ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ
Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης μετά του Ιερού Κλήρου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ στο Λακκί της Λέρου.
Στην τελετή παρέστησαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, αντιπροσωπείες μαθητών από σχολεία, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μεταξύ αυτών και η πρόεδρος και τα μέλη του Συλλόγου Γυναίκες Χωρίς Σύνορα παραρτήματος Λέρου, που είχαν και την ευθύνη της οργάνωσης της επιμνημόσυνης δέησης.
Μετά το πέρας της τελετής η Γυμνασιάρχης του Μπελλενείου Γυμνασίου Πλατάνου Λέρου κα.Ειρήνη Διαμαντάρα αναφέρθηκε στα ηρωικά κατορθώματα του πλοίου ΑΔΡΙΑΣ του πολεμικού μας Ναυτικού.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ
Αδρίας L-67 (1942-1945) Αντιτορπιλικό τύπου Hunt III
Παραχωρήθηκε από το βρετανικό ναυτικό (δανεισμός) και η παραλαβή του έγινε από τον Ανπχο Ι. Τούμπα στο Νewcastle της Αγγλίας στις 20 Ιουλίου 1942.
Στις αρχές Ιανουαρίου 1943, έπλευσε προς τη Μεσόγειο λαμβάνοντας μέρος σε συνοδείες νηοπομπών. Στις 27 Ιανουαρίου 1943 και ενώ βρισκόταν 360 μίλια ΒΔ του ακρωτηρίου Finisterre, βύθισε, σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις, το γερμανικό Υ/Β U-553 (το βρετανικό ναυαρχείο με σήμα του το θεώρησε πιθανώς βυθισθέν). Επίσης, κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης, στις 13 Φεβρουαρίου 1943, ενδεχομένως να βύθισε ή να έβλαψε σοβαρά το U-623 (η τελευταία αναφορά του Υ/Β αυτού ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 1943).
Έλαβε μέρος σε συνοδείες πολλών νηοπομπών στη Μεσόγειο και στις επιχειρήσεις αποβάσεως στη Σικελία, όπου τη νύχτα της 20/21 Ιουλίου 1943 αντιμετώπισε επιτυχώς σε νυχτερινή συμπλοκή 3 τορπιλακάτους. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, ο ιταλικός στόλος του Τάραντα πλέοντας προς τη Μάλτα παραδόθηκε σε δύναμη 4 πολεμικών μεταξύ των οποίων και ο ΑΔΡΙΑΣ.
Κατά τις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου, στις 22 Οκτωβρίου 1943 και ενώ βρισκόταν κοντά στην Κάλυμνο με το βρετανικό Α/Τ HURWORTH, προσέκρουσε σε νάρκη και από την έκρηξη αποκόπηκε η πλώρη του. Το HURWORTH στην προσπάθειά του να πλεύσει προς βοήθεια του ΑΔΡΙΑΣ προσέκρουσε επίσης σε νάρκη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να απολεσθούν 143 άνδρες.
Το ΑΔΡΙΑΣ παρά τις ζημιές κατόρθωσε και έφθασε στην κοντινή τουρκική ακτή του Gumucluk (Γκιουμουσλούκ). Οι απώλειες του ήταν 21 νεκροί και 30 τραυματίες. Έπειτα από μικρές επισκευές απέπλευσε την 1η Δεκεμβρίου 1943 και, μολονότι χωρίς πλώρη, κατόρθωσε να φθάσει στην Αλεξάνδρεια στις 6 Δεκεμβρίου, όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή από τον αγγλικό στόλο και τα άλλα συμμαχικά πλοία.
Αυτό το κατόρθωμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα τόλμης και επιδεξιότητας του κυβερνήτη και του πληρώματος. Με την απελευθέρωση, έφθασε έπειτα από πρόχειρη επισκευή της πλώρης του και αυτό στην Ελλάδα μαζί με τα άλλα πλοία του Στόλου. Η πλήρης επισκευή του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του τερματισμού των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.
ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ τύπου Hunt III
Διαστάσεις: μήκος: 85,3μ , πλάτος:11,4μ , βύθισμα: 2,4μ
Εκτόπισμα: 1.490 τόνοι
Πρόωση: ατμοστρόβιλοι 19000 ίπποι
Ταχύτητα: 26 κόμβοι
Οπλισμός: 4 (2 δίδυμα) πυροβόλα των 4 ιντσών, 1 τετράκαννο pom-pom 40 χιλ., 3 πυροβόλα 20 χιλ., 2 Τ/Σ 21 ιντσών και βόμβες βάθους
Πλήρωμα: 170 άνδρες
Επιμέλεια-Φωτογραφίες: Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως