ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
Με ιδιαίτερη κατάνυξη, πνευματικότητα και το ανεπανάληπτο ευλαβικό καλύμνικο ιδίωμα, εορτάστηκαν στην Κάλυμνο, οι εορτές της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα του Κυρίου.
Αθρόα και συγκινητική όπως κάθε χρόνο υπήρξε η προσέλευση του χριστεπώνυμου πληρώματος στις ακολουθίες των Νυμφίων, για να ακούσουν τα ψαλλόμενα με το λιγυρό και πατροπαράδοτο λιτό ύφος τροπάρια και ύμνους των αγίων ημερών. Ωσαύτως μεγάλη ήταν η προσέλευση και στα μυστήρια του Ευχελαίου, της Ιεράς εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας.
Ο Μητροπολίτης μας λειτούργησε την Κυριακή των Βαΐων στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Χώρας Καλύμνου, όπου πλαισιωμένος από τους άρχοντες ημών και πλήθος ευγνώμονος λαού ετέλεσε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του ήρωα παπα-Τσουγκράνη, και εμνημόνευσε τον Μάρτυρα της ιταλικής Κατοχής (νέο βοσκό) Μανώλη Καζώνη ,επί τη επετείω του Πετροπολέμου του 1935 και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής.
Το εσπέρας της Μεγάλης Πέμπτης ο Μητροπολίτης μας ετέλεσε την Ακολουθία των Παθών στον ιερό ναό αγίου Νικολάου και την Ιερά Αποκαθήλωση στον ΙΝ Παναγίας Χώρας, την Παρασκευή πρωί.
Τη Μεγάλη Παρασκευή εσπέρας, όλη η Κάλυμνος πενθηφορούσα και με την προσδοκία της Αναστάσεως, παρηκολούθησε την περιφορά των Ιερών Επιταφίων στον λιμένα της Καλύμνου. Ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Επιτάφιο Θρήνο στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Σωτήρος Χριστού Καλύμνου, παρουσία πλήθους λαού , υπουργών και βουλευτών και προεξήρχε της Λιτανείας του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού στο καθορισμένο σημείο, απ’όπου ευλόγησε τους Επιταφίους της πόλεως. Η ανοιξιάτικη βραδυά είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της καλύμνικης Μεγάλης Παρασκευής: Ανθοστόλιστοι λαμπροί επιτάφιοι συνοδευόμενοι από πλήθος ενοριτών, τα εγκώμια ψαλλόμενα από τις «μυροφόρες» κόρες , η Φιλαρμονική παιάνιζε χαρμολύπειους ύμνους, ενώ οι πρώτοι δυναμίτες ακούγονταν από τα βουνά και το λιμάνι της Καλύμνου, υπενθυμίζοντας την Ανάσταση πού ήταν κοντά.
Το Μεγάλο Σάββατο πρωί ο Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Εσπερινό και ετέλεσε την Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και ακούστηκαν τα πατροπαράδοτα «παλαμάκια» στο «τον Κύριον υμνείτε» και οι χτύποι των στασιδίων στο Ανάστα ο Θεός και έρρανε κατά το έθος με άνθη και φύλλα δάφνης, σύμβολο νίκης, τους πιστούς. Την μεσημβρία δε, μετέβη στο φυλάκιο της Καλολίμνου και ετέλεσε την πρώτη Ανάσταση, παρουσία του Ταξιάρχου της 80 ΑΔΤΕ ΚΩ , των βουλευτών κ.κ. Γ.Ζωΐδη και Γ.Κασσάρα , του Δημάρχου Καλυμνίων κ.Δ.Διακομιχάλη, του εκπροσώπου της περιφερείας κ. Ε.Σταυλά, του Αντιδημάρχου Τάρπον Σπρινγκς κ . Αλαχούζου, των Εφέδρων Αξιωματικών κ.κ. Νομικάριου και Κουτρούλη και μετέφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι «Χριστός Ανέστη» στρατευμένα νιάτα της πατρίδος μας.
Τη 12η μεσημβρινή χτύπησαν οι καμπάνες των Ενοριών της Καλύμνου και στην συνέχεια οι κρότοι των δυναμιτών κατέκλυσαν τους αιθέρες του νησιού.
Στις 10 η ώρα το εσπέρας υποδέχθηκε το Aγιο Φως στο λιμένα Καλύμνου, το οποίο μετέφεραν από αερολιμένα Κώ ο πατήρ Ηλίας Μουζουράκης και ο κ. Νικόλαος Πιζάνιας και συνοδεία ύμνων και φιλαρμονικής το μετέφερε στον Μητροπολιτικό Ναό Καλύμνου, απ’ όπου το μεταλαμπάδευσε στους ιερείς και τους εκπροσώπους των Ενοριών του Νησιού, απευθύνοντας αναστάσιμο χαιρετισμό.
Στην συνέχεια μετέβη στην Χώρα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγιάς όπου ετέλεσε την Ανάσταση και την πασχαλινή Θεία Λειτουργία, υπό τις αψίδες του ιστορικού εκείνου Ναού.
Την Κυριακή του Πάσχα τέλεσε τον Εσπερινό της Αγάπης , ώρα ενδεκάτη στον ως άνω Ναό και ακολούθησε κατά την παλαιάν παράδοση η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων στα καλντερίμια της Χώρας.
Ο αρχιερεύς κατά το έθος ενδύθηκε άπασαν την στολήν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού. Η όλη πομπή και ακολουθία είχε τα χαρακτηριστικά της πασχαλινής ευφροσύνης και του αναστάσιμου φωτός, όπως και της δεσποτικής μεγαλοπρέπειας. Παρομοίως το Εσπέρας της Κυριακής τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι.Ν. Αναστάσεως Σωτήρος Καλύμνου και την πρωΐαν της Δευτέρας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλύμνου.