Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 Μαρτίου 2010

Την Μεγάλη Δευτέρα το πρωί ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Θ.Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και το βράδι την Ακολουθία του Νυμφίου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στα Aλιντα Λέρου.

   

Μεγάλη Δευτέρα στον Ι.Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Λέρου

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ  30 Μαρτίου 2010

Την Μεγάλη Τρίτη το πρωι ο Σεβ. Μητροπολίτης μας εχοροστάτησε στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία που έγινε στον Ιερό Ναό της Οσίας Ειρήνης στο Δρυμώνα Λέρου και το εσπέρας στον Όρθρο της Μεγ.Τετάρτης στον Ι.Ναό Αγίας Μαρίνης.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ  31 Μαρτίου 2010

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο Μητροπολίτης εχοροστάτησε στην Προηγιασμένη στον Ι.Ναό Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου Λέρου.

Το εσπέρας της Μεγάλης Τετάρτης ετέλεσε το Μυστήριο του Ι.Ευχελαίου στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου.

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι παρηκολούθησαν το Aγιο Μυστήριο και στο τέλος εχρήσθησαν από τον Μητροπολίτη.

Το βράδι της Μ.Τετάρτης ο Μητροπολίτης ανεχώρησε δια Κάλυμνον.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  2 Απριλίου 2010

Βάσει του προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, την Μ.Παρασκευή το πρωί ετελέσθη η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως.

   

Ο Επιτάφιος στην Παναγία του Κάστρου Λέρου 

Στις 1 το μεσημέρι ετελέσθη ο Επιτάφιος Θρήνος στην Παναγία του Κάστρου Λέρου, στις 3 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η περιφορά των Επιταφίων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και του 588ΤΕ, ενώ στις 9 το βράδι η περιφορά των Επιταφίων όλων των Ενοριών.

   

Μεγ.Παρασκευή - Συνάντηση των Επιταφίων μπροστά στο Δημαρχείο Λέρου

Εντυπωσιακή ήταν και εφέτο η συνάντηση στην κεντρική πλατεία Πλατάνου των τριών επιταφίων των Ενοριών της Αγίας Μαρίνης, του Ευαγγελισμού και Σωτήρος Χριστού.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ   3 Απριλίου 2010

Βάσει του εκδοθέντος προγράμματος, το Μ.Σάββατο το πρωι ετελέσθη Μέγας Εσπερινός και Θ.Λειτουργία του Μ.Βασιλείου.

Στις 11π.μ. με σκάφος ο αρχιμ.Στέφανος Κατές μετέβη στο Φαρμακονήσι, όπου ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στους στρατευμένους μας.

Ακολούθως, στις 5 το απόγευμα και στις 8 το βράδι ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως στα Δημόσια Ιδρύματα της Λέρου και στο 588ΤΕ αντίστοιχα.

   

Μεγ.Σάββατο βράδι - Παραλαβή Αγίου Φωτός στο λιμάνι Λακκίου Λέρου 

Στις 11:00 μ.μ. με ευθύνη του Δήμου Λέρου και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, αφίχθη στο Νησί μας το Aγιο Φως στον λιμένα του Λακκίου.

Αφού το παρέλαβε ο Διάκονος Νικόλαος Κλήμης, το διένειμε στις αντιπροσωπείες των Ενοριών.

Χριστός Ανέστη!  Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου 

Κατόπιν με πομπή μετέβη ο κόσμος και οι Αρχές στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου, όπου ετελέσθη η Ακολουθία της Αναστάσεως.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ  4 Απριλίου 2010

Χριστός Ανέστη!

Την Κυριακή του Πάσχα, στις 10 το πρωί, στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού, ετελέσθη υπό σύμπαντος του Ι.Κλήρου της Λέρου, ο Εσπερινός της Αγάπης, όπου ανεγνώσθη το Ευαγγέλιο σε πολλές ξένες γλώσσες.

   

Ι.Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου - Aγιον Πάσχα (Εσπερινός της Αγάπης) 

Παρόντες ήταν η Έπαρχος Καλύμνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και πολύς κόσμος.

 

Μετά το πέρας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ.Νικόδημος Φωκάς, εμοίρασε κόκκινα αυγά στις Αρχές και στους πιστούς ευχόμενος «Χριστός Ανέστη» και «Χρόνια Πολλά».

Aγιον Πάσχα - Οι Αρχές στο Ισιδώρειο Γηροκομείο Λέρου

Κατόπιν ο Αρχιερατικός Επίτροπος μετά των Αρχών μετέβη στο Ισιδώρειο Γηροκομείο, όπου εκεί αντάλλαξαν ευχές με τους τροφίμους του Ιδρύματος και το προσωπικό.

Το απόγευμα της Κυριακής, ετελέσθη ο Εσπερινός του Αγίου Πάσχα στην Ιερά Μονή των Αγίων Αγγέλων στη Λέρο.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ, 2010

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και στην Κάλυμνο η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Θείου Λυτρωτου με βάση το πρόγραμμα της Ιερας Μητροπόλεως.

Ο Μητροπολίτης μας την Μ. Πέμπη, στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Καλύμνου, το πρωί χοροστάτησε στον Όρθρο και στον Εσπερινό και τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου συμπαραστούμενος υπό του προϊσταμένου του Ιερου Ναου π. Τίτου Καμπούρη, ο οποιος και ανέγνωσε το Ιερό Ευαγγέλιο αποδώσας το μεγάλο γεγονός της παραδόσεως του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας υπό του Θεανθρώπου.

 

Το εσπέρας χοροστάτησε στον Όρθρο των Παθων του Κυρίου στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της Νήσου, Αγίου Νικολάου, παρουσία πυκνου εκκλησιάσματος, το οποιο εκκλησίασμα με σεβασμό και κατάνυξη προσεκύνησε τον Τίμιο Σταυρό.

Στο τέλος οι κυρίες και οι δεσποινίδες της Ενορίας υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Εμμανουήλ Μεϊμάρη έψαλλαν κατανυκτικά τα μοιρολόγια του Χριστου.

Μετά,  ο Μητροπολίτης μας επισκέφθηκε κατά τις νυκτερινές ώρες τους Ναούς και τα Μοναστήρια του Νησιου, ευλόγησε τις κυρίες και δεσποινίδες, που με τον δικό τους καλυμνιακό τρόπο μοιρολογουσαν τον Θεάνθρωπο Ιησου και στόλιζαν τους Επιταφίους.

Την Μεγάλη Παρασκευή, τις Μεγάλες Ώρες παρηκολούθησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Χώρας (των Τσικχουω) και χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό της Αποκαθήλωσης, όπου και κήρυξε τον Θειο λόγο.

 

Το μεσημέρι χοροστάτησε στον Μεγάλο Εσπερινό της Αποκαθήλωσης στον Aγιο Μάμα και τέλεσε Τρισάγιο μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Εμμανουήλ στον τάφο του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρου Ισιδώρου.

 

Συγκινητικές οι εικόνες στα Κοιμητήρια του νησιου την Αγία και Μεγάλη Παρασκευή. Μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναικες προσέφεραν λίγα ανοιξιάτικα λουλούδια στους κεκοιμημένος τους και άναψαν το καντήλι της ελπίδας.

Το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευης εχοροστάτησε στον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτηρος Χριστου Καλύμνου, παρουσία Βουλευτων του Νομου, του Νομάρχου Δωδεκανήσου, του Δημάρχου Καλυμνίων και των λοιπων στρατιωτικων και πολιτικων αρχων.

 

Συγκινητική ηταν η περιφορά των δεκαπέντε Επιταφίων στην παραλιακή λεωφόρο του Νησιου αλλά και η κοσμοσυρροή, η οποια απέδωσε με τον καλύμνικο τρόπο τον σεβασμό στον νεκρό Ιησου.

Τόνο έδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Καλυμνίων αλλά και οι φωνές των μοιροφόρων ψάλλοντας το «αι γενεαί πασαι», των οποίων την αγγελική ψαλμωδία εκάλυπταν κατά καιρούς οι δυναμίτες, έθιμο του  νησιου των σφουγγαράδων.

Το Μ. Σάββατο ο Μητροπολίτης, στην πρώτη Ανάσταση ελειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου ο λαός συσσωμος, με χειροκροτήματα, ύψωσε φωνή στον υπερύμνητο Ιησου. Στο «ανάστα ο Θεός» ο Ναός εσείσθη κατά το Ευαγγελικό από τους κρότους των πιστων, οι οποιοι χτυπουσαν τα θρονιά και ο Μητροπολίτης τους έραινε με δάφνες, σύμβολα νίκης και θριάμβου της Εκκλησίας, και με λουλούδια για ευλογία, από τον Επιτάφιο του Κυρίου.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Μητροπολίτης υπεδέχθη το Aγιο Φως στην προ του Λιμεναρχείου προβλήτα, το οποιο μετέφερε από την Κω το σκάφος του Λιμενικου συνοδευόμενο από τον π. Ηλία Μουζουράκη, τον πρόεδρο των αλιέων Καλύμνου κ.Γεώργιο Κατσοτούρχη και τον υπάλληλο του Δήμου κ. Νικόλαο Πιζάνια. Από το σκάφος το Aγιο Φως παρέλαβαν ο Δήμαρχος των Καλυμνίων κ. Γεώργιος Ρούσσος, ο αναπληρωτής Έπαρχος κ. Κωνσταντίνος Σταυλας και ο Πρόεδρος του Λιμενικου Ταμείου κ. Μπούκης. Τιμές απέδωσε ένοπλο τμημα του Συντάγματος Καλύμνου.

Στη συνέχεια το Aγιο Φως το παρέδωσε στον Μητροπολίτη ο κ. Δήμαρχος και αφου σχηματίστηκε ιερά πομπή, το Aγιο Φως κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου μετά από μικρά δέηση ο Μητροπολίτης το μοίρασε στους εκπροσώπους των Ενοριων του Νησιου. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την συμμετοχή στο μεγάλο αυτό γεγονός και επίσης τον Λιμενάρχη, τον Πρόεδρο της παρακτίου αλιείας, τον Πρόεδρο του Λιμενικου Ταμείου, τον επικεφαλής του Στρατου, τον π. Ηλία και τον κ. Πιζάνια.

Ο Μητροπολίτης μετέφερε το Aγιο Φως από τον Μητροπολιτικό Ναό του Χριστου στον Καθεδρικό Ναό της Χώρας και μετά από σχετική δέηση, στο πλατύ της Παναγίας, το Aγιο Φως το παρέδωσε στον προϊστάμενο του Ναου π. Αμφιλόχιο, ο οποιος φρόντισε να το παραλάβουν οι υπόλοιπες Ενορίες της Χώρας, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Αγίου Χαραλάμπους. 

Τέλος ο Μητροπολίτης εχοροστάτησε στην Παννυχίδα της Αναστάσεως και τέλεσε την Πασχαλινή Θεία Λειτουργία εν μέσω δυνατων κρότων από τους δυναμίτες που συγκλόνισαν ολόκληρο το νησί.

Η παρουσία των πιστων κατά την Θεία Λειτουργία ηταν πράγματι αισθητή αλλά και η προσέλευσίς των στην Θεία Μετάληψη. Οι χοροί των Ψαλτων απέδωσαν τους αναστάσιμους ύμνους με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.

Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ο Μητροπολίτης μας κατά την τάξη ενεδύθη άπασα την Αρχιερατική Στολή στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερου Καθεδρικου Ναου της Παναγίας της Χώρας (στο λιτρί) παρουσία του Επισκόπου, του Ιερου Κλήρου, των αρχων του νησιου πλήθους κόσμου.

 

Κατά το έθος, μικρά παιδιά ντυμένα με την στολή του υποδιακόνου, με συνοδεία εξαπτερύγων, μετέφεραν και από τους τρεις Ιερους Ναούς της Χώρας Ιερές Εικόνες της Παναγίας, του Προδρόμου και του Αγίου Χαραλάμπους.

Με πομπή Κληρος και λαός κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας όπου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγάπης και αναγνώστηκε το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους κατά το έθος και έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ιερου Ναου, Aρχων Μαΐστορ της Μεγάλης του Χριστου Εκκλησίας, κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου το Ευαγγέλιο της Αγάπης στην Ομηρική διάλεκτο.

Μετά το τέλος του Εσπερινου σχηματίστηκε ιερά πομπή και έγινε η λιτάνευσις των Ιεων Εικόνων στους δρόμους της Χώρας υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικης του Δήμου Καλυμνίων υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικου κ. Νικολάου Μαμάκα.

Στην επιστροφή έγινε δέηση στην αυλή της Παναγίας υπό του Μητροπολίτου υπέρ υγείας των απανταχου της γης Καλυμνίων και μοίρασε κόκκινα αυγά στους πιστούς, οι οποίοι του ευχήθηκαν το «Χριστός ανέστη» και ασπάστηκαν το άγιο Ευαγγέλιο.

Το εσπέρας της Κυριακης του Πάσχα τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου ο πανηγυρικός Εσπερινός της Αγάπης υπό του Μητροπολίτου συμπαραστατουμένου υπό του Θεοφιλεστάτου και του Ιερου Κλήρου και ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους καθώς και στο Ομηρικό κείμενο, το οποιο απέδωσε η χορωδία του Ναου υπό την διεύθυνση του κ. Ευστάθιου Τσαγκάρη. Ο Μητροπολίτης ευλόγησε τα αυγά, τα οποια και μοίρασε στο λαό για ευλογία και ευχήθηκε στους πιστούς με μικρό λογίδριο όπως η Ανάσταση του Κυρίου φωτίση και αγιάση πάντας.

  Τέλος, ο Μητροπολίτης μετά τον Εσπερινό επισκέφθηκε το Βουβάλειο Νοσοκομειο και το Σολώνειο Γηροκομειο και ευχήθηκε στους ασθενεις και τους τροφίμους το «Χριστός ανέστη».

Βεβαίως, εδω πρέπει να σημειώσουμε και το έθιμο του νησιου με τους δυναμίτες και τους χορούς του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου που έδωσαν το αναστάσιμο πανηγυρικό χρωμα του νησιου.

Χιλιάδες Καλύμνιοι και Καλυμνιές, μικροί και μεγάλοι, αλλά και επισκέπτες του νησιου χάρηκαν και φωτογράφησαν αυτό το έθιμο.

 

Επιμέλεια:  Γ.Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Γ.Χρυσούλης, Ν.Σμαλιός