ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ 

 

ΣΤΗΝ  ΚΑΛΥΜΝΟ

Ο Ι. Μητροπολιτικός Ναός του Σωτήρος Χριστού στην Κάλυμνο εόρτασε φέτος 150 έτη από της οικοδομήσεώς του και 120 έτη από της ανακηρύξεώς του ως καθέδρας του Επισκόπου.

 

Προς τούτο η Ιερά Μητρόπολις εξέδωσε πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων από 1ης έως 6ης Αυγούστου με τέλεση Θ.Λειτουργιών, επιμνημόσυνες δεήσεις των διατελεσάντων εφημερίων, ιεροψαλτών και εκκλ.συμβούλων, έκθεση φωτογραφίας, ομιλία στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Καλύμνου, επιδόσεις τιμητικών πλακετών και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με παραδοσιακές ορχήστρες.

     

       

Το εσπέρας δε της 5ης Αυγούστου ετελέσθη Λιτανεία της Ι.Εικόνος της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην παραλιακή λεωφόρο της Καλύμνου, ενώ το απόγευμα της 6ης Αυγούστου ετελέσθη λιτάνευσις της Ι.Εικόνος του Οσίου Πατρός ημών του Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

 

Τέλος, οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μεγάλη εορταστική εκδήλωση το βράδι της 6ης Αυγούστου, με χορούς του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου και την συμμετοχή χορευτικών ομάδων Καλυμνιακών Συλλόγων Αμερικής και την αφή πυροτεχνημάτων.    

Φωτογραφίες: Νικ. Σμαλιός

 

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ 

Και στην Λέρο εόρτασε η ομώνυμη Ενορία της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στον Πλάτανο, ενορία στην οποία εφημέριος είναι ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λέρου πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π.Νικόδημος Φωκάς.

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, στην σημαιοστολισμένη και ντυμένη πανηγυρικά Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα εορτασμού του Ιερού Ναού, την Παρασκευή 5 Αυγούστου στις 7:30μ.μ. ετελέσθη ο Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της Λέρου και στις 9:00μ.μ. ο Παρακλητικός Κανών και η ευλόγησις των απαρχών των σταφυλιών.

 

Την επομένη, Σάββατο 6 Αυγούστου το πρωί ετελέσθη ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στις 6 το απόγευμα ο εσπερινός μεθέορτος, ενώ την Κυριακή 7 Αυγούστου το πρωί ετελέσθη κτητορικό μνημόσυνο, το απόγευμα στις 7 Παρακλητικός Κανών στην Υπεραγία Θεοτόκον και στις 8μ.μ. έλαβε χώρα η Ακολουθία Μυστηρίου του Ευχελαίου. 

      

Επίσης ο εορτασμός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού ετελέσθη και σε πολλά παρεκκλήσια της Ι.Μητροπόλεως όπου εόρτασαν πανηγυρικά. 

Κείμενο-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως