ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Την  Πέμπτη 3-12-2009 έγιναν τα εγκαίνια του συνεδριακού κέντρου Αγίου Σάββα Καλύμνου και η αποκάλυψη της πλακός, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας.

Το συνεδριακό κέντρο κοσμείται από πίνακες του αειμνήστου καλυμνίου ζωγράφου Νικολάου Μάγκου, μια ευγενική προσφορά της συζύγου του κ. Aννας Μάγκου και της κόρης του κ. Νίκης Μάγκου.

     

Στο νεότευκτο αυτό κέντρο της Ιερας Μονης των Αγίων Πάντων έλαβε χώρα συνέδριο με θέμα «οι Πατέρες της Εκκλησίας στην ζωή των χριστιανών», με ομιλητές τον ομότιμο καθηγητή της θεολογικής σχολής κ. Στυλιανό Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «οι πατέρες εξηγούν το μυστήριο της Ενανθρωπήσεως», τον καθηγητή κ. Νικ. Νικολαΐδη με θέμα «ο Θεός των Πατέρων ημών», τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Χαλκίτη με θέμα  «το ορθόδοξο ήθος κατά τον άγιο Ισίδωρο Πηλουσιώτη», τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Γλάρο Αθανάσιο με θέμα «Η σκοποθεσία της θεολογίας των Πατέρων της Εκκλησίας» και τον Λέκτορα κ. Γεώργιο Σταυρόπουλο με θέμα «ο άγιος Σάββας ο ηγιασμένος και ο μοναχισμός στην Παλαιστίνη».

Οι καθηγητές ανέπτυξαν τα θέματά τους παρουσία του Ιερου Κλήρου της Μητροπόλεώς μας, των αρχων του Νησιου και πολυπληθούς ακροατηρίου.

     

Τις όλες τελετές πλαισίωσε η δημοτική χορωδία του Δήμου Κάλυμνίων με αποσπάσματα από την ωδή του οσίου Σάββα του εν Καλύμνω, έργο του κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, άρχοντος Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, υπό την διεύθυνση του Ιωάννη Λισγάρη, καθηγητή βυζαντινής μουσικής και συνόδευσε στο πιάνο η καθηγήτρια πιάνου κ. Ιωάννα Μελά.

Ανήμερα της εορτής του αγίου Σάββα και μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης κ.κ Παΐσιος, ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος κ. Εμμανουήλ, ο ιερός κλήρος, το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής, οι αρχές, πλήθος πιστών, παρουσία της κ. Aννας Μάγκου, μεγάλης δωρήτριας της Μονής των Αγίων Πάντων, την οποία και ετίμησε ο Μητροπολίτης μας με τον Χρυσουν Σταυρόν της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας του Οικουμενικού Θρόνου και έγινε η αποκάλυψη της αναμνηστικής πλακός και του πορτρέτου του ζωγράφου Νικολάου Μάγκου.

Στο τέλος η κ. Aννα Μάγκου δεξιώθηκε τους παρευρισκομένους με γλυκά, τα οποία ετοίμασε η ίδια.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ