Η επέτειος της Ναυμαχίας του Γέροντα

 

Η επέτειος της Ναυμαχίας του Γέροντα τιμήθηκε στην Κάλυμνο, την Κυριακή 30.8.09, με υψηλές παρουσίες και με τον πρέποντα σεβασμό προς τους ήρωες της ιστορικής ναυμαχίας, που έλαβε χώρα στο μικρασιατικό κόλπο Γέροντα, ανατολικά της Καλύμνου, στις 29.8.1824. Μια ναυμαχία που κατέστη καθοριστική στην έκβαση του Αγώνα της εθνικής μας αποκατάστασης.

       

Στις 11 π.μ. τελέστηκε Δοξολογία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του επισκόπου κ. Εμμανουήλ, παρόντος και του Μητροπολίτη κ. Παϊσίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ναύαρχος ε.α. κ. Κωνσταντίνος Καταγάς και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός εξωτερικών και βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Βαληνάκης.

Εκπρόσωπος της Βουλής ήταν ο Δωδεκανήσιος βουλευτής κ. Νίκος Ζωίδης, ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.

Τον Δήμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Σ. Ζερβός και το Επαρχείο ο ε.σ. κ. Κ. Σταβλάς.  Παρέστησαν επίσης αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού και οι τοπικές στρατιωτικές αρχές με επικεφαλής τον ταξίαρχο Κω, ο κ. λιμενάρχης και ο κ. υποδ. του Α.Τ. Καλύμνου.

       

Μετά τη Δοξολογία έγινε η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο και στη συνέχεια η πομπή επιβιβάστηκε στο πολεμικό πλοίο, το οποίο έπλευσε συμβολικά προς την κατεύθυνση του τόπου της ναυμαχίας, όπου ο κ. Βαληνάκης έρριψε στη θάλασσα στεφάνι δάφνης.