ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ
Από τις 15 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2009, έλαβε χώρα, στο Συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Aλιντα Λέρου, Διορθόδοξο Συνέδριο με θέμα την ΕΙΡΗΝΗ, που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, εν’ όψει της σύγκλησης για την ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στην Τζαμάϊκα το 2011.
Τριάντα περίπου σύνεδροι από ορθόδοξες εκκλησίες, από διάφορα μέρη του κόσμου, μητροπολίται, επίσκοποι, καθηγηταί και καθηγήτριαι πανεπιστημίου, κληρικοί και λαϊκοί, συναντήθηκαν στη Λέρο, σε μία πολυσήμαντη σύσκεψη προκειμένου να συζητηθούν θέματα σχετικά με την ειρήνη.
«Εσωτερική ειρήνη, οικογενειακή ειρήνη, ουσιαστική–πραγματική ειρήνη στον κόσμο», «Ειρήνη στη Γη ίσον ειρηνική συνύπαρξη με τη Γη», «Εργάσου για την Ειρήνη και όχι για τον πόλεμο», ήταν μερικά από τα θέματα των συζητήσεων του συνεδρίου, ενώ το Διορθόδοξο αυτό Συνέδριο διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα.
Σύμφωνα με το εκδοθέν πρόγραμμα τα μέλη του Συνεδρίου αφήχθησαν στη Νήσο Λέρο το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης 15.9 με αεροπορική πτήση από Αθήνα.
Την Τετάρτη 16.9 στις 9 το πρωί έλαβε χώρα η Εναρκτήριος Δοξολογία στον Ι.Ναό του Αγίου Σωφρονίου, όπου με κατάνυξη όλοι οι σύνεδροι και ο Ιερός Κλήρος της Λέρου, προσευχήθηκαν για την επιτυχία και ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου.
Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος καλωσόρισε του κ.κ.Συνέδρους λέγοντας τα εξής:
«Εντιμώτατοι άρχοντες, πεφιλημένοι άγιοι αρχιερείς, ελογιμώτατοι κ.κ. καθηγηταί και καθηγήτριαι, αγαπητοί σύνεδροι,
Η ταπεινή μου επαρχία δέχεται και υποδέχεται σήμερον την ευλογητήν ομήγυριν του διορθοδόξου συνεδρίου, εν τω Παγκοσμίω Συμβουλίω Εκκλησιών, εσάς τα προσφιλή μέλη επινεύσει πατρική της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Αυθέντου και Δεσπότου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου.
Εσείς αγαπητοί πατέρες και αδελφοί την Ειρήνην ευαγγελιζόμενοι, την Ειρήνη την πάντα νουν υπερέχουσαν κατά θείον Παύλον, την Ειρήνη την οποία ζητά σύμπας ο κόσμος, την Ειρήνην του Θεού Πατρός, αυτήν την Ειρήνην οραματίζεσθε εις τας καρδίας υμών επ’ αγαθώ ολοκλήρου της ανθρωπότητος.
Δι’ αυτήν την Ειρήνην θα συσκεφθήτε και φωτιζόμενοι από την χάριν το Παναγίου Πνεύματος και ευχόμεθα εμείς άρχοντες και ευλογημένος λαός της Νήσου ταύτης ευόδωσιν της υψηλής εργασίας σας δια την επικράτησιν εις τον κόσμον της επί γης Ειρήνης του Θεού Πατρός.
Η χάρις και το άπειρον έλεος του ειρηνεύοντος Θεού είη μετά πάντων ημών αδελφοί.
+Ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παισιος»
Κατόπιν όλοι κατευθύνθηκαν στην αίθουσα του συνεδριακού Κέντρου, όπου ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για να διευκολύνει το μέγιστο στις εργασίες του συνεδρίου.
Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Λ.Κ.Α. κ.Παΐσιος ανέγνωσε το μήνυμα της Επάρχου Καλύμνου κας Χρυσούλας Σιφουνιού η οποία τόνισε τα κάτωθι:
«Σεβασμιώτατε, καλωσορίζω στην Επαρχία μας, στην Λέρο μας, τους σεβαστούς εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών με ξεχωριστή χαρά και ευγενή αισθήματα ως Έπαρχος, στο Διορθόδοξο Συνέδριό σας.
Η πρωτοβουλία σας αυτή, Σεβασμιώτατε, αποδεικνύει το θερμό ενδιαφέρον σας για την ενότητα και συμπόρευση των ομόδοξων Χριστιανικών Εκκλησιών, όπου γης για τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του Ιερού Ευαγγελίου μας και της διδασκαλίας του ιδρυτού της πίστεώς μας, Ιησού Χριστού μας.
Στον σπαρασσόμενο σήμερα κόσμο μας, για ποικίλες αιτίες, η θεματολογία του συνεδρίου σας, ιδιαίτερα «περί της ειρήνης του κόσμου», θα ισχυροποιήσει ακόμα πιο δυνατά την πίστη των ανθρώπων ότι, πράγματι η θρησκεία μας είναι η θρησκεία της ΑΓΑΠΗΣ, η αγάπη για τον άνθρωπο.
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας για το καλό όλων των λαών της Γης.
Με εκτίμηση
Η Έπαρχος Καλύμνου
Χρυσούλα Σιφουνιού»
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Αρχών, ο πρόεδρος των Απανταχού Λερίων κ.Ν.Νταλόγλου, ο νέος Διοικητής του 588ΤΕ Αν/χης Θ.Ατματζίδης, αξιωματικοί της ΥΝΤΕΛ, του Λιμεναρχείου, κ.α.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο προεδρεύων του Συνεδρίου Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος αναλυτικά είπε τα εξής:
«Σεβασμιώτατε και λίαν εν Χριστώ αγαπητέ αδελφέ Μητροπολίτα Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κύριε Παΐσιε, εντιμώτατοι άρχοντες,
Αυτός ο χώρος εδώ μέσα στην ιστορία που τον διακατέχει, στην γωνιά αυτή της πανέμορφης Λέρου, έχει καθιερωθεί να γίνει ένας χώρος οικουμενικός, ένας χώρος ευλογίας, που συγκεντρώνει ορθοδόξους χριστιανούς, από όλα τα μέρη του κόσμου και συνέρχονται και συσκέπτονται για διάφορα θέματα, θέματα τα οποία αφορούν τις Εκκλησίες μας και την ανθρωπότητα.
Το λέω αυτό διότι στον ίδιον αυτόν χώρο, ο Σεβασμιώτατος φιλοξένησε και κατά το παρελθόν παρόμοιες συναντήσεις και σήμερα πάλιν με την ευλογία του Θεού και με την υπέρμετρη αγάπη και της φιλοξενίας της καρδιάς του, μας υποδέχεται και πάλιν στο νησί αυτό, αλλά και στα άλλα νησιά τα οποία περιχωρούνται και αιωρούνται μέσα από την αγάπη του μεγάλου Θεού, του Θεού της Ειρήνης.
Ερχόμαστε σ’ αυτό το ταπεινό νησί, με τόση ιστορία, να αναλύσουμε και να συζητήσουμε ένα από τα πιο καυτά θέματα της σημερινής εποχής, το θέμα της ΕΙΡΗΝΗΣ. Το θέμα της Ειρήνης μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, στην Ειρήνη και στην καταλλαγή των λαών και των εθνών, η Ειρήνη που περνάει μέσα από τους πολέμους και τις διαμάχες, η Ειρήνη μέσα στην καταλλαγή των Εκκλησιών, που ήδη ακόμη είναι διηρημένες, στον κόσμο ο οποίος τείνει την χείρα του πόνου, αλλά και της ανάγκης για μία ειρήνη, που θα τον καταστήσει πραγματικά αξιοπρεπή και άξιο ως ανθρώπινο όν και ως δημιούργημα του μεγάλου Θεού.
Αυτή η Ειρήνη σήμερα βάλλεται, ακόμη κόσμος πεινάει, ακόμη υπάρχει βία, αν ανοίξει κανείς τα μέσα ενημερώσεως θα δει ότι η πρώτη πάντοτε είδηση είναι μία βόμβα, είναι ένας χαλασμός κυρίου, είναι μία θεομηνία, είναι μία ανατάραξις της δημιουργίας και της χαράς αυτής του Θεού, που ανοίγει την ημέρα με τον ήλιο της σοφίας και κλείνει με την χάριν Του μέσα στο δημιούργημα αυτό της δημιουργίας Του.
Εν’ όψει λοιπόν ενός πολύ μεγάλου συνεδρίου, μιας συνδιασκέψεως που οργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών το 2011 στην άλλη άκρη του κόσμου, πολύ μακριά από δω, στο Κίνγκστον της Τζαμάϊκας, κάπου στα Νότια της Αμερικής στην Καραϊβική, οι ορθόδοξοι αποφάσισαν όπως πάντοτε συνηθίζεται να συσκέπτονται και να μπορούν να καταθέσουν την μαρτυρία τους και την πίστη τους, αλλά και την διδασκαλία της Εκκλησίας τους, αυτό που πηγάζει μέσα από την φωνή των Πατέρων, μέσα από την παράδοση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, πως τοποθετούνται εις το θέμα αυτό της Ειρήνης που έχει συζητηθεί πολλάκις κατά το παρελθόν και πανορθοδόξως και διορθοδόξως και εις τας κατά τόπους ορθόδοξες Εκκλησίες.
Αυτό είναι το αντικείμενό μας και αυτές τις ημέρες της φιλοξενίας εδώ στη Λέρο, θα έχουμε να κοιτάξουμε σφαιρικά και πολύμορφα από διάφορες όψεις και κατόψεις στο θέμα της πολυσυζητημένης αυτής Ειρήνης, όπου άρχοντες και εξουσίες προσπαθούν να βρουν την συνιστώσα αυτή γραμμή, ώστε η ειρήνη αυτή να καταλαγιάσει και να μπορέσει ο κόσμος όπως αρχίζουμε στην λειτουργία «εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν» και ο κόσμος να μπορέσει να ζήσει, και ο κόσμος να μπορέσει να επιβιώσει, για ένα καλύτερο αύριο.
Οι ευχαριστίες μας εκ μέρους όλων είναι μεγάλες και σε σας λίαν αδελφέ αγαπητέ Παισιε, αλλά και στο νησί που υποδέχεται και φιλοξενεί μαζί σας τους σεβασμιωτάτους και θεοφιλεστάτους και εντιμωτάτους καθηγητάς, κυρίες και κυρίους, οι οποίοι έρχονται από διάφορες ορθόδοξες εκκλησίες και η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη.
Τέλος θα ήθελα να μεταφέρω και τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου, ο οποίος επιδαψιλεύει και με την προτροπή και την αγάπη του διάλεξε αυτό το νησί, κατόπιν και της ευγενούς αποδοχής του Σεβασμιωτάτου, να φιλοξενηθεί το ταπεινό αυτό συνέδριο, που είναι μια μικρή προσφορά της ορθοδόξου εκκλησίας στην πανέμορφη αυτή Νήσο, στα πανέμορφα αυτά νησιά του Αιγαίου.
Ευχαριστούμε λοιπόν άρχοντες και εξουσίες και όλοι αυτοί οι οποίοι δουλεύετε και διακονείτε με πολύ αγάπη και ιδιαιτέρως με την συνεργασία της Εκκλησίας ενός πολύ αγαπητού ταπεινού διακόνου, ο οποίος αρκετά χρόνια διακονεί τα νησιά αυτά εδώ της Δωδεκανήσου, αρχομένου από τη Ρόδο και καταλήγοντας εδώ στη Λέρο. Ευχαριστούμε πολύ, και η αγάπης σας για την υποδοχή που μας κάνατε ήταν μεγάλη».
Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου με την παρουσίαση ενός-ενός των κ.κ.Συνέδρων και εδόθη ο λόγος εις έκαστον, παρουσιάζοντας έτσι τις εισηγήσεις και εργασίες τους πάνω στις οποίες γινόταν συζήτηση και εποικοδομητικός διάλογος.
Κατά την παρουσίαση των κ.κ.συνέδρων έλαβε τον λόγο και ο κ.Χριστόδουλος Κοκκώνης ως πρόεδρος της Εταιρίας Έρευνας Ιστορίας και Ανάπτυξης Λέρου και η σύζυγός του, οι οποίοι μίλησαν για το μήνυμα και την σημασία της ειρήνης, καλωσόρισαν τους κ.κ.συνέδρους στο Νησί της Λέρου, και τους ευχήθηκαν καλή διαμονή και επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου καθημερινά ξεκινούσαν στις 9 το πρωί και έληγαν στις 8 το βράδι, ενώ κάθε πρωι, πριν την έναρξη των εργασιών, οι σύνεδροι τελούσαν πρωϊνή προσευχή στον Ι.Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο προαύλιο του «Πατριαρχείου».
Το πρωι της Πέμπτης 17.9 ο Δήμαρχος Λέρου κ.Τιμόθεος Κωττάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Εμμ.Μαραβέλιας και ο Διοικητής Α.Τ.Λέρου κ.Δ.Καπανδρίτης παρευρέθηκαν στην πρωϊνή συνεδρία, όπου καλωσόρισαν τους κ.κ.συνέδρους και τους ευχήθηκαν καλή πρόοδο και επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Σε σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία ο Δήμαρχος Λέρου κ.Τιμόθεος Κωττάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ειρήνης δίνοντας μία διαφορετική φιλοσοφική διάσταση, εστιαζόμενος στην σημασία και τις αξίες της ειρήνης. Με λίγα λόγια επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της ειρήνης και ο διοικητής του Α.Τ.Λέρου κ.Δ.Καπανδρίτης.
Την Παρασκευή 18.9 οργανώθηκαν τέσσερις ομάδες εργασίας, όπου κατά το τέλος της μεσημβρινής συνεδρίας συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων ανά ομάδα. Το ίδιο συνέβη και κατά τις απογευματινές συνεδρίες.
Το Σάββατο 19.9 έγινε προσχεδιασμός των τελικών εργασιών του συνεδρίου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την συνεδρίαση, ακολούθησε συμβολική φύτευση δύο δενδριλίων ελιάς στον κήπο του «Πατριαρχείου» από τον Μητροπολίτη Σασσίμων κ.Γεννάδιο και τον Μητροπολίτη Λ.Κ.Α. κ.Παΐσιο, παρουσία όλων των συνέδρων, ως συμβολική ένδειξη προσφοράς και τιμής για την ειρήνη και εψάλλη η φήμη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος.
Το απόγευμα, μετά το γεύμα, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Ο Σεβ.Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου παρέδωσε στον Μητροπολίτη μας μεταλλικό πιάτο με την Παναγία μεταφέροντας τις ευχές και τις ευχαριστίες Του, μία πορσελάνη, ένα επιτραπέζιο ρολόι για το γραφείο και γλυκίσματα. Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Σασσίμων ευχαρίστησε τον Αυθέντη και Δεσπότη κ.κ.Βαρθολομαίο για την πατρική αγάπη του προς το πρόσωπο του Μητροπολίτου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως έδωσε στους κ.κ.συνέδρους αναμνηστικά δώρα και μέλι από την Λέρο.
Το απόγευμα του Σαββάτου τα μέλη του Συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Λέρο κάνοντας περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Επισκέφθηκαν την Παναγία του Κάστρου και το εκκλησιαστικό μουσείο, το πολεμικό μουσείο «τούνελ» στην Μερικιά, τον ιστορικό Ναό της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι, μένοντας κατάπληκτοι από τα θρησκευτικά, ιστορικά, και πολιτιστικά μνημεία του νησιού, γνωρίζοντας έτσι και την αξιοθαύμαστη ιστορία της Λέρου.
Την Κυριακή 20.9 το πρωι οι κ.κ.σύνεδροι εκκλησιάστηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, όπου χοροστάτησε ο Σεβ.Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος και συλλειτούργησαν ορθόδοξοι ιερείς από Ρωσία, Ρουμανία, Τσεχία και Αμερική. Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας ακολούθησε μικρά δεξίωσις με καφέ και παραδοσιακά κεράσματα που παρέθεσε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού.
Το μεσημέρι της Κυριακής οι κ.κ.σύνεδροι αναχώρησαν από την Λέρο με το Καταμαράν για ολιγόωρη επίσκεψη στο Νησί των Λειψών και επέστρεψαν στη Λέρο το βράδι με το πλοίο «Νήσος Κάλυμνος». Εκεί εφιλοξενήθησαν υπό του εντιμοτάτου Δημάρχου Λειψών κ.Μπενέτου Σπύρου, αφού προηγουμένως εψάλλη η δέησις ενώπιον της εικόνος της Παναγίας του Χάρου και καλωσόρισε τους συνέδρους ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού αρχιμ.Νικηφόρος Κουμουνδούρος.
Το βράδι της Κυριακής ο Δήμαρχος κ.Τιμόθεος Κωττάκης, εκ μέρους του Δήμου Λέρου, παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των φιλοξενουμένων εις το κέντρο «Παράδεισος» στο Βρομόλιθο και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ορθοδόξου συνάξεως Σεβ.Μητροπολίτην Σασσίμων Γεννάδιον μετέφερε την χαρά του Λεριακού λαού για την μεγάλη τιμή να φιλοξενήσει το νησί της Λέρου το διορθόδοξο αυτό συνέδριο. Μετά τον λόγο έλαβε ο Μητρ.Σασσίμων ο οποίος εκ μερους της Α.Θ.Παναγιότητος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο δια την φιλοξενία στο νησί της Λέρου.
Την Δευτέρα 21.9, τελευταία ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου, από νωρίς ξεκίνησε η πρωινή συνεδρία, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίων Αγγέλων, όπου εκεί ετελέσθη και η τελευταία συνεδρία των εργασιών του διορθοδόξου αυτού συνεδρίου και εξεδόθη το τελικό κείμενο, το οποίο θα επιδοθεί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών όπου και θα αναγνωσθή στην παγκόσμια σύγκληση που θα γίνει στην Τζαμάϊκα το 2011.
Αμέσως μετά την λήξη ο προεδρεύων του Διορθοδόξου αυτού Συνεδρίου Μητροπολίτης Σασσίμων Γεννάδιος κατέθεσε ολίγας σκέψεις σχετικά με τις εργασίες του συνεδρίου.
Αναλυτικά είπε τα εξής:
«Ο σκοπός που είμαστε στη Λέρο ήταν η διοργάνωσις ενός προπαρασκευαστικού ορθοδόξου διεθνούς συνεδρίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, με σκοπό να μελετήσουν μετά ιδιαιτέρας σπουδής το θέμα της ειρήνης, όπως αυτό καταγράφεται στην ιερά παράδοση της εκκλησίας μας, στους Πατέρες, και όπως αυτό βιώνεται και εκφράζεται στη λειτουργική ζωή, αλλά και στην καθημερινή ζωή.
Σκοπός δεν ήταν το συνέδριο να γίνει μόνο γι’ αυτό, αλλά εν’ όψει μιας παγκοσμίου συνδιασκέψεως η οποία θα λάβει χώρα το 2011 στο Κίνγκστον της Τζαμάικας, όπου διοργανώνεται μία παγκόσμια διάσκεψη περί ειρήνης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο και οργάνωσε το συνέδριο αυτό, με την συμμετοχή ορθοδόξων εκπροσώπων και την ευγενή φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου, ο οποίος τη προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχου έσπευσε πρόθυμος να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά μέσα στα λίγα χρόνια που ανέλαβε ως ποιμενάρχης της θεοσώστου αυτής επαρχίας, το δεύτερο αυτό διεθνές εκκλησιαστικό συνέδριο εδώ στη Λέρο, στο όμορφο αυτό κτίριο στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στο «Πατριαρχείο», και ο οποίος πραγματικά ανάλωσε όλες αυτές τις ημέρες με τους εκλεκτούς και ευγενείς συνεργάτες του για την καλύτερη συμμετοχή και οργάνωση του Συνεδρίου. Οι σύνεδροι έμειναν πραγματικά καταγοητευμένοι από την φιλοξενία του, την απλότητά του, την πνευματικότητά του και τα λόγια του τα οποία πηγάζουν πάντοτε μεστά από τα βάθη της ψυχής του, διότι πραγματικά ποιμαίνει με τόση καρτερικότητα και με τόση αγάπη την θεόσωστον αυτήν επαρχίαν των νησιών αυτών των Σποράδων Νήσων της Δωδεκανήσου ιδιαιτέρως.
Το Συνέδριο από την πλευρά του έργου της όπως είπαμε ήταν να επεξεργασθεί το θέμα της ειρήνης, η οποία πηγάζει από την αποστολική παράδοση από τα λόγια του ιδίου του Κυρίου, ο οποίος είναι ο Κύριος της ειρήνης και της αγάπης και της καταλλαγής και το μήνυμα αυτό της ειρήνης και της αγάπης, πέρασε μέσα από την παράδοση των Αποστόλων, επεξεργάσθηκε μέσα από τους θεοφόρους Πατέρες και τις Συνόδους και έφθασε μέχρι σ’ εμάς σήμερα. Η διδασκαλία αυτή της Μεγάλης Εκκλησίας και το μήνυμα του Ευαγγελίου, ότι ο Θεός είναι της αγάπης και της ειρήνης ήταν αυτό το οποίο μελετήσαμε καταγράφοντας ένα κείμενο το οποίο θα δοθεί στην Συνδιάσκεψη αυτή και θα αποτυπώνει τις ορθόδοξες θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας περί το θέμα της Ειρήνης. Είναι ένα φλέγον θέμα, ένα θέμα που πραγματικά ματώνει τις ψυχές των ανθρώπων, παρόλο που είμαστε στον 21ο αιώνα, ακόμη οι πόλεμοι συνεχίζονται, αίμα χύνεται, η αδικία κυριαρχεί και βασιλεύει, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, χριστιανοί διώκονται, Εκκλησίες γκρεμίζονται, αξίες βάλλονται ηθικές και χριστιανικές και το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι αυτό που έρχεται ελπιδοφόρο να δώσει στον άνθρωπο σοφία και σύνεση και ιδιαιτέρως σ’ αυτούς πού έχουν τα ινία της ανθρωπότητος και οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν στα χέρια τους τα ινία των ανθρώπων και των εθνών του πλανήτου αυτού, να τους φωτίσει ώστε να κυριαρχήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Εμείς καθημερινά ως ορθόδοξοι χριστιανοί περνάμε το μήνυμα της ειρήνης μέσα στην λειτουργική μας παράδοση, το περνάμε μέσα στις προσευχές μας, μέσα στην ίδια μας την λειτουργία, η οποία αρχίζει με το «εν ειρήνη του Κυρίου δεηθώμεν», αν δεν έχουμε ειρήνη στις καρδιές μας σαν καταλλαγή, αν από τον άνθρωπο δεν πηγάζει μέσα από την καρδιά του η ειρήνη και η αγάπη, δεν είναι δυνατόν όχι μόνο να προσεύχεται, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμβιώνει, να ζει και να βιώνει με τον διπλανό του, με τον ξένο, με τον άνθρωπο κάθε άλλης θρησκείας, με όλους αυτούς οι οποίοι πραγματικά βάλλονται αυτή τη στιγμή σε έναν κόσμο που ακόμη η τρομοκρατία, ο θάνατος, οι ασθένειες και η πείνα ιδιαιτέρως μαστίζουν.
Με την χάρη του Θεού την εβδομάδα αυτή καταλήξαμε να γράψουμε ένα κείμενο το οποίο ονομάζεται «κείμενο Λέρος» και παίρνει το όνομα του χώρου και της περιοχής όπου αυτό κατεγράφη από τους εκλεκτούς εκπροσώπους των διαφόρων εκκλησιών, ήταν περίπου τριάντα άτομα, άνδρες και γυναίκες, καθηγηταί πανεπιστημίων, ιεράρχες, εκπρόσωποι από μοναστικές αδελφότητες, από όλες περίπου τις ορθόδοξες εκκλησίες, και το κείμενο αυτό θα πάει στην συνδιάσκεψη αυτή σαν μια απλή ταπεινή συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της ορθοδόξου θεολογίας απ’ όπου οι ετερόδοξοι από τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες, θα μπορούν να αντλήσουν και να πάρουν την πλούσια διδασκαλία της ορθοδόξου εκκλησίας, αυτή η οποία ταυτίζεται πάνω στη σωστή γραμμή της παραδόσεως, της λειτουργικής παραδόσεως, και της παραδόσεως των Πατέρων της Εκκλησίας. Το κείμενο αυτό τελείωσε εδώ, και θα αποσταλεί σε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες και είμαστε πολύ ευγνώμονες και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και την χάριν αυτού, πραγματικά με την φιλοξενία και την αγάπη του τα πάντα ήταν τόσο δοσμένα, ώστε να μπορέσουμε αυτές τις ημέρες να ζήσουμε στιγμές πραγματικής αναμνήσεως σε ένα νησί ευλογημένο με κατοίκους ευλογημένους, οι οποίοι άνοιξαν τις αγκάλες τους και μας υποδέχθηκαν με πολύ αγάπη, και ετέθησαν στην διάθεσίν μας ώστε να μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα και να έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να κάνουμε την εργασία μας και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους και στις τοπικές Αρχές, τον Δήμο της Λέρου και στον ευγενή λαό της Λέρου και στον Μητροπολίτη που την ποιμαίνει την Μητρόπολη αυτή και την Νήσο αυτή με τόσο αγάπη και τόση αφοσίωση. Ευχαριστούμε πολύ».
Τέλος, την Δευτέρα το βράδι, η Μητρόπολή μας παρέθεσε αποχαιρετιστήριο δείπνο που έγινε στον Ξηρόκαμπο, και με την συνεργασία και την ευγενική συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ», παρουσιάσθηκαν από νέες και νέους με παραδοσιακές ενδυμασίες της Λέρου και παραδοσιακά όργανα (βιολί και λαγούτο), χοροί και τραγούδια της Λέρου και των νησιών του Αιγαίου.
Οι κ.κ. σύνεδροι φανερά ευχαριστημένοι και εντυπωσιασμένοι από την εκδήλωση, την φιλοξενία, αλλά και τις ομορφιές της Λέρου, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους με τα καλύτερα λόγια.
Την Τρίτη 22.9 οι κ.κ.σύνεδροι αναχώρησαν από το νησί της Λέρου δια τους τόπους προορισμών των.
Εν κατακλείδι, μετά το πέρας των εργασιών του διορθοδόξου αυτού συνεδρίου, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μεγάλη ευλογία για την Μητρόπολή μας και για το νησί της Λέρου η διεξαγωγή αυτού του τόσο σημαντικού συνεδρίου, με την συμμετοχή τόσων προσωπικοτήτων, αλλά συγχρόνως τόσο σημαντικών συζητήσεων και αποφάσεων για την παγκόσμια ειρήνη, το μεγαλύτερο αγαθό που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Και λέμε μπορεί, διότι στα ανθρώπινα χέρια κρατείται η ειρήνη, στα ανθρώπινα μυαλά φωλιάζει η ειρήνη. Η πολύπαθη και πολυτάραχη ειρήνη, που δυστυχώς ποτέ στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει καταλλαγιάσει ούτε για μία στιγμή. Όλοι μιλούν για ειρήνη, όλοι επαινούν την ειρήνη, όλοι αναζητούν την ειρήνη, όποιας μορφής μπορεί να είναι αυτή, αλλά τελικά κανείς δεν την τηρεί, κανείς δεν την τιμά, κανείς δεν την σέβεται.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία, με την παγκόσμια σύγκληση του 2011, αλλά και την παράδοσή της στο διάβα των αιώνων, αποδεικνύει ότι έχει ευθύνη, έχει λόγο, έχει προτάσεις, λαμβάνει παγκόσμιες πρωτοβουλίες και μάχεται για την επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε το συνέδριο αυτό να γίνει η απαρχή μιας σειράς συζητήσεων και αποφάσεων, που θα τηρηθούν για το καλό της ανθρωπότητας, της παγκόσμιας ειρήνης, της προσωπικής ειρήνης, της πανανθρώπινης ειρήνης.
Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως