Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο και είναι αφιερωμένη στα Aγια Πάθη του Ιησού Χριστού. Η εβδομάδα πριν το Πάσχα ονομάστηκε Μεγάλη από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς αιώνες κι αυτό γιατί, όπως μας εξηγεί ο Aγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μεγάλα και κοσμοσωτήρια γεγονότα συνέβησαν στη διάρκειά της. Κέντρο αυτών των γεγονότων είναι βεβαίως τα άγια και άχραντα Πάθη, η θεόσωμη Ταφή και η ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.  

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ – ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου και τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων. Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία. Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (28 Μαρτίου 2010)

Την Κυριακή των Βαΐων, το πρωί, ο Μητροπολίτης κ.Παισιος, ετέλεσε την Θ.Λειτουργία στον Ι.Ναό του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο της Λέρου, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ.Νικοδήμου Φωκά και του Διακόνου Νικολάου Κλήμη, όπου και ευλόγησε τα βάϊα.

   

Μετά το πέρας της Θ.Λειτουργίας εμοίρασε βάγια στους πιστούς, ενώ ο εφημέριος και το Εκκλ.Συμβούλιο του Ι.Ναού παρέθεσαν νηστίσιμα κεράσματα και καφέ στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο.

 

Το εσπέρας της Κυριακής ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ακολουθία του Νυμφίου.

Κατανυκτική η Ακολουθία του Νυμφίου, ιδίως όταν έσβησαν τα φώτα του Ναού και άναβαν μόνο τα κεράκια των πιστών.