ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 2010

 

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Καλύμνου η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος πανσόφου, νύμφης του Χριστού, Αικατερίνης.

 

Πλήθη πιστων Καλυμνίων, όλων των ηλικιων, ανέβηκαν στο όρος Βοθύνων για να ανάψουν το κεράκι της ευλαβείας του και να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Αγίας καθώς και μικρό τμημα του αγίου λειψάνου Της και να παρακαλέσουν την Αγία όπως μεσιτεύει στον Σωτηρα Χριστό υπέρ υγείας και πνευματικης τους και πνευματικης ανατάσεως.

Η αγία Καθηγουμένη Νεκταρία μοναχή και οι μοναχές, με περίσσεια αγάπη καλυμνιακή, καλωσόρισαν τους ευσεβεις προσκυνητές στο καταστόλιστο προαύλειο της Μονης.

Σε όλους ειναι γνωστό ότι Μονή λειτουργει με το παλαιό ημερολόγιο, το οποιο και ανέφερε ο Μητροπολίτης μας στον λόγο του και ευχαρίστησε την Ηγουμένη και τις μοναχές που διέκοψαν δια ολίγον την λειτουργία του παλαιου τυπικου για να εορτάσουμε όλοι μαζί, με μία ψυχή και μία καρδιά, την εορτή της Εφόρου και Προστάτου της Μονης Αγίας Αικατερίνης.

 

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, που χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας, συμπαραστατούμενος από πολλούς ιερεις της Νήσου, έψαλλαν με το βυζαντινό ύφος και με τον καλυμνιακό τόνο αρκετοί ιεροψάλτες του Νησιου μας υπό την διεύθυνση του πολιου γέροντος του ψαλτηρίου κ. Διονυσίου Σπυροπούλου.

Ακολούθησε αγρυπνία στην οποία λειτούργησαν ο πνευματικός της Μονης π. Κυπριανός μετά των ιεορομονάχων Θεοκλήτου και Κασσιανου και του πρεσβυτέρου π. Μιχαήλ Κουκουβα και του ιεροδιακόνου Γεωργίου Θεοδωρίδη και έψαλλαν τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία οι ιεροψάλτες Αριστοκλης Μαρινος και Μικές Κουλιας.

 

Τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία ακολουθήθηκε το μοναστηριακό τυπικό της Μονης.

Μετά τον Εσπερινό η αγία Ηγουμένη και οι μοναχές προσέφεραν στην μεγάλη τραπεζαρία της Μονης ρόφημα, την πατροπαράδοτη κανέλλα, και αρκετά βουτήματα και φρουτα.

Τέλος, η Ιερά Μονή θα εορτάσει την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης με το παλαιό ημερολόγιο στις 8 Δεκεμβρίου 2010.

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ