ΤΟ ΓΕΝΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

 

Με λαμπρότητα και θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η εορτή του Γεννεσίου της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας.

      

Το απόγευμα της Δευτέρας 7-9-2009 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο Ναΰδριο του Γεννεσίου της Θεοτόκου της οικογενείας του Ιωάννη και Καλλιόπης Μαύρου στις Μυρτιές παρουσία πολυπληθους εκκλησιάσματος. Ακολούθησε περιφορά της Εικόνος της Παναγίας πέριξ του Ναϋδρίου και έγινε η ευλογία των Aρτων.

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΥΡΤΙΩΤΙΣΣΑ 

Απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης μας προς το εκκλησίασμα επεσήμανε το μέγα γεγονός της Γεννήσεως της Παναγίας και τόνισε ότι η Γέννηση της Παναγίας ηταν η αρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους καθ΄ότι από την Θεοτόκο έλαβε σάρκα ο Υιός και Λόγος του Θεου, ο Θεάνθρωπος Ιησους, ο οποιος ηλθε στον κόσμο για να τον σώση από την αμαρτία και να τον επαναφέρη στην αρχαία μακαριότητα, στην αγκαλιά του Θεου Πατρός δια της Σταυρικης Αυτου θυσίας.

Η οικογένεια του κ. Ιωάννη Μαύρου δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τους ιερεις, τους διακόνους, τους ιεροψάλτες και το ευλαβές εκκλησίασμα προσφέροντας τους πατροπαράδοτους καλύμνικους λουκουμάδες.

     

Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 8-9-2009, ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Γεννεσίου της Θεοτόκου του Σολωνείου Γηροκομείου Καλύμνου και τέλεσε τα ετήσια μνημόσυνα των αειμνήστων ιδρυτου Σόλωνος Πελεκάνου, των δωρητων, των μεγάλων ευεργετων και δωρητων και τροφίμων του ιδρύματος.

Ωμίλησε καταλλήλως καλέσας τους πιστούς όπως συμπαρίστανται στο ευαγές τουτο ίδρυμα προσφέροντες την αγάπη τους στους τροφίμους του ιδρύματος, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Με τον αυθόρμητο εθελοντισμό που διακρίνει τον Καλυμνιακό λαό είμεθα βέβαιοι ότι το ίδρυμα θα συνεχίση την ιερή αποστολή του στο Νησί μας. Τέλος απευθυνόμενος στον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γεώργιο Κακιά τον συνεχάρη για την πρόοδο του νοσηλευτικου ιδρύματος του Νησιου μας και ευχαρίστησε τα διοικητικά συμβούλια, τους εργαζομένους, ενδιαιτωμένους και νοσηλευομένους στα ανωτέρω ιδρύματα. Αναφερόμενος προς τα εκλεκτά μέλη του Σολωνείου Ιδρύματος αδελφή Αγνή, κ. Aννα Μπιλήρη και κ. Ιωάννη Ρηγα τους ευχαρίστησε δια τους αόκνους κόπους που καταβάλουν καθώς και τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Ρουσσο, του οποίου πάντοτε οι σκέψεις είναι κοντά στο Δ.Σ.. Τον Δήμαρχο Καλυμνίων εκπροσώπησε η δ. Πόπη Μαύρου, Πρόεδρος του Πολιτιστικου Οργανισμου Δήμου Καλυμνίων.

Στην μεγάλη αίθουσα τελετων του Σολωνείου Ιδρύματος το Διοικητικό Συμβούλιο παρέθεσε στον Μητροπολίτη, στον Ιερό Κληρο, στην Χριστου διακονία, στους ιεροψάλτες, στην εκπρόσωπο του Δήμου και στο εκκλησίασμα τον πατροπαράδοτο καφέ και τα ωραια γλυκίσματα και έλαβε χώρα η κλήρωση του πίνακος έργο του αειμνήστου ζωγράφου Νικολάου Μάγκου προσφορά της συζύγου του Aννης. Από την κληρωτίδα κάτοχος του πίνακος έγινε ο Σάββας Χατζησταματίου από τη Ρόδο, ο οποιος και θα κληθει να παραλάβει το έργο τέχνης που αποτυπώνει ο αείμνηστος ζωγράφος την ωραια Κάλυμνο, το νησί των σφουγγαράδων. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ ετέλεσε τον Εσπερινό στο Ναΰδριο του Ιδρύματος και ωμίλησε καταλλήλως.