ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

Με Βυζαντινή λαμπρότητα εορτάστηκε και στην Κάλυμνο, στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, εφόρου και προστάτιδος της Μονης, η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης.

Το εσπέρας της Τρίτης, 24-11-2009, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατουντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και του Ιερου Κλήρου της Νήσου.

     

Τον Θειο λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυξ Αρχ. Δανιήλ Αεράκης. Συγκινητική ηταν η μεγάλη προσέλευση των πιστων, οι οποίοι με ευλάβεια, μικροί και μεγάλοι, άναψαν το κεράκι της ευλαβείας τους προ της θαυματουργου εικόνος της Αγίας, η δε Μονή, όπως πάντα, υπεδέχθη τους προσκυνητάς με τον ωραιο και αυθόρμητο Καλυμνιακό χαιρετισμό, «η Αγία βοήθειά σας».

Οι μοναχές παρέθεσαν στο Ηγουμενειο της Μονης δεξίωση στον Μητροπολίτη, στον Θεοφιλέστατο, στην ιερό κληρο, στους ιεροψάλτες, οι οποιοι με το καλυμνιακό βυζαντινό ύφος έψαλλαν στον Εσπερινό υπό την διεύθυνση του πάντοτε ακμαίου Ιεροψάλτου κ. Διονυσίου Σπυροπούλου. Στο σημειο αυτό τονίζουμε την αθρόα προσέλευση των ιεροψαλτων του νησιου, τους οποίους ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την παρουσία τους και την ωραία μουσική εκτέλεση.

Ακολούθησε αγρυπνία και Θεία Λειτουργία υπό του Γέροντος-Πνευματικου της Μονης π. Κυπριανου Μιχαήλου, του Εφημερίου της Μονης Αρχιμ. π. Μακαρίου Σμαλιου, του Ιερομονάχου π. Γαβριήλ Γλυκοκαλάμου και του Διακόνου Κυπριανου.

 

Την πρωία ο Μητροπολίτης ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στο εορτάζον Ναΰδριον της Αγίας Αικατερίνης της Ιερας Μονης Παναγίας Ρότσου. Τον Θειο λόγο εκήρυξε ο Ιεροκήρυξ π. Δανιήλ Αεράκης.

Τέλος, η Ηγουμένη της Μονης, Αγνή Μοναχή, δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους κληρικούς στο Ηγουμενειο της Μονης.