ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Με λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια εορτάσθηκε στην Μητρόπολή μας η εορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτου των ναυτικών μας, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Στην ομώνυμη ενορία της πόλεως του Λακκίου, το εσπέρας του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός υπό του Ιερού Κλήρου, αρτοκλασία και εν συνεχεία Ιερά Παράκλησις.

     

Το πρωί της εορτής, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, μετά τήν πανηγυρική Θεία Λειτουργία, έγινε Δοξολογία για την εορτή του Ναυτικού και στη συνέχεια η Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λακκίου.

     

Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά την Θεία Λειτουργία και Ιερά Λιτανεία παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Νήσου, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων, καθώς και πολύς κόσμος. Μετά την λιτανεία ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσεως παρέθεσε δεξίωση στην Λέσχη Αξιωματικών.

 

Ο Aγιος Νικόλαος εορτάσθηκε επίσης και σε όλα τα παρεκκλήσια του Μητροπολιτικού Ναού, της Παναγίας του Κάστρου, στο Ξηρόκαμπο, Μεραλούδι, Συκαίας και Αλίντων.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

Και στην Κάλυμνο εορτάσθηκε η μνήμη του πολιούχου του Νησιού Αγίου Νικολάου, βάσει επισήμου προγράμματος το οποίο εξέδωσε η Ι.Μητρόπολις.

Το εσπέρας του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Εμμανουήλ και σύμπατος του Ιερού Κλήρου της Νήσου.

     

Το πρωι της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και του Θεοφιλεστάτου, παρουσία των Αρχών της Νήσου και πλήθος χριστιανών.

Ο πλούσιος ήλιος και ο ζεστός καιρός ευνόησαν τη συμμετοχή του κόσμου στην λιτάνευση των τιμίων λειψάνων και της εικόνας του πολιούχου της Καλύμνου Αγίου Νικολάου, την ημέρα της εορτής.

     

Έτσι, μετά την Αρχιερατική Θ.Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό, η πομπή παρήλασε στην παραλιακή λεωφόρο, μέχρι το Επαρχείο. Στη λιτάνευση προηγούνταν τμήμα μαθητών του Δημοτικού, ακολουθούσαν οι Ιερείς που έφεραν τα τίμια Λείψανα του Αγίου Νικολάου και το Ιερό Ευαγγέλιο. Έπονταν ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος και ο Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ, περιστοιχιζόμενοι από μεγάλη ακολουθία Ιερέων.

 

Οι Αρχιερείς και οι Ιερείς αποτελούσαν την συνοδεία των λειψάνων και συνάμα την προπομπή της ιερής εικόνας του Αγίου, την οποία έφεραν τέσσερις άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Στην τιμητική συνοδεία των λειψάνων και της εικόνας συμμετείχε στρατιωτικό άγημα, κορίτσια του κατηχητικού του Αγ. Νικολάου και η Δημοτική Φιλαρμονική. Μετά την εικόνα ακολουθούσε η μεγάλη πομπή του λαού με επικεφαλής τις πολιτικές, στρατιωτικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές του τόπου. Την Βουλή εκπροσώπησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Ζωίδης.

  

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Aγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός, είναι από τους πλέον αγαπητούς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Αμέτρητοι ναοί έχουν κτισθεί προς τιμήν του και πλήθη λαού σπεύδουν να τον τιμήσουν και να ζητήσουν τη μεσιτεία του προς τον Κύριο.

Γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στα 250 μ.Χ. από ευσεβείς και πλούσιους γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν "εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου".

Βρέφος ακόμη απέδειξε ότι είχε τη χάρη του Θεού. Με θαυμαστό τρόπο στάθηκε όρθιος την ώρα του λουτρού χωρίς καμία βοήθεια. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή θήλαζε μόνο μια φορά την ημέρα και μάλιστα μετά τη δύση του ηλίου.

Πολύ νωρίς ο Κύριος κάλεσε κοντά του τους δύο γονείς του και ο ίδιος, έχοντας πάντοτε οδηγό τη ρήση του Ευαγγελίου "δότε Ελεημοσύνην", μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη Λατρεία του Υψίστου.

Είναι γνωστή και αξιοθαύμαστη η ενέργεια του αυτή να βοηθήσει νύχτα και κρυφά τις τρεις αδελφές με αξιόλογο χρηματικό ποσό, για να μην αναγκαστούν, λόγω της φτώχιας τους, να παρασυρθούν στην ατίμωση.

Κινούμενος ο Νικόλαος από Ιερό πόθο, αποφάσισε να ταξιδέψει για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Καθώς έπλεε το πλοίο, άρχισαν να πνέουν σφοδρότατοι άνεμοι και ξέσπασε μεγάλη τρικυμία. Επιβάτες και πλήρωμα έχασαν την ψυχραιμία τους και περίμεναν να καταποντισθούν.

Ο Νικόλαος όμως γονατιστός προσευχήθηκε με θέρμη προς τον Κύριο και το θαύμα έγινε. Οι άνεμοι έπαυσαν και η θάλασσα αμέσως γαλήνεψε. Όμως κάποιος ναύτης, που ήταν στο κατάρτι, γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός. Όλοι στενοχωρήθηκαν, που χάθηκε ένας άνθρωπος. Χάρη όμως στις θερμές προσευχές του Αγίου ο ναύτης αναστήθηκε, σαν να ξύπνησε από βαθύ ύπνο.

Μετά το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους επέστρεψε στα Πάταρα, όπου ζούσε με οσιότητα και δικαιοσύνη. Ο Θεός τον αξίωσε να χειροτονηθεί πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. Ίδρυσε στην αρχιεπισκοπή του φτωχοκομείο, ξενώνα, νοσοκομείο και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Στις δύσκολες στιγμές των διωγμών του Διοκλητιανού εμψύχωνε το ποίμνιο του και ιδιαίτερα τους νέους. Γι' αυτό συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται. Υπομένει όμως όλες τις διώξεις και τις ταλαιπωρίες προς δόξαν Κυρίου.

Μετά την κατάπαυση των διωγμών από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο αναλαμβάνει και πάλι το ποιμαντικό του έργο στα Μύρα.

Το 325 μ.Χ. λαμβάνει μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολεμεί με θάρρος και τόλμη τις κακοδοξίες του Αρείου. Υπερασπίζεται με σθένος την Ορθοδοξία και αναδεικνύεται "κανών πίστεως" και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Για την ενίσχυση του εμφανίστηκε ο ίδιος ο Χριστός και του έδωσε ευαγγέλιο και η Μητέρα Παναγία, που του χάρισε ωμοφόριο.

Όταν επέστρεψε από τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα, οπότε και παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό το 330 μ.Χ.

Ο Κύριος τον τίμησε ιδιαίτερα για την ενάρετη χριστιανική ζωή του, που τη διέκρινε η βαθιά πίστη στον Παντοδύναμο Θεό και η ανεκτίμητη αγάπη του για τον άνθρωπο. Τον ανέδειξε ποταμό ιαμάτων και πηγή θαυμάτων. Θαυματουργούσε όταν ζούσε αλλά και μετά την κοίμηση του τα θαύματα του είναι αναρίθμητα.

Το έτος 1087, λόγω ταραχών, έγινε η μετακομιδή των ιερών λειψάνων του από τα Μύρα στο Μπάρι της Ιταλίας. Κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας έτρεχε τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, αρκετοί μάλιστα λιποθυμούσαν από την ευωδία του.

Με τα ωραιότερα εγκώμια τον τιμά η Εκκλησία. "Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον" τον ονομάζει ο υμνωδώς και "ποιμένα μέγαν" τον αποκαλεί. Ανατολή και Δύση του αναγνωρίζουν ξεχωριστή θέση μεταξύ των Αγίων. Με εξαιρετική λαμπρότητα και δόξα τιμάται από τους Ρώσους.

Ο Aγιος Νικόλαος είναι ο μεγάλος προστάτης των ναυτικών. Στο τιμόνι, στην πλώρη κάθε πλοίου είναι η εικόνα του. Αμέτρητοι είναι οι ναοί στα λιμάνια, στα νησιά και στα ακρωτήρια, που φέρουν το όνομα του, τάματα των ναυτικών σε δύσκολες στιγμές, που τον επικαλούνται: 'Αϊ-Νικόλα, βοήθα με!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου, αλλά και κάθε Πέμπτη ψάλλονται στον  Aγιο Νικόλαο ωραιότατοι ύμνοι, διότι η Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους δώδεκα αποστόλους και στον Aγιο Νικόλαο.

Επιμέλεια:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως