Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Μητρόπολή μας το «Πάσχα» του καλοκαιριού, η Κοίμηση της Παναγίας μας.

 

 

Στη Λέρο την παραμονή 14 Αυγούστου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της Νήσου, στην Παναγία του Κάστρου Λέρου.

 

Ακολούθησε ο επιτάφιος και τα εγκώμια της Παναγίας και εν συνεχεία η Ιερά Παράκλησις και οι Χαιρετισμοί εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου. Πλήθος πιστών και προσκυνητών συνέρρευσε στο Κάστρο για να ανάψουν το κεράκι τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν την Εικόνα της Παναγίας μας.

    

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΣΤΡΟΥ ΛΕΡΟΥ

Την επομένη, Σάββατο 15 Αυγούστου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, όπου και πάλι πλήθος προσκυνητών ανέβηκε στην Παναγία του Κάστρου, το Ιερό Παλλάδιο των Λερίων.

 

Στην Αστυπάλαια, όπου ευρίσκεται ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παίσιος, τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός, Θ.Λειτουργία και λιτάνευσις της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπάλαιας, στους δρόμους και την πλατεία της Χώρας, όπου πλήθος πιστών πέρασε κάτω από τον επιτάφιο της Παναγίας κατά το έθος, και ασπάσθηκε την Εικόνα της Παναγίας πορταϊτίσσης, την εικόνα του κτήτορος της Μονής Αγίου Ανθίμου και τα Ιερά Λείψανά του. Επί μιάμιση ώρα οι προσκυνητές διήρχοντο με κατάνυξη για να προσκυνήσουν την εικόνα και τα ιερά λείψανα.

Μετά τον εσπερινό, σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε κατά το έθος την εορταστική εκδήλωση στο Ροδιά και ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο όπως η Παναγία μας, η Βασίλισσα των Ουρανών, μεσιτεύει στον υιό και Θεό υπέρ υγείας και σωτηρίας του ευσεβούς Αστυπαλίτικου λαού, των προσκυνητών και επισκεπτών του νησιού και έστειλε τις ευχές του στους όπου γης Αστυπαλίτας και ετόνισε ότι παρόντες νοερώς ευρίσκονται άπαντες στο νησί τους γύρω από την Μονής της Παναγίας μας και το κάστρο της Αστροπαλιάς.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου ετελέσθη Θεία Λειτουργία παρουσία πολλών πιστών και το εσπέρας στον Κάτω Γυαλό έγιναν αγώνες κα εκδηλώσεις για τα νέα παιδιά, τα «Κουκάκια», που διοργάνωσε ο Δήμος Αστυπαλαίας.

Το βράδι και πάλι στο χώρο της Ροδιάς, ο Δήμος και το ΕΦΤΑ διοργάνωσαν το Τραπέζι της Αγάπης. Τα όργανα με παραδοσιακούς σκοπούς έπαιξαν και τραγούδησαν για τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλος ο κόσμος γεύθηκε από την Τράπεζα της Αγάπης το ωραίο ψητό κατσίκι του νησιού και τα λοιπά παραδοσιακά εδέσματα.

Εκεί ο Δήμαρχος ευχαριστησε τους προσκυνητάς και του επισκέπτας του νησιού και ευχήθηκε η Παναγία η Πορταιτισσα σκέπει και φρουρεί το νησί και όλο τον κόσμο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης μεταφέροντας στο λαό της Αστυπαλαίας τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου.

Τέλος το νησί έζησε και αυτό το «Πάσχα» του καλοκαιριού, την εορτή της Παναγίας μας, με την πίστη, την ευλάβεια και τον σεβασμό προς το πρόσωπο της Παναγίας μας.

 

Στην Κάλυμνο με τον ίδιο θρησκευτικό παλμό εορτάσθηκε η Κοίμηση της Παναγίας μας καθώς και σε όλα τα σεβάσματα το νησιού. Η προς την Παναγία ευλάβεια του Καλυμνιακου λαου εφέτος υπερέβη σε αυθορμητισμό και συρροή προσκυνητων σ΄όλους τους Ναούς και τα προσκυνήματα, που τιμουν την ιερά μνήμη της Κυρίας Θεοτόκου. Πλήθη προσέτρεξαν να τιμήσουν την σεπτή Μορφή της.

Με κατάνυξη τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός (14-8-2009, ημέρα Παρασκευή) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, όπου προσηλθαν συμπατριωτες μας από τους τόπους όπου ζουν: Αθήνα, περίχωρα, γειτονικά νησιά και από το εξωτερικό. Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας με τη συμμετοχή πλήθους πιστων χοροστατουντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία λιτάνευσις της Ιερας Εικόνος.

Η ίδια ευλάβεια και ο έντονος αυθορμητισμός εξεδηλώθη από τον Καλυμνιακό λαό προς το πρόσωπο της Παναγίας και στους εορτάζοντες Ιερούς Ναούς και Προσκυνήματα (Παναγίας Γαλατιανης, Κυρα-Ψηλης, Παναγίας Χωστης, Παναγίας του Κάστρου και της Χρυσοχεριας, Παναγίας Γλυκιου,).

       

 

       

ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 

Στην Παναγία Φανερωμένη Ενορίας Αγίου Μάμαντος εψάλησαν και τα εγκώμια από κυρίες και δεσποινίδες της Ενορίας υπό την καθοδήγηση του Εφημερίου π. Ιακώβου Συριώτου και έγινε περιφορά του Επιταφίου πέριξ του Ιερου Ναου. Περιφορά Επιταφίου της Παναγίας μας έγινε και στην Παναγία του Γλυκιου και στ΄Αργινωντα.

Στην Ψέριμο, επίσης, φέτος εκτός των εκ Καλύμνου προσκυνητων, τίμησαν την εορτή της Παναγίας αδελφοί μας Κωοι, οι οποιοι έφτασαν εκει με πορθμειο περί τα 350 άτομα.

   

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΕΛΕΝΔΟΥ 

Τέλος, στην Τέλενδο, όπου κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό εχοροστάτησε ο Θεοφιλέσταστος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ, η προσέλευσις των πιστων απετέλεσε έκπληξη όσον αφορα τον πληθος και την κατάνυξη με την οποία παρηκολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου στην προκυμαια.

Έτσι, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εφέτος, παρά τα αρνητικά μηνύματα των καιρων, απεκάλυψε ότι η πίστις των πιστων μας προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι ακαταμάχητος.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Δ.Γ.Θ. &  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως