Με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη ετελέσθη στη Λέρο η μνήμη των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, των θεμελιωτών της Παιδείας.

Το εσπέρας της Τρίτης 29 Ιανουαρίου και περί ώρα 4:30 το απόγευμα, βάσει σχετικού προγράμματος το οποίο εξέδωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολις και ο Δήμος Λέρου, η Εικόνα των Τριών Ιεραρχών βασταζομένη υπό μαθητών, καθώς και η αρτοκλασία, ετέθησαν στο κέντρο του Ι.Μητροπολιτικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γύρω από την Εικόνα και τα σύμβολα των άρτων, είχαν παραταχθεί οι εκπαιδευτικοί και οι μαθηταί. Ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός εις τον οποίον εχοροστάτησε ο Μητροπολίτης παρουσία του Ι.Κλήρου της Νήσου. Μετά την ευλογία των άρτων ο Σεβασμιώτατος εξήρε την προσωπικότητα των τριών μεγάλων διδασκάλων Ιεραρχών και εκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να ακολουθήσουν το ιερό τούτο παράδειγμα. Στο τέλος έγινε διανομή του άρτου.

    

Το πρωί της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου, ετελέσθη πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Αντιδημάρχου κ.Εμμ.Κουμπάρου, απουσιάζοντος του Δημάρχου κ.Τιμ.Κωττάκη εις Αθήνας, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Δημ.Καρανικόλα, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δ/κτού του Α.Τ.Λέρου, εκπροσώπων του Λιμενικού, του Στρατού και του Ναυτικού, εκπαιδευτικών της Νήσου, μαθητιώσας νεολαίας, γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και πλήθους πιστών.

    

Συγκινητική ήταν η στιγμή εκείνη κατά την οποίαν ο Μητροπολίτης ανέγνωσε τον κατάλογον των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Δωρητών της Παιδείας και των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, ως επίσης και τα ονόματα των μακαρίων Διδασκάλων του Γένους και των τριών υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων ηρώων εις τα Ίμια την 29ην Ιανουαρίου 1997. Τέλος δε ο Μητροπολίτης ανεφέρθη δι’ ολίγον, στο πρόσωπο του εν μακαρία τη λήξει γενομένου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, όπου ένθα και ετελέσθη επίσημον αυτού μνημόσυνον.

    

Περί την 11ην πρωϊνήν, βάσει του προγράμματος, στο προαύλιο του Νικολαίδειου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνης, ενώπιον των ανδριάντων των ευεργετών, ετελέσθη τρισάγιον, κατετέθησαν στέφανα από αντιπροσωπείες των σχολείων και εψάλλη ο Εθνικός Ύμνος, παρουσία των Αρχών, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και κηδεμόνων και πολλών Λερίων.

Εν συνεχεία στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου η διευθύντρια κα Μπίλλη-Παπαντωνάκη, μετά από μικράν ομιλίαν, εκάλεσε τον Μητροπολίτη να ευλογήση την βασιλόπιτα, ο οποίος ευχήθη επί τω νέω έτει.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος ως Πρόεδρος της Εφορείας Σχολών Λέρου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διένειμαν τους Επαίνους και τας Υποτροφίας εις τους αποφοίτους-επιτυχόντας σπουδαστάς των Λυκείων της Λέρου, του σχολικού έτους 2007, όπως αναφέρονται παρακάτω, κάνοντας παράλληλα έναν μικρό απολογισμό των οικονομικών του Ιδρύματος.

Α.        ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΡΟΥ:

 1. Αγγέλου Δήμητρα του Σταματίου (Παν/μιο Αιγαίου (Σάμος)–Σχολή Θετικών Επιστημών–Τμήμα Μαθηματικών).
 2. Αντιάρτη Ελένη του Ιωάννου (Εθνικό & Καποδ.Παν/μιο Αθηνών– Φιλοσοφική Σχολή–Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Ψυχολογίας).
 3. Ευαγγέλου–Θεοτοκάτου Αικατερίνη του Ιωάννου (Παν/μιο Πατρών–Σχ.Θετ.Επιστημών–Τμήμα Επιστήμης των Υλικών).
 4. Ηλία Σταματία του Δημητρίου (Παν/μιο Πειραιώς-Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχ/σεων).
 5. Καρπαθάκη Μαρία του Ιωάννου (Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών – Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης).
 6. Μαρκαντώνης Αντώνιος του Γεωργίου (ΤΕΙ Σερρών – Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων).
 7. Μοσχονά Aννα του Ιωάννου (ΤΕΙ Καλαμάτας – Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας – Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
 8. Μπόζη–Καρυπίδου Θεοδώρα του Χρήστου (Αριστ/λειο Παν/μιο Θεσ/νίκης-Σχ.Καλών Τεχνών-Τμήμα Κινηματογράφου).
 9. Παντερμαράκη Σταματία του Αντωνίου (Παν/μιο Πειραιώς – Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοίκησης).
 10. Πιακούλης Γεώργιος του Κων/νου (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης – Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού).
 11. Σιφουνιού Σοφία-Μαρία του Μιχαήλ (Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού – ΣΜΥ (Τρίκαλα).
 12. Σκοπελίτης Πέτρος του Ιωάννου (Παν/μιο Κρήτης (Ηράκλειο)–Σχολή Θετικών Επιστημών–Τμήμα Φυσικής).
 13. Ταχλιαμπούρης Ιωάννης του Σωτηρίου (Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών – Τμήμα Νοσηλευτικής).
 14. Φασόλη Δέσποινα του Θεολόγου (Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης (Κομοτηνή) – Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης).
 15. Φασόλη Μαρία του Δημητρίου (Παν/μιο Αιγαίου (Ρόδος) – Τμήμα Επιστημών Προσχολ.Αγωγής & Εκπ.Σχεδιασμού).
 16. Ψυχογιός Κωνσταντίνος του Ιωάννου (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης–Κτηνιατρική Σχολή).

 

Β.         ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ – ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ Τ.Ε.Ε. ΛΕΡΟΥ :

1.  Κούρλας Γεώργιος του Ιωάννου (ΤΕΙ Αθήνας – Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας – Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης).

2.  Μαραβέλιας Μιχαήλ του Εμμανουήλ (ΤΕΙ Λάρισας–Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας–Τμήμα Λογιστικής).

3.  Παραπονιάρης Κων/νος του Βασιλείου (ΤΕΙ Καβάλας–Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας–Τμήμα  Διοίκησης Επιχειρήσεων).

4.  Πέρος Στυλιανός του Σωτηρίου-Παντελή (ΤΕΙ Μεσολογγίου (Παράρτημα Ναυπάκτου) – Τμήμα Τηλεπικ/κών Συστημάτων  & Δικτύων).

5.  Ρεμπούλης Παναγιώτης του Ιωάννου (ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίας (Κοζάνη)–Σχολή Τεχνολ.Εφαρμογών–Τμήμα Μηχανολογίας).

6.  Σπύρου Σοφία του Σπυρίδωνος (ΤΕΙ Χαλκίδας–Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας–Τμήμα Λογιστικής).

Τέλος, η προγραμματισμένη ομιλία και δεξίωσις προς τιμήν των εκπαιδευτικών της Νήσου, που θα πραγματοποιούνταν το απόγευμα της Τετάρτης στον Ι.Ναό Σωτήρος Χριστού Λέρου, ανεβλήθη λόγω του εθνικού πένθους.

Επιμελείται ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως Γεώργιος Ι.Χρυσούλης