Αγαπητοί φίλοι του Rnn, 

Επιτρέψατέ μας, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να επισημάνουμε συνοπτικά τα λάθη και τις ανακρίβειες που υπάρχουν σε τρία άρθρα σας που αναφέρονται στα όσα συνέβησαν στην Ιερά μας Μητρόπολη σχετικά με την εισπήδηση των Παλαιοημερολογιτών σε Ιερό Ενοριακό Ναό της Καλύμνου. 

1) Γράφετε: «Το δικαίωμα να ακολουθούν το παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο στον μικρό Ναό τους, ανεξάρτητα από τα όσα υποστηρίζει η τοπική Μητρόπολη, κέρδισε μια οικογένεια από την Κάλυμνο που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Σας πληροφορουμε, λοιπόν, πως ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικήτα στην περιοχή Φλασκά Καλύμνου, ανηγέρθη υπό ευσεβών Καλυμνίων το 1955 ως ιδιωτικό ναΰδριον με την άδεια και ευλογία του αειμνήστου Μητροπολίτου Καλύμνου κυρού Ισιδώρου, ο οποίος έδωσε και το όνομα του ναϋδρίου επ΄ονόματι του Αγίου Νικήτα. Επομένως οι κτήτορες δεν ηταν Παλαιοημερολογίτες αλλά «Νεοημερολογίτες». 

2) Γράφετε : «το 1955 ανέγειραν ιδιωτικό Ναό αφιερωμένο στον Aγιο Νικήτα υπαγόμενο στην Εκκλησία των Γ.Ο.Χ.».

Με βάση την προηγούμενη αναίρεση είναι ψέμα ότι ο Ναός υπαγόταν στους Γ.Ο.Χ.. από το 1955 έως το 2005 λειτουργούσε το ναϋδριον κατ΄αρχάς και ο Ναός μετέπειτα συνεχώς και ανελλιπώς από εφημέριο της Ιεράς Μητροπόλεως Λέου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας με πρώτον τον π. Νικηφόρο Κοσμά και μέχρι τούδε υπό του ιερέως Ηλιού Μουζουράκη, ο οποίος και είναι ο τακτικός εφημέριος του Ναού. 

3) Γράφετε: «Μάλιστα χαρακτήρισε (η Ιερά μας Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας) το Ναό "Ενορία" με την από 10/10/1996 απόφασή του Μητροπολίτη, την οποία και προσέβαλαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο».

Το εν λόγω ναΰδριον έγινε ενορία δια της υπ΄αριθ. 873/30-8-1996 αποφάσεως του Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας η οποία εδημοσιεύθη εις το υπ΄αριθ. 974/25-10-1996 Φ.Ε.Κ., τ. Β΄της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, κατά την κρατούσαν εν Δωδεκανήσω από της απελευθερώσεως μέχρι της σήμερον Εκκλησιαστικήν διοικητικήν τάξιν. Την μετατροπή του ναϋδρίου σε ενοριακό ναό εδέχθησαν με χαρά  οι οικογένειες των κτητόρων ανάμεσα στους οποίους και η οικογένεια Χριστοφή. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι γονεις του Μιχαήλ Χριστοφή (του πρώτου εκ των αιτούντων την αναστολή της πράξεως του Μητροπολίτου), οι Εμμανουήλ Χριστοφής και Νομική Χριστοφή (το γένος Ξυπολυτά), πολλές φορές εκκλησιάζονταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα, ερχόμενοι από Ρόδο και συνέχαιραν, μάλιστα, τον εφημέριο και την εκκλησιαστική επιτροπή για όσα καλά έβλεπαν να γίνονται στην Ενορία.

Αλλά επειδή η οικογένεια Χριστοφή ήλθε σε σύγκρουση μετά του εφημερίου του Ιερού Ναού του Αγίου Νικήτα π. Θεοδώρου Τυρίκου, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της νεοκώρου του Ναού και αφού έγινε υπό της Ιεράς Μητροπόλεως η αρμόζουσα διοικητική ενέργεια, δυστυχώς (η κ. Νομική Χριστοφή το γένος Ξυπολυτά) προσεπάθησε να δώσει τον Ναό εις διαφόρους παλαιοημερολογίτας της Νήσου, οι οποίοι γνωρίζοντας τα γεγονότα ηρνήθησαν την προσφοράν αυτή, και η οποία, τέλος, απευθύνθη εις τους Γ.Ο.Χ. Αθηνών τους υπό τον Χρυσόστομον ομάδα και προσεχώρησε εις αυτούς, μη γνωρίζοντας τόσο οι Γ.Ο.Χ. όσο και η οικογένεια Ξυπολυτά ότι δεν έχουν τοιούτον δικαίωμα, να παραδώσουν τον Ναό σε άλλη Θρησκευτική ομάδα. 

4) Γράφετε πως ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας: «χοροστάτησε (στο Ναό του Αγίου Νικήτα) λειτουργούντος Παλαιοημερολογίτη Ιερέα!!!...Αποτέλεσμα ήταν να σταθεί κι αυτός στον θρόνο με αποτέλεσμα να έχουμε Παλαιοημερολογίτη Ιερέα στο Ιερό, Νεοημερολογίτη Μητροπολίτη στο Θρόνο και Παλαιοημερολογίτη Επίσκοπο στο παραθρόνιο».

Η αλήθεια είναι πως δεν εχοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος αλλά απλώς βρέθηκε εντός του Ιερού Ναού για να εμποδίσει τους εισπηδήσαντας παρανόμως σε Ναό της δικαιοδοσίας του.

5) Γράφετε: «όπως υποστηρίζει σε επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Γ.Ο.Χ. κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Καλύμνου καταπάτησε με τις πράξεις του τις ατομικές και θρησκευτικές ελευθερίες των παλαιοημερολογιτών του νησιού».

Εδώ παρουσιάζεται ο θύτης ως θύμα!!! Ισχύει η παροιμία που λέει «ήρθαν τα άγρια, να διώξουν τα ήμερα». Οι καταπατητές του Ιερού Ναού του Αγίου Νικήτα Καλύμνου παρουσιάζονται ως νοικοκύρηδες ενώ είναι οι κλέφτες…

Τις ανακρίβειες αυτές και τα ψέματα τα διαβάσαμε στην κατά τα άλλα ενημερωμένη ιστοσελίδα σας και σας παρακαλούμε να δημοσιεύσετε και την άποψή μας, την άποψη της επισήμου τοπικής Εκκλησίας, για να αποκατασταθει η αλήθεια.

Με εκτίμηση

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας

Υ.Γ.: Οι παραπομπές πάρθηκαν από τις εξής διευθύνσεις:

http://www.rnn.gr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=27

http://newsportal.rnn.gr/?c=156&a=1165

http://newsportal.rnn.gr/?c=154&a=1050