ΕΟΡΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

 

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου εις τον Ι.Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκαν οι Aγιοι Μάρτυρες της Μικράς Ασίας, οι κατά τον διωγμόν του 1922 μαρτυρήσαντες.

 

Την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβ.Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παίσιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε επιμνημόσυνος δέησις και εν συνεχεία ομίλησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου και Εφημέριος του Ιερού Ναού π.Νικόδημος Φωκάς.

 

Εις την ομιλία του αναφέρθη εις τα μαρτύρια των κληρικών και λαϊκών της Ιωνίας, εις την διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας μας και του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου εις το γένος και την πατρίδα μας, και εις την ανάγκη να μην λησμονούμε την ιστορίας μας.

 

Έκαμε δε έκκληση εις τους παρευρισκομένους απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων του νησιού μας, όπου είχαν κατακλήσει τον Ιερό Ναό, να δημιουργήσουν Σύλλογο Μικρασιατών στη Λέρο, λέγοντάς τους «αυτό που δεν έκαμαν οι παππούδες μας και οι γονείς μας ας το κάμουμε εμείς, τα εγγόνια και τα παιδιά τους, τους το οφείλουμε».

Ο Σεβασμιώτατος εις την συνέχεια ανεφέρθη εις την Μικρασιατική καταστροφή καθώς και στα μαρτύρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευλόγησε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του Συλλόγου. Μαζί με το αντίδωρο διένειμε μικρασιατικό γλυκό που είχε ανάγλυφο τον δικέφαλο αετό.

 

Κατόπιν εις το παρακείμενο αρχονταρίκι του Ιερού Ναού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο δεξιώθηκε τον Μητροπολίτη και τους πιστούς.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν, στο μικρό μουσείο του πνευματικού κέντρου, παλιούς χάρτες της Μικράς Ασίας καθώς και μεγάλο αριθμό βιβλίων που αναφέρονταν στις αξέχαστες πατρίδες.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  Νικ.Νταλόγλου