ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, 10-2-2010

Με λαμπρότητα και παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος, τόσο κατά τον εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, εορτάστηκε και στην Κάλυμνο η μνήμη του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού στον ομώνυμο εορτάζοντα Ιερό Ναό της Χώρας Καλύμνου.

 

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης και παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ, ως και ο ιερός Κλήρος της Νήσου.

Κατά την Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης και ο Θεοφιλέστατος και οι ιερείς Αντώνιος Μακρυλλός, Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, Ισίδωρος Γλυνάτσης, ο προϊστάμενος του Ναού π. Χρύσανθος Καμπουράκης και οι διάκονοι Γεώργιος και Νικόλαος. Στον δεξιό χορό προΐστατο ο ιεροψάλτης και πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Καλύμνου κ. Ποσειδώνας Ζαΐρης πλαισιούμενος υπό των ιεροψαλτών του Ιερού Ναού.

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των παιδιών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου, που με τις τοπικές ενδυμασίες τους, αγόρια και κορίτσια, έφεραν στην μνήμη του εκκλησιάσματος τις παλιές εκείνες και καλές  ημέρες, ημέρες δουλείας και σκλαβιάς υπό των διαφόρων κατακτητών.

 

Ο Μητροπολίτης μας, τόσο κατά τον εσπερινό όσο και κατά την Θεία Λειτουργία, ανεφέρθη στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, και κάλεσε το εκκλησίασμα να μιμηθεί τον μάρτυρα του Χριστού Χαραλάμπη δια την ομολογία του, την παρρησία του και το μαρτύριό του υπέρ του Ναζωραίου Χριστού.

Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε λιτάνευσις της Εικόνος και μέρους του Αγίου Λειψάνου του Αγίου, το οποίο τεθησαύρισται στην Ιερά Μητρόπολη.

Τέλος ο Εφημέριος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη, τον Θεοφιλέστατο και τους ιεροψάλτας.