Εγκαινιάστηκε ο Ι.Ναός της Αγίας Σκέπης στο Aργος Καλύμνου

Την Κυριακή 16/1/11, ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος τέλεσε τα εγκαίνια του νεόκτιστου ι. ναού της Αγίας Σκέπης, στο Αργος Καλύμνου.

Την ιεροτελεστία ενέταξε, με τελετουργική λαμπρότητα, στο τυπικό της κυριακάτικης ιερής ακολουθίας, στο τέλος του Ορθρου και πριν τη Θ. Λειτουργία.

Κτήτορας του περίλαμπρου αυτού ναού είναι ο αείμνηστος Κουμπαράς Ατσάς, έμπορος εκκλησιαστικών ειδών, ο οποίος επέλεξε ως τόπο ανέγερσης του αφιερώματός του τις υπώρειες της δυτικής πλαγιάς του Αργους, σε σημείο από το οποίο η Αγία Σκέπη, εποπτεύει και σκέπει όλο το οροπέδιο, ενώ αποτελεί μοναδικό στολίδι για την περιοχή.
Η εκκλησία έχει τις διαστάσεις και τα μέτρα που ταιριάζουν σε ένα ναό χωριού, και είναι υπερυψωμένη, καθώς αξιοποιήθηκε το επικλινές της πλαγιάς. Στο ισόγειο του κάτω επιπέδου κατασκευάστηκαν αποθηκευτικοί χώροι και μεγάλη αίθουσα τελετών, και ο περιβάλλων χώρος της εκκλησίας διαθέτει τεράστιες αυλές και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

 

Η ακολουθία των εγκαινίων ξεκίνησε από τις προετοιμασίες της παραμονής, του Σαββατόβραδου, και τελέστηκε την επομένη το πρωί, με τελετουργικές ιδιοτυπίες και ιερουργικά δρώμενα, που σπάνια έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένας Χριστιανός. Γι’ αυτό και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.

Το πρωί της Κυριακής οι ακολουθίες του Ορθρου, των Εγκαινίων και της Θ. Λειτουργίας τελέστηκαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, χοροστατούντος του μητροπολίτη και συμπαραστατουμένου από ακολουθία δύο ιερέων, του Αμφιλογίου Σακαλέρου, εφημερίου της Παναγίας Χώρας, και Ιγνατίου Απορέλη, εφημερίου  των Αγ. Αποστόλων Αργους, και του διακόνου Γ. Κλήμη. Στα στασίδια έψαλλαν με βυζαντινό ύφος οι ιεροψάλτες Ποσειδών Ζαΐρης και κ. Σπύρος Φερμάνης, δεξιός ιεροψάλτης του ενοριακού ναού Αργους.

 

Κεντρικό σημείο τελετουργικής αναφοράς ήταν η Αγία Τράπεζα, στην πλάκα της οποίας ο μητροπολίτης είχε εναποθέσει λείψανα δύο αγίων, σε ειδικά χαραγμένη υποδοχή. Ο καθαγιασμός του ι. ναού είχε μυστηριακό χαρακτήρα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια: Ο μητροπολίτης, με ολόσωμο λευκό χιτώνα πάνω από τα ιερά άμφιά του, κρατώντας πράσινο καλάμι (φρέσκο) στην άκρη του οποίου είχε δέσει σφουγγάρι ποτισμένο με μύρα, καθαγίασε τις τέσσερις βάσεις της Αγίας Τράπεζας και, ακολούθως, το θόλο του Αγίου Βήματος, στον οποίο δεσπόζει η εικόνα της Πλατυτέρας  -   μια αγιογραφία που έχει στη βάση της αχνή ζωγραφική σύνθεση της όψης του λιμανιού της Καλύμνου. Μετά το Ιερό, ο μητροπολίτης καθαγίασε τα κύρια σημεία του ναού, τη δυτική πλευρά, το προσκυνητάρι και τις βάσεις των αψίδων του τρούλου. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα καλύμματα της Αγίας Τράπεζας και, τέλος, το άναμμα των καντηλιών του Τέμπλου, από τους οικείους κτήτορα. Ο λευκός χιτώνας του μητροπολίτη, μετά την απόλυση, μοιράστηκε στο εκκλησίασμα, σε μικρά κομμάτια βαπτισμένα σε ειδικό μείγμα κεριού και μύρων.

 

Την τελετή των εγκαινίων διαδέχτηκε η ακολουθία της Θ. Λειτουργίας, κατά τη συνήθη τυπική διάταξη, και το τελετουργικό της ημέρας έκλεισε  με την επιμνημόσυνη ακολουθία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κτήτορα Κουμπαρά Ατσά. Τέλος, σύμφωνα με τα καθιερωμένα, η σύζυγος και τα παιδιά του κτήτορα προσέφεραν τον καφέ και τα κεράσματα των μνημοσύνων στην αίθουσα τελετών του ι. ναού.
Ο αείμνηστος κτήτορας δεν αξιώθηκε να χαρεί τα έργα των χειρών του και εγκαίνια της μεγάλης του δωρεάς. Ομως, η παρουσία της οικογένειάς του αναπλήρωσε, κατά συνθήκη, το κενό της απουσίας του.

 

Η περίλαμπρος αυτός ναός θα λειτουργεί περιστασιακά, αφού ενοριακή εκκλησία του Αργους παραμένει ο ιστορικός ναός των Αγ. Αποστόλων, στην είσοδο του οροπεδίου και στο Μετόχι του Αγ. Θεολόγου Πάτμου. Το Αργος όμως τα τελευταία χρόνια άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται, με ρυθμούς μάλιστα που προδιαγράφουν τη δημιουργία, μέσα σε λίγα χρόνια, μιας νέας κωμόπολης. Γιατί αποτελεί πια πόλο έλξης πολλών Καλύμνιων, που επιλέγουν το Αργος για τη μόνιμη κατοικία τους, χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς η απόσταση του από τη Χώρα και τον Πάνορμο είναι μόλις 1 χιλιόμετρο και από την Πόθια περ. 3 χιλιόμετρα. Επομένως και το μέλλον του νέου αυτού ναού θα συμβάλει στην κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του νέου αυτού οικιστικού διαμερίσματος της Καλύμνου.

 

Κείμενο-Φωτογραφίες: Εφημερίδα:  «Η Αργώ της Καλύμνου»