ΣΤΗΝ  ΛΕΡΟ 

Με έναν καταγάλανο ουρανό και με αρκετό κρύο, εορτάσθηκαν στη Λέρο τα Aγια Θεοφάνεια.

Επίκεντρο της εορτής ο Μητροπολιτικός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», όπου, όπως και σε όλες τις Ενορίες, ετελέσθησαν η Θεία Λειτουργία και η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.

   

Στις 10 το πρωί προσήλθαν οι Αρχές Λέρου και στις 10:30 εκκίνησε η πομπή δια τον λιμένα της Αγίας Μαρίνης. Της πομπής προηγείτο η Φιλαρμονική του Δήμου Λέρου και ακολουθούσαν τα Ιερά Εξαπτέρυγα, τα λάβαρα, οι Ιεροψάλτες, ο Τίμιος Σταυρός, ο Ιερός Κλήρος, η Εικόνα της Παναγίας μας, πού έφεραν ναύτες της Ναυτικής Βάσεως, και ακολουθούσαν οι Αρχές και πλήθος κόσμου. Την πομπή πλαισίωναν αγήματα του Στρατού και του Ναυτικού και τμήματα οδηγών του προσκοπισμού.

   

Στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνης, για πρώτη φορά, ο Ιερός Κλήρος, η Έπαρχος και ο Δήμαρχος επέβησαν στο σημαιοστολισμένο πλωτό του Λιμενικού, το οποίο διέθεσε ο Λιμενάρχης της Λέρου Ανθυποπλοίαρχος κ.Ευάγγελος Λιλόγλου και σε αρκετή απόσταση από την προβλήτα έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο κ.Θρασύβουλος Ευαγγέλου, στον οποίο εδωρήθη χρυσός επιστήθιος σταυρός.

Η τελετή της καταδύσεως ετελέσθη και εις άλλας Ενορίας, του Λακκίου, Αλίντων, Ξηροκάμπου και Δρυμώνος.

 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ 

 

Και στην Κάλυμνο με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Aγια Θεοφάνεια. Επίκεντρο ο Ιερός Ναός του Χριστού. Στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. κ. Εμμανουήλ.

 

      

Βάσει του σχετικού προγράμματος μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού εντός του Ιερου Ναου παρουσία των Αρχων και πλήθους πιστων εσχηματίσθη ιερά πομπή προς τον προκαθορισμένο χωρο του λιμένος. Ο Θεοφιλέστατος έρριξε τον Τίμιο Σταυρό προς καθαγιασμό των υδάτων στη θάλασσσα και τον ανέσυραν νέοι της Καλύμνου που έπεσαν στα κρύα νερά.

       

Την εορτή των Θεοφανείων ετίμησε με την παρουσία του, όπως κάθε χρόνο, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αριστείδης Παυλίδης.

Η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρου έγινε και σε άλλα σημεια του Νησιου, Βαθύ, Μυρτιές, Βοθύνους, Αργινώντα καθώς και στα νησιά Ψέριμο και Τέλενδο.

Επίσης και στην Αστυπάλαια με την αυτήν Εκκλησιαστικήν τάξιν γιορτάστηκε η λαμπρά εορτή των Θεοφανείων με τον καθαγιασμό των υδάτων στην προκυμαια του Νησιου παρουσία του Δημάρχου και των τοπικων αρχων.

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης