Ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεμελιακή του διοικητική αρχή: «Νέο αίμα στην Εκκλησία», την ημέρα της Μεταμορφώσεως, 6 Αυγούστου, κατά τη Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, συγχοροστατούντος και του επισκόπου κ. Εμμανουήλ, πραγματοποίησε δύο χειροτονίες, ενός νέου ιερέα και ενός διακόνου.

                

Το διάκονο Κων/νο Σμαλιό χειροτόνησε σε ιερέα και, για πρώτη φορά, τη συνόδευσε τη χειροτονία με προαναγγελία διορισμού σε συγκεκριμένη εκκλησία.

Μετά τη χειροτονία του ιερέα Κ. Σμαλιού ακολούθησε η χειροτονία του νέου διακόνου  Μιχαήλ Θ. Μπουλαφέντη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας θα είναι ο διάκονος του ι. μητρ.  ναού, μέχρι να χειροτονηθεί ιερέας, κάτι που δε βλέπουμε να είναι μακριά, γιατί, από τα πρώτα του «βήματα», φάνηκε να διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα.

         

Το διάκονο Μπουλαφέντη δεν έτυχε να τον γνωρίσουμε πριν τη χειροτονία του. Είναι παντρεμένος με την κα Ευαγγελία Μιχ. Γιαλλούση (γλωσσομαθή και εργατικότατη κυρία) με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά (δίδυμα αγόρια). Είναι τελειόφοιτος λυκείου και εργαζόταν στη βιοτεχνία τεχνητών σπόγγων του κ. Ν. Τσαγκάρη και η σύζυγος σε τουριστική επιχείρηση. Το ράσο όμως το προσέλκυε από παλιά. Και, κατά τη χειροτονία, η πρώτη γνωριμία που είχαμε είναι πολύ θετική. Ο νέος διάκονος από τις πρώτες εκφωνήσεις του, αμέσως μετά τη χειροτονία, έδειξε ότι διαθέτει μουσικότητα, μελωδικότητα, καλλιφωνία, βιωματική αίσθηση της ιεροπρέπειας, άνεση με τα ιερατικά άμφια και  (όπως θα έλεγε ένας αείμνηστος ιερέας) «ξέρει να περπατά»μες στην εκκλησία. Φάνηκε σαν να ήταν έτοιμος από καιρό. Με αυτή την έννοια λέμε ότι δεν προβλέπουμε να μένει για πολύ διάκος.

         

Ο νέος ιερέας Κων. Σμαλιός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του σεβ/του μητροπολίτη, αναλαμβάνει τον ι. ναό του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου της Καλύμνου. Μια θέση εξόχως τιμητική, καθώς η ενορία του Αγ. Νικολάου είναι από τις αρχαιότερες και από τις μεγαλύτερες της Καλύμνου. Είναι όμως μια τιμή που απονέμεται προς ιερέα, οποίος διαθέτει, θα λέγαμε, τα πάντα: πτυχίο Θεολογίας, βαθιά γνώστη των ιερών ακολουθιών, άριστη γνώση της Βυζαντινής Μουσικής, τέλειος λειτουργός με αρμονικότητα και ιεροπρέπεια, ενώ παράλληλα διακρίνεται και για βασικές αρετές που πρέπει να κοσμούν και να οπλίζουν έναν ιερέα στην εποχή μας: ενδιαφέρον για την πνευματική ζωή, αγάπη στον συνάνθρωπο, κοινωνικότητα και μαζί ταπεινότητα, εργατικότητα και υπακοή στην ηγεσία της Εκκλησίας. Με αυτή την «ταυτότητα προσώπου» ο νέος ιερέας (όπως τον γνωρίσαμε ως αριστερό ιεροψάλτη στο μητροπολιτικό ναό) αποτελεί πράγματι «νέο αίμα» για την εκκλησία, πολύτιμο αίμα. Και πιστεύουμε ότι έτσι θα μείνει και όταν, μετά από χρόνια, «πάρει τον αέρα» της ιεροσύνης.

Ο σεβ/τατος κ. Παΐσιος θέλει να βοηθήσει την τοπική Εκκλησία και το αποδεικνύει τόσο με το έργο του όσο και με τις χειροτονίες, καθώς των δύο αυτών νέων χειροτονιών έχουν προηγηθεί και άλλες εξίσου καλές χειροτονίες νέων ιερέων και διακόνων. Αυτή όμως τη φορά ο μητροπολίτης διακήρυξε επίσημα, από την Ωραία Πύλη, την αρχή του για «νέο αίμα στην Εκκλησία». Μια αρχή βέβαια που δεν σταματά στις χειροτονίες αλλά αναγκαστικά και λογικά θα προχωρήσει στις ανανεώσεις των ενοριών με νέους εφημέριους. Αυτό είναι το «βαθύτερο νόημα» της φράσης: «νέο αίμα στην Εκκλησία». Αλλη ερμηνεία δε χωράει. Ο κ. Παΐσιος εργάζεται με ζήλο και καταβάλλει προσπάθειες με νέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, μέσα σε ένα «τοπίο», όπως αυτό της Καλύμνου, όχι και τόσο ειδυλλιακό, όσο δείχνει… (ΣΝΤ)

ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ:  http://www.youtube.com/user/imkalymnoy