ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΕΝΩΣΗ  ΛΕΡΙΩΝ

Παρουσία της Λεριακής παροικίας έγινε η κοπή της βασιλόπιτας της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων Αθηνών-Πειραιώς.

Κατόπιν του κοινού προγράμματος του Δήμου Λέρου και της Αδελφότητος, το πρωί της Κυριακής 27 Ιανουαρίου 2008, στην κατάμεστη αίθουσα από Λεριούς και φίλους αυτών, ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε την βασιλόπιτα και ευχήθηκε στις Αρχές και στους προσκεκλημένους, όπως «το νέο έτος είναι ευλογημένο και μεστό παντός αγαθού, υλικού και πνευματικού». Εκάλεσε δε τους συμπολίτες μας, απανταχού Λερίους, οι οποίοι αγαπούν το νησί τους να έρχονται και να επισκέπτονται τακτικά ιδίως κατά τους θερινούς μήνες το νησί. «Η Παναγία του Κάστρου να σκέπει και να ευλογεί τα έργα των όπου γής ευρισκομένων αδελφών μας Λερίων».

   

Προ της κοπής, έλαβαν χώρα οι χαιρετισμοί από τις αρχές και ο Δήμαρχος Λέρου κ.Τιμόθεος Κωττάκης, αφού έκανε μίαν σύντομη αναφορά για τα εκτελούμενα έργα στο νησί, παρέδωσε στην εκπρόσωπο της Κυρίας Μ.Βαρδινογιάννη την ενδυμασία της Λεριάς Αρχόντισσας.

Ο δε πρόεδρος της Παν.΄Ενωσης Λερίων κ.Ν.Νταλόγλου ετίμησε δια πλακέτας τον αντιδήμαρχο κ.Ευάγγελο Ασβεστά, καθώς και την φερέλπιδα νεανίδα Aρτεμις Σπανού, αθλήτρια μπάσκετ, η οποία διακρίνεται στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ.

    

Η τελετή πλαισιώθηκε με τοπικούς χορούς από την μικρή ομάδα του συλλόγου και με τον παλμό τον Λεριακό κατέπληξαν τους πάντες. Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με το πατροπαράδοτο νησιώτικο τραγούδι του νησιού μας «Η μπρατσέρα».

Την παρουσία της καλοστημένης εκδήλωσης, που έγινε πλέον έθιμο για την Λεριακή παροικία, είχαν ο Κώστας Πάχος και η Αγγελική Καραγγέλου.

Συγκίνηση προεκάλεσε η αναφορά τόσο του Μητροπολίτου μας, όσο και των υπολοίπων ομιλητών στην αείμνηστη Σταυρούλα Νταλόγλου, συζύγου του προέδρου, ενώ η παρουσία των μικρών εγγονιών της φανερώνει την συνέχεια της οικογενείας Νταλόγλου στον Σύλλογο Λερίων, αλλά και την εφημερίδα μας «Λεριακά Νέα».

 

ΕΝΩΣΗ  ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ  ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Ένωση Καλυμνίων Αττικής έκοψε την πίτα της στην πνευματική της εστία, στην οδό Πατησίων 46 στην Αθήνα.

Ο πάντοτε ευγενής πρόεδρος κ.Ι.Γιαλάφος, καλωσόρισε τους προσκαλεσμένους του.

    

Ο Μητροπολίτης μας ευλόγησε την βασιλόπιτα και ευχήθηκε στους παρευρισκομένους ευλογημένο το νέο έτος και όπως οι Aγιοι του νησιού Νικόλαος, Παντελεήμων και Σάββας σκεπάζουν τον ιερό βράχο της Καλύμνου και δίδουν δύναμιν στους κατοίκους της.

Συγκινητική ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Η νεωτέρα ιστορία της Καλύμνου» του συγγραφέα κ.Σακελλάρη Τρικοίλη. Τόσον ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ.Γ.Ρούσσος όσον και ο καθηγητής κ.Π.Νούτσιος, έδωσαν πράγματι εκείνον τον τόνον που ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει στο βιβλίο του.

    

Τέλος δε ο συγγραφέας ευχαρίστησε εκείνους που άνοιξαν τα κιτάπια τους και του έδωσαν αρκετό υλικό, όπως τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο, και άλλους.

Ο Δήμαρχος δε ετόνισε ότι με τα νέα συστήματα εύκολο είναι κανείς να μελετήσει τα κείμενα της δημογεροντίας του Δήμου Καλυμνίων, το αυτό ανέφερε και Μητροπολίτης δια την Ι.Μητρόπολιν.

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης