ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ

Την Πέμπτη 27 Μαΐου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Χώρας εορτάστηκε με την δέουσα μεγαλοπρέπεια η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων και Ομολογητου Ιωάννου του Ρώσου.

Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος με λειτουργό τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Αμφιλόχιο Σακαλέρο, Προϊστάμενο του Ιερου Ναου και τον Διάκονο Νικόλαο Κλήμη. Ευλόγησε την Αρτοκλασία της Αδελφότητος «Aγιος Ιωάννης ο Ρωσος», εκήρυξε τον θειο λόγο και ανεφέρθη στη ζωή και το έργο του Οσίου Πατρός ημων και κάλεσε το εκκλησίασμα, σ΄αυτή την δύσκολη εποχή που ζουμε, να μιμηθη τον Aγιο της προσευχής, της νηστείας και της μετανοίας και της ομολογίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Προεδρειο της Αδελφότητος δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και το εκκλησίασμα παραθέτοντας τον πατροπαράδοτο καλύμνικο καφέ και τα εύγευστα καλύμνικα φύλλα, που με τόση επιμέλεια τύλιξαν οι κυρίες και δεσποινίδες της αδελφότητος.

 

  

 

 

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ

Ο Aγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 μ.Χ. στη Ρωσία. Οι γονείς του, πιστοί χριστιανοί οι ίδιοι, βάπτισαν τον γιό τους χριστιανό και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού. Ο Aγιος από μικρός έγινε θερμός χριστιανός και διήγαγε τον βίο του εν Χριστώ.

Όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, ο Aγιος Ιωάννης κατετάγη στον Ρωσικό στρατό. Την εποχή εκείνη μαινόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

Ο Aγιος πολέμησε σε αυτόν τον πόλεμο, έως ότου αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και δόθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας.

Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Aγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει.

Ο Aγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου και τέλος, με την βοήθεια του Θεού, ο Τούρκος άφησε ήσυχο τον Aγιο να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του Αγίου ήταν πολύ σκληρές.

Κοιμόταν στο στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα.

Σε αυτόν τον στάβλο, ο Aγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Aγιο Γεώργιο.

Τό ιερό λείψανο τού Αγίου Ιωάννου ολόσωμο καί άφθαρτο στό Προκόπι Ευβοίας σήμερα,  280  χρόνια από την κοίμησή του.