ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και στην Ιερά Μητρόπολή μας η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Οι Ναοί ηταν κατάμεστοι από πλήθος πιστών και μάλιστα συγκινητική ήταν η παρουσία μικρών παιδιών που κρατούσαν εικόνες από το σπίτι τους για την ιερά Λιτάνευση.

Ο Μητροπολίτης μας λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σωτηρος Χριστού Καλύμνου, όπου και ανέγνωσε τον εόρτιο λόγο της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος από το ιστορικό και μαρτυρικό Φανάρι στέλνει το μεγάλο μήνυμα της προσπάθειας που γίνεται περί συνδιαλλαγής μεταξύ των χριστιανών.
Στο τέλος, μετά την Θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η λιτάνευσις των ιερών Εικόνων και εγένετο η προσήκουσα δέησις.
Ο Θεοφιλέστατος ελειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της Νήσου, και προέστη της λιτανεύσεως των ιερών Εικόνων πέριξ του Ιερού Ναού.
Συγκινητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί πιστοί προσέτρεξαν στους Ναούς της Επαρχίας για να προσευχηθούν και να εορτάσουν το μεγάλο γεγονός της νίκης της Ορθοδοξίας κατά των ποικιλωνύμων εχθρών της.

 

Η λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων στην ενορία Αγίας Μαρίνας στη Λέρο

 

Προκείμενον ήχος βαρύς
Τίς Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών, σύ ει ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια μόνος.

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Το εσπέρας βάσει του προγράμματος τελέσθηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στον οποιο εχοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας και συμπροσευχήθηκαν ο Θεοφιλέστατος, ο Ιερός Κληρος της Νήσου και πολυπληθές εκκλησίασμα.
Το μέγα προκείμενο έψαλλε με τον δικό του τόνο και ρυθμό ο προϊστάμενος του Ναού π. Ιωακείμ Μεϊμάρης και οι χοροί των ψαλτών απέδωσαν τους κατανυκτικούς ύμνους με το καλυμνιακό μουσικό ύφος.

 

Μετά τον Εσπερινό ωμίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης με θέμα «Σταυροαναστάσιμη χαρά των θλιβομένων και των ασθενών». Εποικοδομητική προς το εκκλησίασμα ήταν η αναφορά του στις μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας στον τρόπο αντιμετωπίσεως των ασθενειών του σώματος και της ψυχής.
Τέλος, ο Προϊστάμενος του Ναού και η Εκκλησιαστική Επιτροπή προσέφεραν τσάϊ και διάφορα γλυκίσματα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, όπου είχαν την ευκαιρία πολλοί χριστιανοί να συνομιλήσουν με τον π. Εφραίμ.