Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΤΗΣ 

 

Με λαμπρότητα εορτάθηκε η μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, στο ομώνυμο γραφικό εξωκλήσι της Λέρου, ψηλά στην κορυφή του λόφου στην περιοχή της Καμάρας.

 

Την Πέμπτη 14.7 ετελέσθη Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Σεβ.Μητροπολίτου Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, παρουσία του Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου, του εφημερίου της ενορίας π.Μαξίμου Λιβανού και πολλών πιστών.

Τον θείον λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ, αναφερθείς στον βίο των εορταζώντων Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, λέγοντας ότι ήταν υποδείγματα χριστιανικής σταθερότητος, ομολογίας, πίστεως και αθλήσεως, παρακινώντας και τις σημερινές μητέρες να οδηγούν τα παιδιά τους στον δρόμο που βάδισε και ο εορτάζων Aγιος.

 

Ανεφέρθη επίσης στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και παρότρυνε τους πιστούς να διαφυλάξουν ακλόνητη και σταθερή την πίστη τους, να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα των πανηγυριών, όπως αυτό του Αγίου Κηρύκου, διότι αυτά τα χριστιανικά πανηγύρια αποτελούν ψυχική γαλήνη και πνευματική όαση για τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα δεκάδες σοβαρά προβλήματα.

 

Ο Μητροπολίτης μας κ.Παισιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Προικοννήσου κ.Ιωσήφ για την παρουσία του στο πανηγύρι του Αγίου Κηρύκου, αλλά και τις επόμενες ημέρες στον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας και ευχήθηκε να είναι και του χρόνου κοντά μας για να συνεορτάσουμε τα πανηγύρια μας.

Τέλος μοιράσθηκε άρτος και εκ μέρους των προσκυνητών προσεφέρθησαν Λέρικα παραδοσιακά γλυκά και κεράσματα (τσίτσιρι, παξιμάδι, αγγούρι, κλπ). 

 

Ο βίος των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης

Η αγία Ιουλίττη έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Επειδή όμως τότε κυριαρχούσε ο διωγμός κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο, μόλις τριών ετών, και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό. Αλλά και εκεί συνάντησε την ίδια κατάσταση.

Στην Ταρσό συνελήφθη από τον ηγεμόνα, τον Αλέξανδρο, ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Στην συνέχεια προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό Κήρυκο. Το παιδάκι όμως δεν δεχόταν και μάλιστα αφού επικαλέστηκε το όνομα του Χριστού, έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά του ηγεμόνα. Αυτός εξοργίστηκε τόσο που πέταξε το παιδί από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου.

Με αυτόν τον τρόπο έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου ο μικρός Κήρυκος. Η δέ μητέρα του μετά από λίγο, αφού υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Χριστό.

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως