ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Με μεγάλη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στην ομώνυμη Ενορία της Λέρου.

 

Το εσπέρας της παραμονής, Σάββατο 16 Ιουλίου στις 7μ.μ., τελέσθηκε Μέγας δισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντων των Σεβ.Μητροπολιτών Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ.Παϊσίου καί Προικοννήσων κ.κ.Ιωσήφ, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχ.Κόλλια, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων των Αρχών, πολεμικού ναυτικού, του στρατού, του Α.Τ.Λέρου, του Λιμενικού και πλήθος πιστών, οι οποίοι με ευλάβεια άναψαν το κεράκι τους στην Εικόνα της Αγίας.

 

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα παρουσίασε την φερέλπιδα νέα Ευτυχία Χονδρογιάννου του Σταύρου και της Θεμελίνας, η οποία αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Λέρου με άριστα (19,3) και της επέδωσε το βραβείο Νικολάου Πατίλη το οποίο η οικογένεια Πατίλη έχει υιοθετήσει να δίδει κάθε χρόνο προς τιμήν του πατρός αειμνήστου Νικολάου.

 

Μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα η λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Μαρίνας στους δρόμους της πόλεως και στο ομώνυμο λιμάνι, προπορευομένου του Τιμίου Σταυρού και των εξαπτερύγων, το Ιερό Ευαγγέλιο, τους Μητροπολίτες, τις τοπικές Αρχές, και πλήθος πιστών.

 

Μετά την πανήγυρη, στον αύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Μαρίνας, ο πολιτιστικός και μορφωτικός Σύλλογος «Aρτεμις», οργάνωσε παραδοσιακό πανηγύρι, με παραδοσιακούς οργανοπαίκτες, με σκοπούς και τραγούδια της Λέρου και των Δωδεκανήσων, όπου πολύς κόσμος παρηκολούθησε τα μικρά παιδιά του Συλλόγου που χόρεψαν, αλλά και το Λέρικο ξεφάντωμα που ακολούθησε.

    

Το πρωί της Κυριακής 17 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

      

Τόσο στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και κατά τον Όρθρο και την Θ.Λειτουργία, οι χοροί των καλλίφωνων ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των πρωτοψαλτών κ.κ.Αναστασίου και Ελευθερίου Χατζηλάρη, απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους με τις χορωδίες τους.

Εν συνεχεία ο εφημέριος π.Σωφρόνιος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο δεξιώθηκε τον Σεβασμιώτατο, τον Ιερό Κλήρο και τους πιστούς στο παρακείμενο ενοριακό κέντρο, παραθέτοντας παραδοσιακά γλυκίσματα.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον εφημέριο και το εκκλ.συμβούλιο για την όλη οργάνωση και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και η Αγία να πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ του ευσεβούς Λεριακού λαού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ:  http://www.youtube.com/watch?v=5ucOUeIMEaQ 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως