ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ Ι.ΝΑΫΔΡΙΟΥ ΙΣΙΔΩΡΕΙΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ο Μητροπολίτης ετέλεσε τα θυρανοίξια του νέου παρεκκλησίου του Ισιδωρείου Γηροκομείου στο Λακκί της Λέρου, επ’ ονόματι των Αγίων Μαρτύρων γυναικών «Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας» και «Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας».

Την Δευτέρα 21.12 στις 5 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης συμπαραστατουμένου υπό των ιερέων π.Σωφρονίου Χατζηλάρη, αρχιμ.Στεφάνου Κατέ, π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ, π.Σεργίου Γουρλά και π.Εμμανουήλ Οθίτη, ετέλεσε τον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, παρουσία των Αρχών της νήσου, πλήθους κόσμου, των τροφίμων και του προσωπικού του Ιδρύματος.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον πρόεδρο του Αγγελείου Ιδρύματος κ.Δημήτριο Καρανικόλα, δια την τακτική οικονομική ενίσχυση του Γηροκομείου μας. Επίσης επέδωσε Εικόνα της Παναγίας στους κ.κ. Δημήτριο Λεούση, Γιάννη Λεούση, Σταύρο Κανάρη και στον πρόεδρο Απανταχού Λερίων κ.Ν.Ναταλόγλου δια την ανιδιοτελή προσφορά τους προς το Ίδρυμα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού το Δ.Σ. δεξιώθηκε τις Αρχές και τον κόσμο με Λέρικα σαρακοστιανά κεράσματα.

Την Τρίτη 22.12 το πρωι ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  υπό του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου συμπαραστατουμένου υπό των Ιερέων αρχιμ.Στεφάνου Κατέ και των πρωτοπρεσβυτέρων π.Δαμασκηνού Παλαπουγιούκ και π.Σεργίου Γουρλά. Ο Μητροπολίτης μας κατά τα Aγια εμνημόνευσε τους ζώντας τροφίμους του Ιδρύματος, αλλά και τους αειμνήστους μεγάλους ευεργέτας και δωρητάς Ισιδώρου Αρχιερέως, Ανθίμου πρεσβυτέρου, Ιωάννη Αγγέλου, ως και τους κοιμηθέντας τροφίμους του Ιδρύματος από την λειτουργία του έως και την σήμερον.

Στον σύντομο λόγο του ο Μητροπολίτης τόνισε τα εξής:

«Είθιστε στα Ιδρύματα να υπάρχουν μικροί Ναοί στους οποίους οι τρόφιμοι βρίσκουν την ηρεμία τους και την πνευματική τους ένωση με τον Θεό Πατέρα. Έτσι λοιπόν και στο Ισιδώρειο Γηροκομείο μας, με απόφαση του Δ.Σ., μετετράπη ένα διαμέρισμα εις Ναύδριον επ’ ονόματι των Αγίων Μαρτύρων γυναικών «Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας» και «Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας».

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν ώστε το Ίδρυμα να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση. Η αγάπη των Λερίων και όχι μόνο, δίδει στο Δ.Σ. την δύναμιν εκείνη να συντηρείται στο νησί μας αυτό το φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο βρίσκουν ανακούφιση άνθρωποι της κοινωνίας μας, οι οποίοι ευρέθησαν εντός αυτού ζητούντες μίαν άνετη, κατά Χριστόν ζωή στο ίδρυμα. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον κ.Δημήτριο Καρανικόλα ως πρόεδρον του Αγγελείου Ιδρύματος το οποίο πάντοτε έρχεται αρωγός και το οποίο κατά καιρούς ενισχύει με σημαντικά οικονομικά ποσά το Ίδρυμα.

Εκτός αυτού όμως το Ίδρυμα βοηθούν και αρκετοί αδελφοί μας συμπολίτες μας, είτε βρίσκονται εντός αλλά και εκτός Λέρου, τους οποίους ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για την βοήθειά τους και ευχήθη όπως ο πτωχός Υιός και Λόγος του Θεού που γεννάται αυτές τις ημέρες να πλουτίσει την αγάπη τους με έργα αγάπης, διότι όποιος βοηθάει τον συνάνθρωπό του βοηθάει τον Θεό Πατέρα.

Επίσης ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τους ανθρώπους εκείνους που ανιδιοτελώς προσέφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προκειμένου σήμερα να έχουν αυτό το Ναιδριο του οποίου προ ολίγου εγένοντο τα θυρανοίξια.

Εκ μέρους του Δ.Σ. ευχαρίστησε τον Διευθυντή π. Στέφανο Κατέ, ο οποίος ανιδιοτελώς εργάζεται ούτως ώστε το ίδρυμα σήμερα να βρίσκεται σε αυτή την μορφή και μάλιστα κατά κοινή ομολογία των τροφίμων ο π.Στέφανος είναι ο πατέρας όλων και ο καλός συνεργάτης του προσωπικού, ως και δια το Ναύδριον, διότι η φροντίδα ήταν τέτοια μαζί με τους καλούς συνεργάτες του,  ώστε να έχουμε σήμερα την ευκαιρία να τελούμε τα θυρανοίξια αυτού του Ναιδρίου. Επίσης ευχαρίστησε το προσωπικό του Ιδρύματος που με μεράκι και αγάπη φροντίζουν τους τροφίμους του Ιδρύματος χωρίς γογγυσμό.

Μεγάλο επίσης ήταν το ευχαριστήριο προς τους αδελφούς Ευάγγελο και Εμμανουήλ Ασβεστά δια την πάντοτε προσφορά τους προς το Ίδρυμα και συγκεκριμένα για την προμήθεια του τεχνικού εξοπλισμού του σύγχρονου ανελκυστήρος.

Τέλος ο Μητροπολίτης ευχήθηκε όπως η εορτάζουσα Αγία Αναστασία γίνει για όλους μας παράδειγμα προς μίμησιν, και ετόνισε ότι στην κοινωνία που ζούμε σήμερα δεν χρειάζεται να δίδουμε το αίμα μας για τον Χριστό, χρειάζεται όμως την ομολογία μας και την παρρησία μας και ότι σαν χριστιανοί ορθόδοξοι να κάνουμε την Ορθοδοξία πράξη με έργα αγάπης και φιλαλληλίας».

Και πάλιν μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας το Δ.Σ. δεξιώθηκε τον κόσμο με Λέρικα σαρακοστιανά κεράσματα.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

Η αγία μεγαλομάρτυς Αναστασία η φαρμακολύτρια, ζούσε στη Ρώμη επί Διοκλητιανού και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Ξεχώριζε για την ψυχική και σωματική ομορφιά της. Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης. Τη χριστιανική πίστη διδάχτηκε από τη μητέρα της και το θεόπνευστο διδάσκαλό της, τον άγιο Μάρτυρα Χρυσογόνο (+ 22 Δεκεμβρίου).

Παρά τη θέλησή της παντρεύτηκε τον Πούπλιο, άντρα άσωτο και ασεβή. Μετά το θάνατο του συζύγου της περιερχόταν κρυφά τα σπίτια των φτωχών και παρείχε οικονομική ενίσχυση. Σύχναζε στις φυλακές, όπου κρατούνταν χριστιανοί και τους πρόσφερε τα απαραίτητα εφόδια. Φρόντιζε τις πληγές τους, τους ελευθέρωνε από τα δεσμά τους. «Εντεύθεν, κρυφίως περιερχομένη τας οικίας των πτωχών και τας φυλακάς των του Χριστού μαρτύρων και προσφέρουσα αυτοίς τα επιτήδια, σπογγίζουσα αυτών τας πληγάς, λύουσα αυτούς των δεσμών και τας οδύνας αυτών θεραπεύουσα, επωμάσθη εκ τούτου φαρμακολύτρια».

Ιδιαίτερη φροντίδα έδειχνε η Αναστασία στην ενίσχυση του φρονήματος των υποψηφίων μαρτύρων της πίστεως και στην περισυλλογή και ταφή των λειψάνων τους. Αξιώθηκε από το Θεό να εμψυχώσει και ετοιμάσει για το μαρτύριο τις αδελφές Αγάπη, Χιονία και Ειρήνη (ι. μνήμη τους 16 Απριλίου) και τα λείψανά τους τα ενταφίασε με την πρέπουσα ευλάβεια ενώ ευχήθηκε να τις ακολουθήσει στο μαρτύριο.

Το μαρτύριό της πέρασε από πολλά στάδια: ανάκριση, υποσχέσεις, απειλές, αλλά η αγία τα αντιμετώπισε με παρρησία και καρτερία. Ο ιερέας των ειδώλων, που προσπάθησε να την αποσπάσει από την πίστη της, χτυπήθηκε από θεόσταλτη πληγή χάνοντας το φως του. Ύστερα από πολλές ταλαιπωρίες και πολλά βασανιστήρια η Αναστασία τελικά ερρίφθη στη φωτιά.

Στα χρόνια του βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος Α΄ τα λείψανά της μετακομίστηκαν στην Κων/πολη, ενώ στη Ρώμη αφιερώθηκε στη μνήμη της ήδη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα παλαιά βασιλική (ναός). Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 22 Δεκεμβρίου.-

Απολυτίκιον. Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον.

Των Μαρτύρων ταις χρείαις διακονήσασα, μαρτυρικώς εμιμήσω τας αριστείας αυτών, δι' αθλήσεως εχθρόν καταπαλαίσασα· όθεν βλυστάνεις δαψιλώς, χάριν άφθονον αεί. Αναστασία Θεόφρον, τοις προσιούσιν εκ πόθου, τη αρωγή της προστασίας σου.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως