ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

 

Αρ. Πρωτ.:7505 - Κάλυμνος, 28-08-2009

 

ΠΡΟΣ

Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καλύμνου , Λέρου και Αστυπαλαίας

κ. Παϊσιο

  

ΘΕΜΑ: Διοργάνωση θρησκευτικών συνεδρίων στην Κάλυμνο

 

Σεβασμιότατε ,

Με θλίψη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την ματαίωση ενός σημαντικού ορθόδοξου συνεδρίου στην Κάλυμνο που εμπνευστήκατε και προγραμματίσατε να πραγματοποιηθεί προσεχώς στις νέες εγκαταστάσεις συνεδριακών εκδηλώσεων του Αγ. Σάββα.

Αναγνωρίζοντας τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτούνται προκειμένου να μπορείτε με αγάπη και νηφαλιότητα να διευθετείτε τα τοπικά μας εκκλησιαστικά πράγματα δεν σας ζητάμε περισσότερες διευκρινήσεις για τις αιτίες που σας οδήγησαν να ματαιώσετε το συνέδριο αυτό στην Κάλυμνο και να το δρομολογήσετε τελικά να γίνει στην Λέρο.

Ως Δήμαρχος όμως της Καλύμνου αλλά και ως απλό μέλος της εκκλησίας μας , μετά από πολύ περίσκεψη και πάντα με σεβασμό στην Μητρόπολη και στον Μητροπολίτη μας , αποφάσισα να σας απευθύνω με δημοσιότητα την παρούσα επιστολή γιατί είναι ανεπίτρεπτο για την Ορθόδοξη και εκκλησιαστικά ισχυρή Κάλυμνο να χάνει τέτοιες ευκαιρίες εμβάθυνσης της σχέσης της με την Ορθοδοξία και συγχρόνως ποιοτικής ενίσχυσης του τουρισμού της μέσω της εναλλακτικής μορφής τουρισμού που είναι ο θρησκευτικός και συνεδριακός τουρισμός . Είναι πληγή που πονά κάθε Καλύμνιο το να χάνει η Κάλυμνος κάτι ωραίο και να το κερδίζει οποιοδήποτε άλλο μέρος  , με ευθύνη μέρους των ίδιων των Καλυμνίων.

Οι όποιοι συμπατριώτες μας , σας ανάγκασαν τελικά να προβείτε σε αυτή την αλλαγή προσέφεραν μεγάλο πλήγμα τόσο στην ορθόδοξη Κάλυμνο όσο και στην αγωνιώδη προσπάθειά της για ένα ποιοτικό τουρισμό και προκάλεσαν μεγάλη βλάβη στην εικόνα του νησιού μας. Ας είναι η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Ο Δήμος μας , θα είναι αποφασιστικά δίπλα σας στην υπόσχεση που μου δώσατε ώστε σύντομα να κλείσει αυτή η πληγή και να αντισταθμιστεί αυτή απώλεια με ένα θρησκευτικό συνέδριο εξίσου σημαντικό ή σημαντικότερο από αυτό που χάσαμε.

Aφησα για το τέλος κάτι που ίσως είναι το σημαντικότερο από όλα. Έχουμε υποχρέωση στην νεολαία μας να ματαιώσουμε κάθε ματαίωση της ελπίδας και των ονείρων της . Η κυρίαρχη αίσθηση της ματαιότητας που βυθίζει την νεολαία μας στην απαξίωση των θεσμών  πήρε μια ισχυρή δόση ενίσχυσης από αυτή την νίκη σκοταδιστών και βολεμένων. Προσωπικά δεν έχω μάθει να σωπαίνω και να χάνω τέτοιες μάχες. Η μάχη της αισιοδοξίας , της πίστης και της ανοιχτής ορθόδοξης δράσης σας που ήδη εμπνέει με την παρουσία σας την τοπική μας κοινωνία πρέπει να κερδηθεί. Η αφυδάτωση , ο μαρασμός , η ενσωμάτωση και η απορρόφηση του Ορθόδοξου σας ρόλου  πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο.

Με σεβασμό και αγάπη

O Δήμαρχος

Γεώργιος Αν. Ρούσσος

Το ταπεινότερο μέλος της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας