ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου εορτάσθηκε και στην Μητρόπολή μας η μνήμη του Αγίου Ελευθερίου.

Στην ενορία της Αγίας Μαρίνης και στο γραφικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου στο Κριθώνι, ετελέσθη υπό του εφημερίου π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, το απόγευμα της Δευτέρας 14.12 ο πανηγυρικός εσπερινός και το πρωί της Τρίτης 15.12 η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.

Ο Ι.ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΡΙΘΩΝΙ ΛΕΡΟΥ

Τόσο κατά τον Εσπερινό όσο και κατά την Θ.Λειτουργία προσήλθαν πολλοί πιστοί που προσευχήθηκαν και άναψαν το κεράκι τους στον Aγιο.

Ο Aγιος εορτάσθηκε και στα υπόλοιπα παρεκκλήσια της Λέρου, στο Βρομόλιθο, στο Λακκί και στην Καμάρα.

  

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ο Aγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε τον 2o αιώνα μ.Χ. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίνος Σεβήρος.

Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία.

Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφτεί με το αίμα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Κάποτε, λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο.

Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Μετά από λίγα χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα. Από τη θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για τη διδαχή του ποιμνίου του, και σε έργα φιλανθρωπίας.

Γι’ αυτό και το έτος 182 μ.Χ., με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι τη Βρετανία.

Έτσι, ο βασιλιάς αυτής Λούκιος έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς τον Λούκιο με το λαό του.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον έλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με τη μητέρα του Ανθία.

Έτσι ο Aγιος Ελευθέριος πέρασε «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού».

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως