ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ 11-18 ΜΑΪΟΥ 2011
Ο Μητροπολίτης μας με την ευχή και ευλογία της Αυτου Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικου Πατριάρχου μας, μετέβη με ομάδα προσκυνητων από την Κάλυμνο, την Κω και την Νίσυρο στα ευλογημένα χώματα της Καππαδοκίας, συνοδευόμενος από τον πνευματικό της Ιερας Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Πρόχορο Βιολέντη και τον Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κοτσάνη εκ Πάτμου, από τις 11 έως τις 18 Μαιου 2011.
Πράγματι, η ιερά αυτή αποδημία, την οποία διοργάνωσε το πρακτορειο ταξιδίων «Μάγγος» από την Κάλυμνο, έφερε στην μνήμη τον προσκυνητων εκείνους τους ωραίους καιρούς που ανθουσε στα μέρη εκείνα ο Χριστιανισμός, ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία.
Μπροστά του κανείς έβλεπε, όπου και αν πήγαινε, είτε στις κατακόμβες της Καππαδοκίας, είτε στους σκαλιστούς Ναούς εντός των Ιερων Βράχων, είτε στους εγκαταλελειμμένους Ναούς την σκιά των Οσίων Πατέρων, Ασκητων, Ομολογητων, Διδασκάλων της Εκκλησίας και του Γένους. Παρών ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Γρηγόριος ο Νύσσης, οι μορφές των αγίων μητέρων Εμμέλειας, Νόννας αλλά και του Οσίου πατρός ημων Ιωάννου του Ρώσου, σελαγίζουν στα ερείπια των ορθοδόξων Ναων φέροντας στη μνήμη όλων των προσκυνητων τους ευλογημένους αιωνες δόξης και μεγαλείου για την Εκκλησία και το Γένος ημων. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στα Μύρα με τη μαρμάρινη σαρκοφάγο αναμένει το μέγα αυτου εξόριστο, τον Aγιο Νικόλαο, τον Μύρων Επίσκοπο, ωσαύτως ο εγγεγραμμένος οκταγωνικός Ναός του Αποστόλου Φιλίππου, Ναός του μαρτυρίου του, με τους κίονας και πεσσούς, με το σύνθρονο και τα υπέρθυρα μαρτυρει την ευλάβεια και τον σεβασμό της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Τι να πει κανείς και τι να γράψει για την Παναγία του Λιβισιου, τον Ταξιάρχη, τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Παρασκευή και τα άλλα ιερά σεβάσματα των ορθοδόξων Χριστιανων.
Κατά τα δύο χιλιάδες επτακόσια είκοσι χιλιόμετρα δεν βλέπει κανείς τίποτα άλλο παρά τη δόξα και το μεγαλειο που άφησαν πίσω οι κατατρεγμένοι Έλληνες.
Το εσπέρας του Σαββάτου προ της Κυριακης του Παραλύτου τελέστηκε Πατριαρχικός, Πανηγυρικός Εσπερινός στη Σινασσό στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου ο Παναγιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην χορεία των αγιοτάτων Αρχιερέων, Ιερομονάχων και Ιερέων, οι οποιοι μέχρι το 1923 ειχαν αναμμένο το καντήλι της Πίστεως, το δε ποίημα της ηθοποιου Ηλιάνας, Μικρασιάτισσας από γιαγιά, συνεκίνησαν βαθύτατα το εκκλησίασμα.
Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Αραβισσό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Μυλοκοπης, με την οσιακή παρουσία του αρχιθύτου της κατά ανατολάς του Χριστου Εκκλησίας, Παναγιωτάτου και Οικουμενικου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, θα μείνει εσαεί στη μνήμη όλων των προσκυνητων ως μνημόσυνον αιώνιον των εκεισε κεκοιμημένων αδελφων μας.
Ο Μητροπολίτης μας, στο Κας – Αντίφυλλο, με τους εκδρομεις επισκέφτηκε τον ιστορικό Ναό της Παναγίας Αντιφύλλου, ο οποιος έχει μετατραπει σε τζαμί, και αντήλλαξε χαιρετισμό με τον σοφολογιώτατο Χότζα της περιοχης.
Επίσης, ο Μητροπολίτης μας μετά των π. Προχόρου και π. Σεραφείμ και του κ. Μάγγου και της κας Νίκης παρέστη στην δεξίωση του Δημάρχου της Σινασσου που παρέθεσε προς τιμήν της Αυτου Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικου Πατριάρχου και της συνοδείας Αυτου.
Οι συμμετέχοντες στην ιερά αυτή αποδημία εκφράζουν απείρους ευχαριστίας στο πρακτορειο του κ. Μάγγου, το οποιο διοργάνωσε άριστα αυτή την θρησκευτική εκδρομή, και στην καλή και πάντα ευγενη ξεναγό κα Φωτεινή, η οποία με τις αρχαιολογικές γνώσεις της έφερε στη μνήμη μας τη ζωή και την πορεία εκείνων που αξιώθηκαν να ζήσουν στα άγια αυτά χώματα είτε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους είτε κατά τους Πρωτοχριστιανικούς, Βυζαντινούς και νεοτέρους χρόνους και που άφησαν ανεξίτηλη την Ελληνοθρησκευτική Ορθόδοξη σφραγίδα τους. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία.