ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ (ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΣΙΑ) 

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Κάλυμνο η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Παϊσίου του νέου του επικαλουμένου Παναγη Μπασια.

ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ

Ο Μητροπολίτης μας προ του Εσπερινου του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Παϊσίου του νέου, του επικαλουμένου (Παναγη) Μπασια, καθηγίασε με το άγιο Μύρο Εικόνα του Οσίου και την παρέδωσε στον Προϊστάμενο του Ιερου Καθεδρικου Ναου Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Πρωτοπρεσβύτερο Αμφιλόχιο Σακαλλέρο με την διάπυρο ευχή όπως ο Όσιος προστατεύει από παντός κακου τον ευσεβη Καλυμνιακό λαό.

Μπορειτε να δειτε σχετικό βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=7cefLgPGxjQ&feature=player_embedded#!

Το εσπέρας της Κυριακής 6 Ιουνίου 2010 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Χώρας τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατουντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου συμπροσευχομένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλλικαρνασσου κ. Εμμανουήλ και σύμπαντος του Ιερου Κλήρου της Νήσου.

Από ενωρίς ειχαν κατακλύσει τον Ναό ευσεβεις προσκυνητές, οι οποιοι ετίμησαν την εορτή του Οσίου αλλά και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου μας, ο οποιος χάριτι Θεία φέρει το όνομα του Οσίου Πατρός Παϊσίου.

 

Μετά τον Εσπερινό, στον οποιο έψαλλαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Σχολης Βυζαντινης Μουσικης της Ιερας Μητροπόλεως υπό τας διευθύνσεις του Διευθυντου της Σχολης κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου, Aρχοντος Μαΐστορος της Μ.Χ.Ε. και των καθηγητων Γωργίου Καραφύλλη, Ειρήνης Κουκουβα, Κουμπαρα Ατσα μετά της χορείας ιεροψαλτων της Νήσου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιερας Μητροπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικου Θρόνου π. Ιωάννης Χαλκίτης προσεφώνησε τον Μητροπολίτης μας εκ μέρους του Ιερου Κλήρου της Νήσου λίαν ευστόχως αποδώσας την αγάπη του ευαγους Κλήρου προς τον Μητροπολίτη.

Στο τέλος, ευχαρίστησε τον Διευθυντή της Σχολης, τους καθηγητές και τους μαθητές και μαθήτριες της Σχολης, που έψαλλαν και ύμνησαν την μεγάλη μορφή του ταπεινου Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Παϊσίου και έψαλαν και τον Πολυχρονισμό του. Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε συγκινημένος το εκκλησίασμα όλο, που του ευχήθηκε «έτη πολλά» και «καλό Παράδεισο». Στο προαύλειο του Ναου ο Προϊστάμενος του Ναου π. Αμφιλόχιος Σακαλέρος μετά του Εκκλησιαστικου Συμβουλίου και των κυρίων και δεσποινίδων της Ενορίας προσέφεραν γλυκίσματα και αναψυκτικά στο εκκλησίασμα.

 

Ο Μητροπολίτης μας απευθυνόμενος στον Πρωτοσύγκελλο, στον ευαγη Κλήρο και σε ολόκληρο το εκκλησίασμα ευχαρίστησε πάντας και δεήθηκε όπως «Κύριος ο Θεός, δια πρεσβειων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημων Παϊσίου, χαρίζη πλούσια τα αγαθά Του σε ένα έκαστον εξ ημων και στις προσφιλεις οικογένειές σας στην δύσκολη εποχή που ζουμε». Δεν παρέλειψε να αναφερθει και στους όπου γης ευρισκομένους Καλυμνίους, Λερίους, Αστυπαλίτας και Δωδεκανησίους, οι οποιοι πολλαπλως εκδηλώνουν την αγάπη τους προς το πρόσωπό του.

Το πρωί της Δευτέρας 7-6-2010, ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε μετά του Διακόνου Νικολάου την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Καλύμνου συμπροσευχομένων του Θεοφιλεστάτου, του Ιερου Κλήρου και πολυπληθους εκκλησιάσματος.

Τους χορούς επλαισίωσαν οι ψάλται : ο Λαμπαδάριος του Ιερου Ναου κ. Θέμελης Γάργαλης, ο Aρχοντας της Μ.Χ.Ε. Ακτουάριος κ. Ηλίας Πηγούνιας, ο πολιός των ιεροψαλτων κ. Διονύσιος Σπυρόπουλος, ο κ. Παντελής Σπυρόπουλος, οι οποιοι με βυζαντινό ύφος απέδωσαν τις ιερές υμνωδίες και την Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους αλλά και πάντα τα πνευματικά αυτου τέκνα τα εκτός Καλύμνου δια την αγάπη και αφοσίωσή τους στο πρόσωπο του Μητροπολίτου μας.

Στην αίθουσα του Πνευματικου Κέντρου του Ναου ο Προϊστάμενος π. Νικόλαος Καζαβούλης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι κυρίες και δεσποινίδες της Ενορίας δεξιώθηκαν τον Σεβασμιώτατο, τον Θεοφιλέστατο, τους αιδεσιμωτάτους Ιερεις και το εκκλησίασμα προσφέροντες τον πατροπαράδοτο καφέ μετά πολλων νηστισίμων γλυκων και εδεσμάτων. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και πάλι τον π. Νικόλα καθώς και τις κυρίες και δεσποινίδες για την προσφορά τους και την αγάπη τους προς τον Σεβασμιώτατο.

Τον Εσπερινό και την Θεία Λειτουργία απεθανάτισαν οι καλλιτέχνες Κώστας Βογιατζης, Νικόλαος Μαμάκας, Μάμας Χαραμαντας και Αργύρης Γεωργαντης, τους οποίους και ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης.

http://www.im-leka.gr