Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΣ

Με την αρμόζουσα λαμπρότητα και με σχετικά καλό καιρό, εορτάσθηκαν στα Νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Aγια Θεοφάνεια.

  

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Την παραμονή των Θεοφανείων 5-1-2010 ο Μητροπολίτης μας λειτούργησε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμου της Θεοτόκου Aργους Καλύμνου, μετά του Διακόνου Γεωργίου, ετέλεσε τον Μικρόν Αγιασμόν και αγίασε τα κελλιά των μοναζουσων, οι οποιες με την πρέπουσα ευλάβεια προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό και του ευχήθηκαν καλό χρόνο.

Η Προεστωσα αδελφή Νυμφοδώρα Μοναχή δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς στο Ηγουμενειο της Μονης και προσέφερε τον πατροπαράδοτο καφέ και τις φρέσκες ελιές από τους ελαιωνες της Μονης.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου παρέστη στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτηρος Χριστου και τέλεσε τον Μικρό Αγιασμό.

      

Περί την ενδεκάτην πρωινήν ο Μητροπολίτης μας και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος στο Μητροπολιτικό μέγαρο και στην αίθουσα του θρόνου άκουσαν τα κάλαντα των Θεοφανείων από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «ο Aγιος Νικόλαος» και από ομάδες παιδιων.

Τέλος, ο ιερολογιώτατος Διάκονος Νικόλαος με παιδιά της Ενορίας της Παναγίας Καλαμιωτίσσης, στην οποία ευρίσκεται η Μητρόπολη, αγίασε το Μητροπολιτικό μέγαρο και τα γραφεια της Ιερας Μητροπόλεως. Ο Μητροπολίτης και ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκαν χρόνια πολλά στον Διάκονο και στα παιδιά της Ενορίας.

 

Κα στην Λέρο, σε όλες τις Ενορίες ετελέσθη ο Μικρός Αγιασμός και οι εφημέριοι αγίασαν τα σπίτια και τα καταστήματα των ενοριτών τους.

  

ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Στη Λέρο, επίκεντρο της εορτής ο Μητροπολιτικός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», όπου, όπως και σε όλες τις Ενορίες του νησιού μας, ετελέσθησαν η Θεία Λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

Στις 10 το πρωί προσήλθαν οι Αρχές και στις 10:30 εκκίνησε η πομπή δια τον λιμένα της Αγίας Μαρίνης. Της πομπής προηγείτο τα Ιερά Εξαπτέρυγα, τα λάβαρα, οι Ιεροψάλτες, ο Τίμιος Σταυρός, ο Ιερός Κλήρος, η Εικόνα της Παναγίας μας, πού έφεραν ναύτες της Ναυτικής Βάσεως, και ακολουθούσαν οι Αρχές και πλήθος κόσμου. Την πομπή πλαισίωναν αγήματα του Στρατού και του Ναυτικού.

      

Στο κατάμεστο από κόσμο λιμάνι της Αγίας Μαρίνης, οι ιερείς μας αρχιμ.Στέφανος Κατές και πρωτ.Σωφρόνιος Χατζηλάρης πραγματοποίησαν την τελετή καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Τον Τίμιο Σταυρό από την θάλασσα ανέσυρε ο νεαρός Γιάννης Ρουπαλιώτης, κάτοικος Παντελιού, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός, με τη φροντίδα εφέτο της Ενορίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την ευγενική προσφορά του καταστήματος κοσμημάτων Θεολογίας Μεραμπελιώτη.

Η τελετή της καταδύσεως τελέσθηκε και στις υπόλοιπες Ενορίες της Λέρου.

 

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκαν και εφέτος στην Κάλυμνο τα Aγια Θεοφάνεια.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν του Σωτηρος Χριστου και ακολούθως την Ακολουθίαν του Μεγάλου Αγιασμου.

 

Παρόντες ηταν μεγάλο πληθος πιστων, εκπρόσωποι των τοπικων αρχων, των ενόπλων δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικου, κλπ.

Ακολούθησε ιερά πομπή προς το σημειο του λιμένος όπου θα γινόταν ο Αγιασμός των υδάτων και η ρίψις του Σταυρου. Aγημα του Στρατου, η φιλαρμονική και οι πρόσκοποι ηταν παρόντες και ομόρφυναν με την παρουσία τους την όλη τελετή.

 

Όταν ο Μητροπολίτης έριξε τον Σταυρό στη θάλασσα, πολλοί κολυμβητές έπεσαν στη θάλασσα και αυτός που έπιασε τον Σταυρό πηρε έναν χρυσό σταυρό για ενθύμιο.

 

Η ιερά πομπή κατευθύνθηκε και πάλι στον Ιερό Ναό και πολλοί πιστοί έσπευδαν να ασπαστουν τον Τίμιο Σταυρό.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γ.Ι.Χρυσούλης Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως