ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΤΟΥ ΕΝ ΚΑΛΥΜΝΩ ΑΣΚΗΣΑΝΤΟΣ 10.4.2011

Με  λαμπρότητα  και Βυζαντινή  μεγαλοπρέπεια βάσει του προγράμματος που εκδόθηκε  από την Ιερά Μητρόπολη εορτάστηκε στο  Νησί  των σφουγγαράδων την ωραία παραδοσιακή και προπάντων πιστή στον Θεό και την Εκκλησία του Κάλυμνο η εορτή  του Οσίου Θεοφόρου και  θαυματουργού πατρός  ημών Σάββα.

Η συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Αγίων Αρχιερέων  Ρόδου κ.κ.  Κυρίλλου και  Κώου και Νισύρου  κ.κ. Ναθαναήλ, μετά  της  συνοδείας  αυτών  παν/του αρχιμ.π Κυρίλλου και  Πρωτοπρεσβυτέρου  Γεν. Αρχιερατικού  Επιτρόπου  π. Ιωάννου, με την  συμμετοχή σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της  Νήσου και  με παρουσία των αρχών της Νήσου Διοικητικών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Εκπαιδευτικών, των Βουλευτών Δωδεκανήσου κ.κ. Ν.Ζωίδη, Γ.Κασσάρα και Μ.Ιατρίδη και λοιπών αρχών λάμπρυναν την εορτή του Οσίου πατρός ημών και Θαυματουργού Σάββα προστάτου  και  εφόρου της Καλύμνου.

         

Η προσέλευση πλήθους προσκυνητών από τα  νησιά  Ρόδο, Κω, Λέρο, αλλά και από άλλα μέρη της Πατρίδος μας, Πειραιά, Αθήνα, Μακεδονία, έδωσε πράγματι κατά κοινή ομολογία τόνο μεγάλου  προσκυνήματος, ο δε σεβασμός των προς τον θαυματουργό Όσιο, ήταν κάτι το συγκινητικό. Αρκετή  ώρα ανέμεναν στη σειρά να προσκυνήσουν την Αγία Λάρνακά Του, να  ζητήσουν μετά πολλών δακρύων την χάρη, την ευλογία Του, και να ανάψουν το κεράκι της ευλαβείας τους.

 

Συγκινητική ήταν και η προσκυνηματική παρουσία πανοικοί του ευσεβούς Καλυμνιακού  λαού, που  με σεβασμό ανέβηκαν τον λόφο της Μονής των Αγίων Πάντων για να προσκυνήσουν το Σεπτό σκήνος  του Οσίου τους και να ζητήσουν την χάρη και ευλογία Του.

Ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, η αγρυπνία, η τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο κατανυκτικός εσπερινός το εσπέρας της Κυριακής και η ομιλία του παν/του Αρχιμανδρίτου π. Εφραίμ Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας και τηλεοπτικά από τα κανάλια "Αιγαίο Τ.V.",  και "Τ.V. 12", καθώς  και από τον Εκκλησιαστικό τοπικό σταθμό "Aλήθεια FM" μέσω διαδικτύου.

 

Η προσέλευση της νεολαίας, η οποία μετά πολλής ευλαβείας άναψε το κεράκι της στον Όσιο και εζήτησε την χάρη και ευλογία Του, έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους πιστούς.

Το "ΒΟΥΒΑΛΕΙΟ" Νοσοκομείο Καλύμνου δια της Διοικητρίας αυτού  κ. Χρυσούλας Σιφουνιού διέθεσε  ασθενοφόρο όχημα κατά το διήμερο της εορτής.

Και η Ναυτιλιακή Εταιρεία "Δωδεκάνησος" του κ. Γ.Σπανού με έκτακτα δρομολόγια από Ρόδο και Κω καθώς και τα "DOLFIN KALYMNOΣ" και "ΑΠΟΛΛΩΝ" από ΚΩ μετέφεραν πλήθος προσκυνητών.

 

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Μοναχή Κυπριανή, η αδελφότης της Ιεράς Μονής και ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσιος εκφράζουν τις άπειρες ευχαριστίες τους σε όλους που συνέβαλαν να εορταστεί μεγαλοπρεπώς ο Aγιος Σάββας ο Προστάτης   και  Έφορος της Μονής των Αγίων Πάντων και το καύχημα των ευσεβών Καλυμνίων.

"Όσιε Θεοφόρε πατήρ ημών Σάββα πρέσβευε υπέρ πάντων ημών διηνεκώς".

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως