ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ
 
Στην Κάλυμνο και στην Παναγία της Χώρας, στην Κεχαριτωμένη, στην Αυλή της Παναγίας, με την παραδοσιακή λύρα του Καλύμνιου λυράρη Μικέ Τσουνια και των εγγονων του, οι Καλυμνιές και οι Καλύμνιοι με τοπικές ενδυμασίες χόρεψαν τοπικούς χορούς, κατά το έθιμο.

Οι Επίτροποι του Ναου κερνουσαν τον κόσμο ρετσίνα από τις 2.30 μ.μ. έως τις 5 μ. μ.. Με το χτύπημα της καμπάνας όλος ο κόσμος μπηκε στον Ναό για τη συγχώρηση.

 


Με κατάνυξη εψάλλη ο Εσπερινός της Συγχώρησης, στον οποιο από το Παραθρόνιο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης και συμπροσευχήθηκαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και ο Ιερός Κληρος.

Οι ψάλτες του Νησιου επλαισίωσαν τον Πρωτοψάλτη του Ναου και Aρχοντα της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου, που με την Καλυμνιακή μουσική παράδοση απέδωσαν τα τροπάρια του Εσπερινου της Συγχώρησης.

 

Συγκινητική ηταν η στιγμή  που ο λαός ζήτησε συγχώρηση από τον Ιερό Κληρο και ευχήθηκαν Κληρος και Λαός «καλή Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή».
«Έλαμψεν η χάρις σου Κύριε, έλαμψεν ο φωτισμός των ψυχων ημων· ιδού καιρός ευπρόσδεκτος· ιδού καιρός μετανοίας, αποθώμεθα τα έργα του σκότους, και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός, όπως διαπλεύσαντες το της Νηστείας μέγα πέλαγος, εις την τριήμερον Ανάστασιν καταντήσωμεν, του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, του σώζοντος τας ψυχάς ημών».