, αρχιμ.Στεφάνου Κατέ, π.Γερβασίου Πέτρου και π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ.

     

Ο Μητροπολίτης κήρυξε τον θείο λόγο και αναφερόμενος στο βιβλίο των παροιμιών "γυναίκα ανδρεία τις ευρίσει", αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει η γυναίκα στην κάθε εποχή και ιδίως στη σημερινή εποχή και έθεσε ως πρότυπο στο εκκλησίασμα την εορταζομένη Αγία Κυριακή η οποία με πίστη και αγάπη προς τον Χριστό θυσιάσθηκε δίδοντας το αίμα της υπέρ του Νυμφίου Χριστού, στην εποχή του μεγάλου διωγμού του Διοκλητιανού και αξιώθηκε από τον στεφανοδώτη Κύριο να στεφθεί με το αμάραντο στεφάνι της δόξης.

Στη συνέχεια κάλεσε το εκκλησίασμα και κάθε Λεριό και Λεριά που η σκέψη τους και το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην ομώνυμη βραχονησίδα της Αγίας Κυριακής, να συνδράμουν στο έργο της ερανικής επιτροπής, προκειμένου το ναύδριο της Αγ.Κυριακής, που αποτελεί φάρο τηλαυγή για τον ορθόδοξο Λεριακό λαό, να αναστηλωθεί και να αποτελέσει πράγματι στη σύγχρονη εποχή που ζούμε κέντρο αναφοράς και να αναβιώσει πάνω στο νησί το παραδοσιακό Λέρικο γλέντι.

Μετά το πέρας του πανηγυρικού Εσπερινού στο κέντρο «ΚΑΣΤΕΛΟ» στο Παντέλι, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Λέρικη βραδιά, που διοργάνωσε η ερανική επιτροπή αναστήλωσης του Ι.Ναού της Αγίας Κυριακής, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανακαίνιση του κατεστραμμένου Ναού και των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Το πρωῒ της Τρίτης 7 Ιουλίου, τελέσθηκε η Θ.Λειτουργία, παρουσία πολλών προσκυνητών που ανέβηκαν στο γραφικό νησάκι της Αγίας Κυριακής για να τιμήσουν τήν μνήμη της.

 

Επίσης, το πρωί ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ι.Ναό Αγίας Κυριακής στην Καμάρα, ευλόγησε τους άρτους και εκήρυξε τον θείο λόγο παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος. Την Θ.Λειτουργία ετέλεσε ο π.Μάξιμος Λιβανός και οι καλλίφωνοι ψάλτες της Ενορίας των Αγίων Τεσσαράκοντα απέδωσαν ωραιότατα τους ύμνους προς τιμήν της Αγίας.

 

 Επιμέλεια: Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ν.Νταλόγλου