ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Με μεγάλη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και φέτος η μνήμη του Πολιούχου του Νησιού Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος στην Κάλυμνο.

    

Το εσπέρας της Τρίτης 26.7.2011, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, παρουσία του Σεβ.Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου και του Ιερου Κλήρου της Καλύμνου.

 

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν οι πρωτοψάλται κ.Νικόλαος Βεζυρόπουλος και κ.Εμμανουήλ Μεϊμάρης.

 

Πλήθη πιστών πέρασαν πρό της Αγίας Εικόνος του Μεγαλομάρτυρος και άναψαν το κεράκι της ευλαβείας τους προς τον Πολιούχο τους.

 

Στη συνέχεια και περί ώραν 22:00΄ - 02:00 ετελέσθη ιερά αγρυπνία, όρθρος και Θεία Λειτουργία, εις την οποίαν εχοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παΐσιος, ο οποίος και εκήρυξε τον θείον Λόγον, έψαλλε δε ο πρωτοψάλτης κ.Μικές Κουλλιάς και ο υιός αυτού.

 

Την πρωίαν 27.7.2011, ετελέσθη δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Προικοννήσου κ.Ιωσήφ και Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.Παϊσίου. Τον θείον Λόγον εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ.Ιωσήφ.

Τέλος αναπέμφθη, προ της θαυματουργού Εικόνος του εφόρου και προστάτου της Νήσου Καλύμνου Αγίου Παντελεήμονος, δέησις υπέρ πάντων των όπου γης ευρισκομένων Καλυμνίων και εν θαλάσση πλεόντων.

Ο Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος ευχαρίστησε την Εκκλησιαστική Επιτροπή δια τας αόκνους προσπαθείας που καταβάλλει, ώστε η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, να είναι φάρος τηλαυγής που να φωτίζει και να αγιάζει με τη χάρη Αγίου πάσαν ψυχήν Καλυμνίων, όπου κι αν ευρίσκεται, εγγύς και μακράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο ο πανηγυρικός Εσπερινός, όσο και η Θ.Λειτουργία, αναμεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο Καλύμνου "Η Αλήθεια".

Η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος εορτάσθηκε και στη Λέρο, όπου πλήθος πιστών εκκλησιάστηκε στον Ι.Ναό του Αγίου στον Πλάτανο.

         

Η εκκλησιαστική επιτροπή του Ι.Μητροπολιτικού Ναού του Ευαγγελισμού, όπου ανήκει το Ι.Παρεκκλήσιον, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την συντήρηση και ανακαίνιση του Ι.Ναού.

         

Ήδη το καμπαναριό ανακατασκευάσθηκε εκ βάθρων, ενώ και οι υπόλοιπες οικοδομικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

 

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Νικόλαος Σμαλιός