ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

 

Με μεγάλη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάσθηκε και εφέτο η μνήμη της πολιούχου της Νήσου Λέρου, Αγία Μεγαλομάρτυς Μαρίνα, στην ομώνυμη Ενορία.

       

Το εσπέρας της παραμονής, Πέμπτη 16 Ιουλίου στις 7μ.μ., τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του βουλευτού Δωδ/σου κ.Γ.Νικητιάδη, της Επάρχου Καλύμνου κας Χρυσούλας Σιφουνιού, του αντιδημάρχου κ.Εμμ.Μαραβέλια, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Αρχών, πολεμικού ναυτικού, του στρατού, του Α.Τ.Λέρου, του Λιμενικού και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους στην Εικόνα της Αγίας.

Μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος ομίλησε προς το πυκνό εκκλησίασμα και ανεφέρθη στον βίο της Αγίας και κάλεσε τις μητέρες να μιμηθούν αυτή ως πρότυπο και να μην ακούν τα διάφορα μηνύματα και θεωρίες του κόσμου τούτου που σκοπό έχουν να οδηγήσουν τον άνθρωπο έξω από την Εκκλησία. Όμως τόνισε ο Μητροπολίτης ζει Κύριος, ζει και ο λαός Αυτού, και παρά τα διάφορα μηνύματα ο ευσεβής λαός είναι κοντά στην Εκκλησία, την μόνη πηγή σωτηρίας.

Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα παρουσίασε την δίδα Νίκη Κουτούζου η οποία αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Λέρου με άριστα και η οποία εισήχθη με καλό βαθμό στα ανώτατα Ιδρύματα της Χώρας, και της επέδωσε το βραβείο Νικολάου Πατίλη το οποίο η οικογένεια Πατίλη έχει υιοθετήσει να δίδει κάθε χρόνο προς τιμήν του πατρός αειμνήστου Νικολάου, ο οποίος στα δύσκολα χρόνια ερχόταν ως μικροέμπορος στο νησί της Λέρου, το οποίο αγάπησε και τον αγάπησε. Οι κάτοικοι του νησιού τον θυμούνται πάντοτε με συγκίνηση.

       

Στο τέλος, μετά τον Εσπερινό έγινε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Μαρίνας στους δρόμους της πόλεως και στο ομώνυμο λιμάνι, προπορευομένου του Τιμίου Σταυρού και των εξαπτερύγων, η δε φιλαρμονική του Δήμου Λερίων επαιάνιζε και απέδωσε τις ανάλογες τιμές. Την ιερά πομπή ακολούθησαν οι τοπικές Αρχές, με επικεφαλή την έπαρχο κ.Χ.Σιφουνιού και πλήθος πιστών.

Μετά τη λιτάνευση ακολούθησε παράκληση της Αγίας και η διανομή του άρτου και εδώ εφάνηκε η κοσμοσυρροή όταν ο αρχιερεύς μοίρασε περίπου 15 κοφίνους αρτίδια.

 

           

Το πρωι της Παρασκευής 17 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή της μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας.

Τόσο στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και κατά τον Όρθρο και την Θ.Λειτουργία, οι χοροί των καλλίφωνων ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των πρωτοψαλτών κ.κ.Αναστασίου και Ελευθερίου Χατζηλάρη, απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους με τις χορωδίες τους.

           

Εν συνεχεία ο εφημέριος π.Σωφρόνιος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο παραθέτοντας παραδοσιακά γλυκίσματα.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον εφημέριο και το εκκλ.συμβούλιο για την όλη οργάνωση και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ το ευσεβούς Λεριακού λαού του εγγύς και του μακράν.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως