ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ

 

Εορτάστηκε και εφέτος στην Αστυπάλαια η μνήμη του Πολιούχου του Νησιου Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Ανθίμου εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας.

Ο Μητροπολίτης μας συνοδευόμενος υπό του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Κιούλου, ιεροκήρυκα και προϊστάμενο της θρησκευτικης υπηρεσίας της Ελληνικης Αστυνομίας, των Πρωτοπρεσβυτέρων π. Ισιδώρου Γλυνάτση και Αμφιλοχίου Σακαλλέρου και της Δημοτικης χορωδίας του Δήμου Καλυμνίων υπό την διεύθυνση της Ειρήνης Κουκουβα και την εκπρόσωπο του Δημάρχου Καλυμνίων κ. Γεωργίου Ρούσσου δ. Πόπη Μαύρου, Πρόεδρο του Πολιτιστικου Οργανισμου Δήμου Καλυμνίων μετέβη στην Αστυπάλαια με το πλοιο «Ν.Κάλυμνος» την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009.

       

Το εσπέρας της 3ης Σεπτεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας έγινε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατουντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου πλαισιωμένου υπό του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Κιούλου, των Εφημερίων του Νησιου π. Ευσεβίου, π. Δημητρίου και των εκ Καλύμνου π. Ισιδώρου, π. Αμφιλοχίου και του Διακόνου Νικολάου Κλήμη, παρουσία του Δημάρχου Αστυπαλαίας, της εκπροσώπου του Δημάρχου Καλυμνίων και πολυπληθους εκκλησιάσματος.

 

Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό για πρώτη φορά έγινε λιτάνευση της Αγίας και Θαυματουργου Εικόνος του Αγίου Ανθίμου ως και τεμαχίου του Αγίου Λειψάνου του με κατάνυξη θρησκευτική, όπου στο χωρο της Ροδιας και απέναντι από το κελλί του Αγίου τελέσθηκε η ευλογία των Aρτων και τέλος η προσκύνηση της Εικόνος του Αγίου της ευρισκομένης εντός του κελλίου του υπό των ευλαβων προσκυνητων.

 

Το βράδυ στο χωρο της Ροδιας η παιδική χορωδία του Δήμου Καλυμνίων υπό την διεύθυνση της Ειρήνης Κουκουβα παρουσίασε το πρόγραμμά της, το οποιο πραγματικά εξέπληξε το πολυπληθές ακροατήριο. Τα τραγούδια, οι σκοποί και η μουσική επένδυση με τους αρίστους οργανοπαίχτας συνεκίνησαν τους ακροατές και έφεραν στη μνήμη τους τις χαμένες πατρίδες, αλλά και τον σεβασμό που τρέφει ο Ορθόδοξος Ελληνικός λαός μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση στη Μεγάλη Μάνα την Παναγιά.

 

Το γλέντι συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδια παραδοσιακά μέχρι την 12η νυκτερινή. Εκει χαρήκαμε όλοι τη ζωντάνια των παιδιων μας, αλλά και τη συμμετοχή του Αστυπαλίτικου λαου. Την εκδήλωση εχαιρέτισε ο Δήμαρχος Αστυπαλαίας κ. Πανορμίτης Κονταρατος και ευχαρίστησε τον συνάδελφό του Δήμαρχο των Καλυμνίων δια την συμμετοχήν της παιδικης χορωδίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη του Πολιούχου του Νησιου Οσίου Ανθίμου.

Τέλος, η εκπρόσωπος του Δήμου Καλυμνίων ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Αστυπαλαίας και το Ε.Φ.Τ.Α.  για την φιλοξενία της χορωδίας.

Το Ε.Φ.Τ.Α. δεξιώθηκε τα παιδιά της χορωδίας με ωραία σουβλάκια και αναψυκτικά.

Το πρωί της Παρασκευης 4ης Σεπτεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου μας συμπαραστουμένου υπό των ως άνω Κληρικων και εκήρυξε τον Θειο Λόγο.

Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε η κατά το έθος λιτάνευσις της Θαυματουγου Εικόνος του Αγίου και του Ιερου Λειψάνου του στη Χώρα, όπου προ του Δημοτικου Μεγάρου παρουσία του Δημάρχου, του Δημοτικου Συμβουλίου και των εργαζομένων στον Δημο, έγινε η καθιερωμένη ευλογία των Aρτων και ο Μητροπολίτης στο τέλος ευχήθηκε όπως η χάρις του Τριαδικου Θεου δια πρεσβειων του Αγίου σκέπη και φρουρει τους όπου γης Αστυπαλίτες. Ο Δήμαρχος προσέφερε κατά το έθος γλυκά και λικέρ προς τους παρευρισκομένους.

 

Μετά, κατά την παράδοση, η Εικόνα του Οσίου και το Aγιο Λείψανό του μεταφέρθηκαν στην οικία του Κωνσταντίνου Σταυλα, όπου έγινε ο καθιερωμένος Αγιασμός από τον Μητροπολίτη προς ευλογίαν της κατ΄οικον Εκκλησίας αυτου. Η οικογένεια Σταυλα δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τους Ιερεις και πολλούς πιστούς και προσέφερε ωραια Αστυπαλίτικα γλυκίσματα.

Τέλος, η Εικόνα και το Aγιο Λείψανο διερχόμενα από την Μεγάλη Παναγιά κατέληξαν στον Μητροπολιτικό Ναό.

Κατά τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία τους χορούς των ψαλτων επλαισίωσαν ο Μουσικολογιώτατος π. Ισίδωρος Γλυνάτσης και ο πάντα γλυκύς και αυθόρμητος π. Ευσέβιος Σταυλας, καθώς και ο Γεώργιος Κολιβάκης.

Το μεσημέρι στην παιδική χορωδία και τους συνοδούς της παρέθεσε γευμα ο Πρόεδρος π. Ευσέβιος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερου Μητροπολιτικου Ναου Παναγίας Πορταϊτίσσσης και το εσπέρας το δειπνο το προσέφερε η Ιερά Μητρόπολη, και το Ε.Φ.Τ.Α. ανέλαβε την παραμονή της χορωδίας.  

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Δημήτριο Αχλαδιώτη, την κ. Ευφροσύνη Σταυλα και τις Αστυπαλίτισσες κορίτσια, που με την ωραία κορμοστασιά τους και την ωραια παραδοσιακή αστυπαλίτικη στολή που φορούσαν έδωσαν τον ξεχωριστό τόνο του νησιου, αλλά και όλους τους ανωνύμους και επωνύμους που εβοήθησαν ώστε η παιδική χορωδία του Δήμου Καλυμνίων να περάση τρεις μέρες ξενοιασιάς στην ωραια Αστυπάλαια και καθηκόντως δε ευχαρίστησε και την Α.Ν.Ε.Κ. δια την μετακίνηση των παιδιων της χορωδίας στην Αστυπάλαια.

 

Δ.Γ.Θ.