Δόξα, αινο και ευχαριστία αναπέμπω στον Πανάγαθο Θεό που με αξίωσε να επισκεφθω τις Ηνωμένες Πολιτειες Αμερικης και να δω από κοντά τα απόδημα αδέλφια μας Καλύμνιους, Λέριους, Αστυπαλίτες, μετανάστες από όλα τα νησιά της  Δωδεκανήσου και γενικως την Ελληνική Ομογένεια, η οποια ζει και δραστηριοποιειται στη φιλόξενο χώρα των ΗΠΑ.

Η ευγένεια και η αγάπη προς την ταπεινότητά μου του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικης κ. Δημητρίου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Υερσέης κ. Ευαγγέλου η φιλόστοργος μέριμνα, η πλουσία σε αγάπη καρδία του Ατλάντας κ. Αλεξίου, η πλουσία φιλοξενία του Αρχιμανδρίτου π. Αποστόλου Κουφαλάκη Ιερατικως Προϊσταμένου του Ιερου Ναου Αγίου Δημητρίου Αστόριας και των συνεφημερίων αυτου, η υποδοχή του Προέδρου της αδελφότητας Καλυμνίων Αστόριας κ. Γεωργίου Νυστάζου και της πάντα αεικίνητης αντιπροέδρου κ. Ευδοκίας Καμπούρη, η αδελφική και γνησία αγάπη του Ιερατικως Προϊσταμένου του Ιερου Ναου Αγίου Νικολάου Tarpon Springs π. Μιχαήλ, η αξιοπρεπής προσπάθεια του πατρός Ιωάννου να βρίσκεται πάντοτε κοντά μου, η πανταχού παρουσία και η πλουσία φιλοξενία της Δημάρχου του Tarpon Springs ερετίμου κυρίας Μπιλλήρη ως και του Δημοτικου Συμβούλου κ. Χρυσοστόμου Ζεμπιλά, η ευγένεια αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η δραστηρία Πρόεδρος της αδελφότητος των Καλυμνίων του Tarpon Springs κ. Μαρία Παντελή μετά των υπολοίπων μελων της αδελφότητος, πράγματι μου έδωσαν τη μεγάλη χαρά ώστε αυτές τις δώδεκα ημέρες να ζήσω κι εγώ κοντά στα αδέλφια μας που ζουν και δραστηριοποιουνται στη φιλόξενο χώρα της Αμερικης.

   

Εγώ όσο και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καλυμνίων κ. Φίλιππος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικου Συμβουλίου κ. Σάκης Ζερβός και η δεσποινίς Διαμάντω Σαμίου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το πώς ζουν οι συμπατριωτες μας στην Νέα Υόρκη, Αστόρια και Tarpon Springs της Φλώριδας.

Τι να πρωτοθυμηθει κανείς σε αυτό το δωδεκαήμερο που περάσαμε κοντά τους, δωδεκαήμερο πνευματικης και πατριωτικης ανατάσεως:

   

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αστόριας κατάμεστο από πιστούς με αθρόα προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία, τη δεξίωση στο Πρεσβυτέριο του Ιερου Ναου υπό της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, το ξέσπασμα κατά την διανομή του Αντιδώρου προς την ταπεινότητά μου αλλά και προς τα άλλα μέλη της Δημοτικης Αντιπροσωπείας από τα αδέλφια μας της Κοινότητας Αστόριας γενικως. Το πλούσιο γευμα με το πατροπαράδοτο Καλυμνιακό «μουούρι», τα εύγευστα «φύλλα», το μυρωδάτο στιφάδο χταπόδι και οι καφτεροί χταποδοκεφτέδες που παρέθεσε ο Σύλλογος των Καλυμνίων στο «Καλύμνικο Σπίτι» της Αστόριας.

Θα μείνει δε σε μένα ανεξίτηλα στη μνήμη μου ο στολισμός του κέντρου της Νέας Υόρκης με φαντασμαγορικά λαμπιόνια και το ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο και τέλος να κυματίζει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικης η Γαλανόλευκος Ελληνική Σημαια, το σύμβολο του Έθνους.

Τα μάτια μου βούρκωσαν στη θέα του μέρους που άλλοτε υψώνοντο οι δύο πύργοι, σύμβολο του Αμερικανικου μεγαλείου. Στο χωρο εκεινο, μυστικά, ετέλεσα Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης όλων εκείνων των ψυχων που εθυσιάσθηκαν στην αλαζονεία του συγχρόνου ανθρώπου.

Σ΄αυτή την ωραια πόλη ειχα την τύχη να συναντήσω τον ρέκτη και αγαπητό μοι εν Χριστω αδελφό Aγιο Νέας Υερσέης κ. Ευάγγελο, γόνος και αυτός της αριστοτόκου Νήσου Καλύμνου, του οποίου η φιλοξενία υπερέβη δύναμαι να πω και αυτή την φιλοξενία του Αβραάμ.

Για τρία ολόκληρα καλοκαίρια άκουγα από πολλούς Καλύμνιους παραθεριστές ότι το χωριό τους το Tarpon Springs της Φλώριδα είναι ωραιο με ουρανό καταγάλανο, με θάλασσα ήρεμη και ανθρώπους με Καλυμνιακό ταπεραμέντο. Αυτά όλα ειχα τη χαρά και την ετυχία, με την ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου να γνωρίσω εκ του σύνεγγυς και να θαυμάσω πράγματι το ωραιο χωριό με τον περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου. Τις ωραιες αίθουσες, της αδελφότητος των Καλυμνίων, της μεγάλης αίθουσας του Ναου του Αγίου Νικολάου και της Κοινότητος, όπου σ΄αυτή την αίθουσα γιορτάσαμε την αλλαγή του χρόνου και όλοι μαζί δώσαμε το φιλί της αγάπης με την ευχή για μια νέα χρονιά πλούσια σε πνευματικά και υλικά αγαθά.

Η επίσκεψη στο Δημαρχειο του χωριου και η παράδοση στην ταπεινότητά μου υπό της εριτίμου κ. Δημάρχου του κλειδιου του χωριου για μένα ηταν πράγματι ένα μεγάλο γεγονός για τη ζωή μου.

Η Πρωτοχρονιάτικη Λειτουργία και Δοξολογία με την άδεια του σεβαστου και λίαν αγαπητου μοι αδελφου Αγίου Ατλάντας κ. Αλεξίου για με ητο μία πνευματική ανάτασις όλως απρόσμενη και η απλότης του αγαπητου αδελφου εν Χριστω Αγίου Δαρδανελίων κ. Νικήτα γόνου κι αυτου της Νήσου Καλύμνου, όπως και των ιερέων του Ναου, δεν θα φύγουν ποτέ από τη μνήμη μου.

Η επίσκεψις στη Μονή της Παναγίας των Βλαχερνων και του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω και η φιλοξενεία των αδελφων προς την ταπεινότητά μου και στην αντιπροσωπεία του Δήμου Καλυμνίων, μέσα στην αχανή έρημο, μου έφερε στη μνήμη του Πατριάρχου Αβραάμ τα καλά παρά την δρυ Μαμβρη.

Η επίσκεψις δε και στη Γυναικεια Μονή του Ευαγγελισμου της Θεοτόκου σ΄εκεινο το μαγευτικό τοπίο, με την προσφορά της αγάπης των μοναζουσων της προς εμέ της εικόνος του οσίου και θεοφόρου πατρός ημων Παϊσίου του νέου, έφερε στη μνήμη μου την Ιερά Μονή Λεπέδων Ληξουρίου Κεφαληνίας όπου ο Όσιος ετελουσε την Θείαν Μυσταγωγία καθημερινως του οποίου η ταπεινότης μου φέρει και το όνομα.

Ηταν μεγάλη τιμή προς εμέ να δεχθη την ταπεινότητά μου, ως και τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γεωργίου Νικητιάδη και την αντιπροσωπεία του Δήμου Καλυμνίων ο πολιός Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικης κ. κ. Δημήτριος του οποίου εθαύμασα την απλότητα, την προσφορά του προς την Εκκλησία και μάλιστα προς τον Οικουμενικόν Θρόνον, αλλά και προς την Ελληνορθόδοξον Παιδείαν της Αμερικης δια την οποιαν αγωνίζεται προκειμένου οι νέοι να παραμένουν πιστοί στην Ορθοδόξο Εκκλησία και στα ελληνικά ιδεώδη του γένους.

         

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για την Εορτή των Θεοφανείων στον κατάμεστο περικαλλή Ναό του Αγίου Νικολάου Tarpon Springs, τον οποιο Ναό εκεινα τα δύσκολα χρόνια μετανάστες Καλύμνιοι, Συμιακοί, Χαλκιτες και από άλλα μέρη της Ελλάδος ανήγειραν προς τιμήν του Αγίου των Ναυτικων και Αινον και Δοξολογίαν του Τριαδικου Θεου, ηταν δι εμέ κάτι το εξαίσιο.

Και πράγματι, ησθάνθη δέος όταν κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία οι καλλίφωνοι ψάλτες του Ναου και οι δύο μικτές χορωδίες έψαλλαν με κατάνυξη τους ύμνους της μεγάλης Εορτης των Θεοφανείων. Το απλό αλλά μεστό κήρυγμα του Αγίου Αμερικης ακόμα απηχεί στ΄αυτιά μου καθώς και οι πατρικές παραινετικές συμβουλές προς τους νέους τους οποίους και εκάλεσε να είναι κοντά εις την Εκκλησία.

Ο καθαγιασμός των υδάτων εντός του Ναου αλλά και εκτός του Ναου στην κατάμεστη παραλία του Tarpon Springs με τους εικοσιπέντε χιλιάδες πιστούς, τα εβδομήντα νέα παιδιά που έπεσαν στη θάλασσα δια να σύρουν τον Τίμιο Σταυρό, η παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Βουλης του κ. Γ. Νικητιάδη, του Έλληνος υποπροξένου, της Δημάρχου και των λοιπων αρχων για με θα είναι ένας μεγάλος σταθμός της ζωης μου.

    

Το πατροπαράδοτο γλέντι με τους ελληνικούς χορούς και με τα παραδοσιακά εδέσματα στην πλατεία του Tarpon Springs μου θύμισε ένα Ελληνορθόδοξο πανηγύρι που γίνεται στα νησιά μας ιδίως κατά τον Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν της Παναγίας μας.

Η δε φροντίδα που ειδα κατά την επίσκεψή μου στον  Οικο Ευγηρίας προς του αδελφούς μας γέροντας με έκανε να θαυμάσω αυτούς που προσφέρουν πλούσια την αγάπη τους προς τον συνάνθρωπό μας, προς τον άνθρωπον που στον κόσμο ναι μεν δεν είναι τελείως μόνος αλλά έχει και τη στοργή και τη συμπαράσταση των ανθρώπων του ελέους και της αγάπης.

    

Πως, λοιπόν, κανείς να μη θαυμάζει τα του Θεου μεγαλεια και την Δόξα Αυτου στη φιλόξενο χώρα της Αμερικης και πώς να μη χαίρεται για την ευημερία και πρόοδο όλων εκείνων που έφυγαν από την Πατρίδα Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή στην ξενιτιά. Πάντως οι Έλληνες μετανάστες που ζουν και κινουνται μέσα στα Ελληνορθόδοξα ιδεώδη ειμαι βέβαιος ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ την Πατρίδα τους την Ελλάδα αλλά και θα μεταφέρουν από γενιά σε γενιά με δόξα και τιμή τα σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Έθνους.

    

Από τα βάθη της καρδιάς μου αισθάνομαι την ανάγκη επιστρέφοντας στην Κάλυμνο να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστό σε όλους εκείνους οι οποιοι μου έδωσαν την ευκαρία να ζήσω μία ωραια Πρωτοχρονιά και μία ωραια Ελληνορθόδοξη ημέρα των Θεοφανείων εκτός των Ελληνικων ορίων στην πάντα φιλόξενη χώρα της Αμερικης.

 

Ο Μητροπολίτης

Ο Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παΐσιος