ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

Με εθνική υπερηφάνεια εορτάσθηκε και στη Λέρο την Πέμπτη 25 Μαρτίου, η μεγάλη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και παράλληλα τιμούμε την έναρξη του ενδόξου επαναστατικού αγώνα του 1821, ο οποίος οδήγησε στην δημιουργία και συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.

 

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί μεγάλη θρησκευτική εορτή του χριστιανισμού, κατά την οποίαν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ έφερε την χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία μας ότι, μέσω Αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού «Ιδού νυν ευαγγελίζομαι χαράν μεγάλην» της είπε ο Αρχάγγελος.

Μία άλλη όμως μεγάλη για την Ελλάδα στιγμή ξεκινούσε το 1821, η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης! Ως ημερομηνία κήρυξης της επανάστασης ορίστηκε η 25 Μαρτίου 1821. Ήθελαν οι ηγήτορες της επανάστασης να ταυτίσουν την ευχάριστη είδηση του Αγγέλου προς τη Θεοτόκο και τον Ευαγγελισμό του Έθνους που λαχταρούσε με τη βοήθεια του Θεού να γνωρίσει και πάλι την ελευθερία του.

Στην συνείδηση των Ελλήνων υπήρχε συνέργεια του Θεού με τους πολεμιστές να αποκτήσουν την ελευθερία τους που είναι πολύτιμο δώρο του Θεού. Η επανάσταση μόλις άρχισε!

 

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Ρήγας Φεραίος.

Στη Λέρο, τα εκπαιδευτήρια του νησιού, με ποιήματα, εθνικά θούρια, θεατρικά σκέτς και ομιλίες, έδωσαν τον πανηγυρικό τόνο.

 

Ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος, το πρωί της Τετάρτης 24.3.2010, παρηκολούθησε την ωραία γιορτή των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης μετέβη στην Αγία Μαρίνα όπου έλαβε χώρα κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ηρωϊκού Παπαναστάση, από τα σχολεία.

 

Το εσπέρας της Τετάρτης 24.3.2010 ετελέσθη Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός εις τον εορτάζοντα Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό ολοκλήρου του Ι.Κλήρου της Νήσου.

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Μητροπολίτης στον κατάμεστο Ι.Ναό.

Μετά το πέρας του εσπερινού ο προϊστάμενος και το Εκκλ.Συμβούλιο του Ι.Ναού δεξιώθηκαν τον Μητροπολίτη, τον Ι.Κλήρο, τους Ιεροψάλτες και τους πιστούς στην παρακείμενη αίθουσα της Ι.Μητροπόλεως.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Μαρτίου, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

      

Βάσει του επισήμου προγράμματος, του εκδοθέντος υπό του Δήμου Λερίων, στις 10:30΄π.μ. ετελέσθη η επίσημος Δοξολογία παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κοντραφούρη, των Αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Φρουράρχου και Διοικητού της ΥΝΤΕΛ, Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, του προέδρου των Απανταχού Λερίων, Εκπαιδευτικών, αντιπροσωπειών μαθητών με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

      

 

Μετά το πέρας της Δοξολογίας πεζή και με πομπή, οι Αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στην Αγία Μαρίνα και προ της προτομής του ήρωος Παπαναστάση Ζαφειρόπουλου, εψάλλη Τρισάγιο και εγένετο κατάθεσις στεφάνων.

Ο καλός καιρός συνέργησε και πολύς κόσμος κατέκλησε την Αγία Μαρίνα, όπου αμέσως μετά και ενώπιον των επισήμων και του κόσμου, εγένετο η καθιερωμένη παρέλαση της μαθητιώσσας και σπουδάζουσας νεολαίας, του πολιτιστικού συλλόγου «Aρτεμις», του προσκοπισμού, του οδηγισμού, κλπ.

Εντύπωση, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε παρέλαση, προκάλεσαν τα μικρά παιδιά των Νηπιαγωγείων των σχολείων μας όπου καταχειροκροτήθηκαν.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως